if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Fisgas de Ermelo trail in Parque Natural do Alvão – 6 tips

1 februari 2019

Na enkele geweldige dagen in het Nationaal park Peneda-Gerês, vervolgden we onze weg door Noord Portugal. We kregen een tip voor een wandeling in een ander mooi natuurgebied; de trail bij Fisgas de Ermelo in Parque Natural do Alvão. En wat voor tip! Lees in dit artikel alles wat je moet weten voor je de Fisgas de Ermelo trail gaat lopen in het prachtige, onontdekte Parque natural do Alvão in Noord-Portugal.

Rijden door Parque Natural do Alvão.

Het ging om een route langs mooie watervallen, genaamd “Fisgas de Ermelo“. Door Google Maps lieten wij ons leiden naar het startpunt van de trail. Trouwens, al ben je niet eens van plan de trail te doen is de weg naar het startpunt al meer dan de moeite waard! Zelfs na de overweldigende uitzichten in het Park Peneda-Gerês, waren wij onder de indruk. Als je je ogen al niet wijd open moest houden om op de weg te blijven rijden, deed je dat wel voor de prachtige natuur…

De Trail Fisgas de Ermelo

Op het bord met de plattegrond stond aangegeven hoe lang de hike ongeveer zou duren. Meestal lopen wij hem dan een stuk sneller, was onze ervaring. Er staat 4.5 uur voor. We moesten zo’n drie uur later eigenlijk wel weer vertrekken, dat zouden we dus moeten redden, dachten we.

We maakten een foto van de plattegrond en we “gingen die hike wel even doen”. Ik kan wel zeggen dat het één van de leukste hikes was die we tot nu toe in Portugal gedaan hebben. Maar goed, zoveel hebben we er nog niet gedaan, dus tips in de comments zijn welkom!

De route is prachtig en veelzijdig, je loopt over zandpaadjes, gras, rotsen met verschillende begroeiingen en bruggetjes. Dwars door dorpjes, langs beekjes en watervallen. De Fisgas de Ermelo watervallen werden onderbroken door natuurlijke baden waar een aantal mensen ook lekker aan het zwemmen waren. De volgende keer dat we in de buurt zijn, loop ik met liefde nog eens een heel stuk door dit prachtige gebied, maar dan wat rustiger en mét een pauze om bij te komen en af te koelen in die prachtige baden!

Onderweg kwamen we niemand tegen, met uitzondering van enkele inwoners van het dorpje, boeren met hun koeien en een lief hondje. Na een hele tijd flink doorlopen realiseerden we ons dat we in de verte onze auto konden zien staan; een heel klein wit puntje. Tussen ons en de auto was één groot dal. Het kón niet anders dan dat dit nog wel even ging duren. En inderdaad, er stond ons nog heel wat klim- en wandelwerk te wachten, maar ondanks de verkeerde inschatting voelde het absoluut niet als een straf.

Iets later dan we dachten, kwamen we, na een eind klimmetje, dan eindelijk aan bij de auto aan. Toch nog drie kwartier sneller dan aangegeven stond, maar een stuk later dan wij dachten. Echt een verborgen pareltje dit natuurpark. Mocht je in Noord Portugal zijn en in de buurt van
Parque Natural do Alvão, dan raad ik je zeker weten aan om hier wat tijd voor in te ruimen. En met deze tips kan het helemaal niet meer stuk!

waterval en natuurbaden

6 Tips voor de trail “fisgas do Ermelo”

1. Start bij de parkeerplaats bij het uitzicht op de waterval en loop hem tegendraads.

Je hebt verschillende startpunten, maar als je bij het uitzicht met de waterval start (klik hier voor het punt in Google maps). Dit is de middelste “P” op de plattegrond. Loop de rotsen op omhoog langs de waterval (Noordelijk op de kaart), dan heb je naar ons idee de mooiste verdeling tijdens de route; het mooist bewaar je dan voor het laatst én op het punt dat je smacht naar nieuw water, een plekje (in Ermelo) om je flesje bij te vullen.

2. Onderschat de tijd die ervoor staat niet.

Goed, wij hadden geleerd dat we die tijden op de borden voortaan maar beter serieus konden nemen, of onszelf wat minder serieus… Wij deden er dus 3 uur en 3 kwartier over, met stevig doorlopen en weinig stops. De tijd die ervoor staat is 4 en een half uur. Hier kom je wel aan, als je rustig de tijd neemt.

3. Draag goed schoeisel.

Door de verschillende ondergronden en klimmetjes die je er maakt is het wel handig om goede schoenen te dragen. Op je havaianas is het toch wat minder comfortabel.

4. Neem genoeg water en wat te eten mee!

Vooral op warme dagen is het heel belangrijk dat je genoeg drinkt. Tijdens deze trail zijn wij geen cafés of winkels tegengekomen en is het dus belangrijk dat je je hierop voorbereid. Je kunt je water bijvullen in het dorpje Ermelo. Hier vind je onderweg een waterbron waar je drinkbaar water kunt tappen. Dat is ongeveer op twee derde van de route.

5. Neem zwemspullen mee!

Mocht je wat langer de tijd hebben dan dat wij hadden, raad ik je zeker aan je zwembroek en een handdoek mee te nemen. Het is even wat klimwerk, maar je kunt een afkoelende duik nemen in één van de mooie natuurbaden.

6. Maak een foto van de plattegrond voor je vertrekt.

Of print dit plaatje hieronder. De route van de Fisgas de Ermelo trail staat heel slecht aangegeven en we kwamen daardoor een aantal keer in twijfel. De route op de plattegrond helpt je richting geven!

parque nacional Alvao fisgas de ermelo trail

Heb jij de Fisgas de Ermelo trail al gelopen?

De Fisgas de Ermelo trail hebben wij gedaan als onderdeel van onze autovakantie naar en door Portugal. Heb jij deze trail gedaan, of heb je misschien nog meer tips of vragen over deze trail? Laat het weten via social media of de comments!

Booking.com

Inspiratie opdoen voor mooie verblijfplaatsen in Portugal? Kijk dan eens hier!

Volg Saudalicious op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van meer!

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Geïnspireerd geraakt door iets in dit artikel? Deel het via Facebook of Instagram. Dat helpt ons enorm 🙂 En als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken! Obrigada!

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)
 • Colorful Standard: code SAUDALICIOUSCS10 voor 10% Korting op dit duurzame kledingmerk met kleding in alle mogenlijke kleuren.
 • Organic Basics: Code SAUDALICIOUS voor 10% korting op duurzame, gezonde basic kleding en ondergoed.

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

 1. Autovakantie Portugal 2018 | Noord Portugal | Saudalicious - […] Dit viel helaas een beetje tegen! Benieuwd naar een uitgebreider verslag over deze wandeling? Lees hier dan meer over…
 2. Autovakantie Portugal 2018 | De grens over & park Peneda-Gerês | Saudalicious - […] moesten we ook hier weer vertrekken. Het plan was om de Fisgas de Ermelo trail de gaan lopen, dichtbij…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

zonnepanelen portugal plaatsen korting berekenen verbruik besparing
Op dit bedrag krijg je extra 10% korting door "Saudalicious" te noemen of mij een mail te sturen.
Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur