if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Zoektocht: De beste plek om te wonen in Portugal

5 okt, 2022

“Ik wil graag wonen in Portugal! Maar wat is de beste plek?” Deze vraag komt vaak voorbij op o.a. Nederlandse Facebook pagina’s over Portugal. En natuurlijk is hier helemaal niet één antwoord op. Dit is enorm persoonlijk en hangt af van ontelbaar veel factoren. Maar een verhaal van een anders kan je natuurlijk wel inspireren! Claudia heeft deze oriëntatieperiode net zelf achter de rug en deelt met ons haar ervaring en tips in hoe zij uiteindelijk hun ideale plek om te wonen in Portugal hebben gevonden.

Uma casa portuguesa com certeza!

Begin 2021 hakten wij de knoop door na vier heerlijke workation maanden in Portugal. Een huis in Portugal it is! In Nederland hadden wij gezocht naar een koopwoning, maar de hoge prijzen weerhielden ons ervan om daarmee door te gaan. We waren zelfs ingeloot voor een project, maar van die prijs konden we 2 huizen in Portugal aanschaffen, bizar. Omdat wij uiteindelijk in Portugal willen wonen, besloten wij een zoektocht naar een huis in Portugal te starten.

MAar waar in Portugal?

Maar waar? Als wij in Portugal zijn, zitten we vaak op verschillende locaties die ons bevallen. Maar een vakantie is natuurlijk anders dan er wonen. Om tot een locatie te komen, hebben wij eerst de regio’s afgestreept waar wij niet 24/7 zouden willen wonen. Hiermee kwam de omgeving van Porto en Lissabon als winnaars uit de bus. De Alentejo is heerlijk voor de rust, maar toch te afgelegen van grote steden. De Algarve heeft mooie stranden, maar is buiten de toeristische maanden wat saai (voor ons). Uiteindelijk lag onze focus op de omgeving van Lissabon.

De tip is dus om eerst alle gebieden een beetje te leren kennen. Waar voel je je het meeste thuis? Een rondreis door Portugal is hiervoor een goede eerste stap. Je zou bijvoorbeeld in Porto kunnen beginnen en in Faro kunnen eindigen, of een rondje maken. Een fijn en betrouwbaar bedrijf om je auto te huren in Portugal is Sunny Cars, hierbij ben je altijd goed verzekerd en komen er geen onverwachte kosten achteraf.

Portugal autohuur

Lissabon unicorn city

Mijn man en ik zijn werkzaam in de IT-sector. Lissabon is op dit moment 1 van de grootste startuphubs van Europa. De groei van de IT-scene in de stad is verbazingwekkend. Veel unicorns (dat is een private startup dat meer dan 1 miljard waard is) vestigen zich daar. Dit biedt ons kansen als we er ooit willen werken. Maar de prijzen van huizen in Lissabon zijn sky high. De volgende filteroptie was dus een gebied op maximaal 50 minuten rijden (of OV) van Lissabon af. Dit gebied hebben wij getekend op Idealista, een hele handige optie op deze huizensite. Ook kun je er uitrekenen wat je aan hypotheekkosten bij verschillende banken kwijt bent. Zo reken je makkelijk uit wat een huis maximaal mag kosten.

Idealista, ideaal!

We maakten een account op Idealista aan en zijn gaan filteren op prijs, type huis, aantal slaapkamers, etc. De huizen die wij interessant vonden, sloegen wij op als favoriet en daarna hebben wij contact gezocht met de makelaars. Achteraf goed dat we dit gedaan hebben, want sommige huizen bleken al verkocht en met de bouw van een paar andere huizen was nog niet eens gestart, in tegenstelling tot wat er in de advertentie stond.

Uiteindelijk hadden we ruim 20 huizen om te bezoeken en konden wij starten met het plannen van onze vakantie. We hadden hier 5 weken voor uitgetrokken, omdat een aantal locaties onbekend voor ons was en wij hier meer van wilden zien. Maar goed ook, want het bekijken van de huizen en alle indrukken die daarbij komen kijken (zoals “ontvangen” worden door twee enorm grote pitbulls!), was best vermoeiend. Daarnaast nodigen makelaars je vaak nog voor andere, soortgelijke huizen in hun portefeuille uit, dus bekijk je meer huizen dan gepland. Drie huizen op één dag bekijken vonden wij echt meer dan zat.

Van Noord naar Zuid

We begonnen in het gebied ten noorden van Lissabon, zoals Lourinha, Torres Vedras, Mafra, etc. We bekeken bestaande huizen en nieuwe huizen. Na twee weken rondtrekken en diverse huizen gezien te hebben, kwamen we tot de conclusie dat nieuwe huizen ons meer aanspraken. Bij de wat oudere bestaande huizen moest vaak toch nog het een en ander gebeuren om het naar onze wens te maken. Onze vakantiedagen willen wij niet besteden aan klussen en gedoe met aannemers. Dus een aantal bezichtigingen konden we afzeggen. De volgende stop was Seixal, een gebied in ontwikkeling ten zuiden van Lissabon net over de rivier Tejo (Taag). Vanuit daar hadden we de volgende rij aan bezichtigingen. Op naar Seixal!

Binnen een half uur in Lissabon!

Na een aantal bezichtigingen ging in de omgeving van Seixal ons hartje al gauw sneller kloppen. Dit is het, in dit gebied willen wij wonen! Het is er vlakker dan de noordelijkere omgeving van Lissabon (handig als je het liefst lopend naar de supermarkt gaat), er is een goede verbinding met Lissabon via de twee bruggen en veerboten, en er zijn mooie stranden en natuur zoals Lagoa de Albufeira, Parque Natural da Arrábida en Troia. Dit zuidelijke gebied is erg in ontwikkeling , dus er zijn veel nieuwbouwprojecten. Er zijn ook fietsclubjes actief, dat sprak mijn man Robbert erg aan. Na vijf weken hadden we geen huis, maar wel een duidelijke richting waar we verder gingen zoeken. En telefoonnummers van makelaars op zak, die overigens nooit meer iets van zich lieten horen, ondanks de belofte voor ons op zoek te gaan. In Nederland zetten wij onze zoektocht voort. Telkens als wij een interessant huis zagen, schakelden wij mijn neef in (makelaar bij een groot bureau in die regio) voor een virtuele bezichtiging. Uiteindelijk was het raak en vertrokken we weer richting Portugal voor een live-bezichtiging. Bestemming Santo Antonio da Charneca, wat tussen Barreiro en Setúbal in ligt, ook erg in ontwikkeling en een leuke stad. Na wat onderhandeld te hebben, ging de verkoper akkoord. Yes, we hebben een huis gevonden!

En hoe is het nu met…

Inmiddels zijn wij bijna een jaar verder, maar hebben wij nog geen nacht in ons huis doorgebracht. Tja, alles is natuurlijk in Portugese stylo gegaan. Het huis dat wij kochten was voor een groot deel af, op het zwembad en het bijgebouw na. Hierdoor durfden wij het wel aan. Maar een aannemer met veel andere klussen ernaast (iets wat in Nederland nu ook speelt), vertraging van materialen door Covid, extra muren die gebouwd moesten worden, een natuurlijke bron op de plek van het zwembad en duurdere materialen door de oorlog in Oekraïne, zorgden voor veel vertraging. Maar we zijn er bijna…als het goed is. Het is nu wachten op de licença de habitação (woonvergunning dat afgegeven moet worden door de gemeente) en dan moet de escritura (overdracht van het huis) binnen twee maanden plaatsvinden. Nog even geduld dus…

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!

Claudia

Claudia

Claudia en haar man Robbert zijn op dit moment druk bezig met de aanschaf van een huis in Portugal. Nu ze bijna drie jaar vanuit huis werken, willen ze in de toekomst vaker vanuit Portugal gaan werken. Dat is twee jaar geleden heel goed bevallen en smaakte naar meer. Op Saudalicious deelt Claudia haar ervaringen en wat bij de aanschaf van een huis komt kijken. Ook deelt ze tips van leuke plekjes en must do’s in Portugal. In deze blog stelt zij zich voor.
Ga naar alle blogs van Claudia

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur