if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Hoe wij ons geld online verdienen vanuit Portugal (of waar dan ook)

24 november 2021

Sinds juni dit jaar (2021) wonen wij voor een groot deel van tijd in Portugal. In een eerdere blog over de voor- en nadelen van emigreren naar Portugal noemde ik al eens dat de lonen in Portugal erg laag liggen. En toch is één van de redenen voor ons om hier te gaan wonen dat we hier meer tijd hebben voor onszelf, elkaar, ontspanning en anderen. Eén van de meest gestelde vragen – als het niet dé meest gestelde is -is hoe we dan toch aan ons geld komen zonder fulltime te werken. Want ja, geld heb je ook gewoon hier in Portugal nodig 🙂 Een vraag die meestal wordt gesteld uit nieuwsgierigheid, maar vaak blijkt daarna ook dat de vraagsteller zelf droomt van een leven in het buitenland maar niet goed weet hoe dit aan te pakken. In deze blog deel ik onze inkomstenbronnen plus tips op het gebied van online geld verdienen.

Hoe minder eruit gaat, hoe minder erin hoeft

Met de stap om onze vaste en goedverdiende banen in Nederland op te zeggen en naar Portugal te verhuizen, gingen we eigenlijk ook direct akkoord met een minder ‘rijk’ en luxe leven. Iedere maand een fijn vast en lekker bedrag op de rekening is natuurlijk prettig en geeft een veilig gevoel. Maar daar tegenover stond in ons geval ook een lange werkweek en veel grijze dagen. We besloten dus voor iets minder zekerheid en meer vrijheid in ons favoriete zonnige land te gaan.

Naast het vinden van fijne manieren om toch nog wat geld in het laatje te brengen, gingen we ook beter nadenken over de andere kant van het verhaal; onze uitgaven.

We verkochten ons Nederlandse huis en wonen in een huis dat eigenlijk bedoeld was als vakantie huis. Het is een oud huis, met een oude keuken, en minder mooie vloer en muren. Wat je terugzag in de prijs. Prima, voor in de zomer dachten we. Maar nu hebben we toch besloten om hier helemaal te gaan wonen en niet te veel uit te willen geven aan verbouwingen. In vergelijking met de vaste lasten voor ons huis in Nederland, heeft dit onze maandelijkse kosten al flink naar beneden geschroefd. Daarnaast zijn we ook veel bewuster en minimalistischer gaan leven. Vooral voor het milieu en voor meer overzicht en rust in onszelf, maar natuurlijk brengt dit ook financiële voordelen met zich mee. We kopen veel minder, zien de uitdaging in het hergebruiken van spullen, ruilen kleding met anderen en zorgen dat we duurzame aankopen doen zodat wát we kopen ook echt goed is en lang mee gaat.

Eerlijk gezegd is dit eigenlijk onze beste strategie en hetgeen wat ik iedereen kan aanraden; minder consumeren. Het brengt ons meer overzicht, ruimte, en maakt ons zoveel meer dankbaar voor hetgeen wat we wel hebben. Maar natuurlijk moet er ook wat binnen komen, want ook hier hebben we vaste lasten én natuurlijk consumeren we nog zéker wel het één en ander. Lokale restaurants en pastelarias zijn bijvoorbeeld hartstikke blij met ons als nieuwe inwoners :).

Online geld verdienen Portugal

Hoe wij ons geld online verdienen vanuit Portugal

Alleen weinig uitgeven is natuurlijk niet genoeg. We hebben natuurlijk wel geld nodig om te leven, te genieten, te verbouwen, uit eten te gaan, nieuwe kleding te kopen, boodschappen te doen etc. etc. etc. Lang leven het internet. Want dat is dé plek waar wij ons geld vandaan halen. Hóe wij online geld verdienen vertel ik hieronder.

Regelmatige ZZP functies

Beide werken wij parttime als stoppen-met-roken coach enkele dagen per week in de avonduren. Hierbij mogen wij mensen in groepen helpen met het bereiken van hun doel; stoppen met roken. Ik ben van oorsprong psycholoog en op deze manier kan ik mijn ervaring en kennis op een fijne manier kwijt, terwijl ik de wereld steeds een klein beetje bewuster en gezonder maak :). Daarnaast werkt mijn vriend Dennis ook als online personal trainer, waarbij hij sporten en training combineert met coaching. Hij helpt hierbij mensen met uiteenlopende doelen; fitter worden, afvallen, klaarstomen voor een marathon of andere wedstrijd. Een personal training die je dus vanuit huis kunt volgen, in je eentje of met je partner/moeder/kind/buurman. Hij heeft nog een plekje vrij dus mocht je interesse hebben, stuur hem of mij een berichtje via Instagram :).

Andere ZZP opdrachten

Naast de samenwerkingen via mijn eigen social media kanalen en de website, help ik onder de naam Saudalicious andere ondernemers met andere uiteenlopende zaken die vaak te maken hebben met food, fotografie of Portugal. Zo maak ik wel eens sfeer- of productfoto’s, schrijf ik blogs voor websites, vertaal ik teksten vanuit het Portugees naar het Nederlands of geef ik advies over bijvoorbeeld Instagram, een website of een concept. Vaak ontstaan deze contacten via Instagram of mijn website, wat ik super tof vind! Hier lees je meer over de manier waarop in via Saudalicious samenwerk. Andere manieren om aan deze samenwerkingen te komen zijn bijvoorbeeld platforms zoals Linkpizza.

Affiliate marketing; “Passief” online geld verdienen

Misschien heb je er al eens van gehoord; affiliate marketing. Ook ik maak hiervan gebruik op mijn website. Dit is een manier om geld te verdienen door het linken naar bepaalde producten op je social media of website. Wanneer lezers op deze link klikken en vervolgens een aankoop doen op de betreffende website, ontvang je een commissie. Dit is een klein percentage van de bruto prijs van dit product. Meestal gaat het om laag percentage, vaak onder de 10%. Maar hé, alle kleine beetjes helpen :). Degene die dit koopt, betaalt niet meer dan normaal. Je mag helemaal zelf bepalen van welke winkels je welke producten vermeldt. Dit geeft je de vrijheid om echt alleen dingen te noemen die je zelf ook echt met plezier gebruikt. Wel zo eerlijk :). Ik gebruik bijvoorbeeld de links van bol.com, coolblue en de online drogist regelmatig.

Dit is eigenlijk een vorm van “passief” online geld verdienen. Het woordje passief hier bewust tussen aanhalingstekens, want dat kost wel degelijk moeite. Zonder goedlopende social media en website kun je links plaatsen wat je wil, maar klikt er niemand op. Om lezers, volgers en bezoekers te behouden is het belangrijk nieuwe content te bedenken en te plaatsen, oude content bij te houden, aan te passen en onderhoud te plegen op je website. Dit alles kost me in totaal toch nog een hoop uren in de week. Voor niets gaat de zon op, toch? 😉

Heb je ook een website of social media platform en zou je willen beginnen met affiliate marketing? Het platform wat ik het meest gebruik en je daarom ook graag tip is Tradetracker, Hierbij zijn verschillende online winkels aangesloten, en zal je dus altijd wel iets vinden wat bij jou of jouw website past en misschien zelfs webshops waar je zelf al regelmatig iets bestelt.

In sommige gevallen ben je zelfs als lezer of koper beter af. Dit omdat affiliate weleens wordt gecombineerd met een kortingscode. Als je bijvoorbeeld code SAUDALICIOUS gebruikt bij onder andere, Iron roots, Vitaily, Botanical Beauty, Mister Nata of Common & Sense, dan heb jij het product dus met korting én tegelijkertijd steun je mij en mijn platform. Deze kortingscodes verkrijg ik vaak in overleg met de merken. Dit ontstaat meestal als ik de producten zelf een tijdje heb uitgeprobeerd en er echt enthousiast over ben. Dan voelt het ook goed om de producten bij mijn lezers of volgers aan te bevelen :). Deze verdiensten investeer ik eigenlijk altijd direct in mijn website. Hier betaal ik mijn hosting van, koop ik servies voor fotografie, of ik leg het bijvoorbeeld bij een nieuwe camera lens.

Online investeren in aandelen

Een totaal andere vorm van ‘passieve’ inkomsten die wij toepassen is beleggen, oftewel investeren in aandelen. Wij doen dit via het platform DEGIRO. Hier zijn wij toen wij nog in Nederland woonden al mee gestart. We hebben een groot deel van de overwaarde van ons huis dat we in Nederland hebben verkocht belegd. Dit is voor ons de manier waarop we tot nu toe het meeste verdiend hebben in verhouding tot de moeite die we erin hebben gestoken. Ik zeg bewust tot nu toe, omdat we ons zeker beseffen dat er ook risico’s aan zitten. En ondanks dat het in verhouding minder tijd kost, moet je er zeker ook iets voor doen. We verdiepen ons in de bedrijven waarin we beleggen en doen soms na wat research nieuwe aankopen en verkopen. We zorgen ervoor dat we inzetten op verschillende branches en bedrijven, en vinden het heel belangrijk dat we achter de bedrijven staan. Zo beleggen we veelal in ‘groene’ bedrijven. We maken dus onze eigen persoonlijke afwegingen.

Wel is het dus zeker zo dat deze manier van geld verdienen de meeste risico’s met zich meebrengt. En daar moet je mee om kunnen en willen gaan. Het is écht iets voor de langere termijn en om te doen met geld dat je op dit moment niet nodig hebt. Dus een no-go als je op korte termijn geld nodig hebt.

Beginnen met beleggen?

Als jij wil beginnen met beleggen raad ik je vooral aan om je er eerst goed in te verdiepen, advies te vragen van iemand die je kent of eventueel eerst een online cursus te doen. Zo is er bijvoorbeeld;

Instagram en website samenwerkingen

barterdeals

Als je me op Instagram volgt zie je misschien dat ik regelmatig posts plaats die ik in samenwerking met bepaalde merken heb gecreëerd (meestal vermeld ik dit erbij, of laat ik het zien met hashtag #saudacollab). In een aantal gevallen gaat dit om een barterdeal. Een barterdeal houdt in dat het bedrijf mij betaalt in ‘producten’. Ik krijg er dan dus geen geld voor.

De leukste barterdeals zijn stiekem nog wel de samenwerkingen met B&B’s. Zo hebben we geweldige tijd mogen beleven bij verschillende B&B’s in Portugal en Kaapverdië, inclusief excursies, hikes, etentjes en andere belevenissen in ruil voor Instagramposts, stories en/of blogs. Ik deel dan eigenlijk hetzelfde als wat ik zonder samenwerking ook zou delen. Al heb ik natuurlijk wel iets meer aandacht en oog voor de B&B zelf en let ik erop dat ik een compleet plaatje maak waardoor mijn volgers goed kunnen zien wat er te beleven valt en hoe het is om er te verblijven.

Vaak worden barterdeals ook gecombineerd met affiliate (zie het punt hierboven). Een voorbeeld hiervan is mijn samenwerkingen met Iron Roots. Dit kledingmerk heb ik leren kennen via mijn vriend Dennis. Ik was direct fan van hun sportkleding en vroeg hen of zij open stonden voor een samenwerking met Saudalicious. Ik kreeg een exemplaar van bijna al hun items, naast de affiliate deal en kortingscode (10% met code SAUDALICIOUS), hebben we eigenlijk geen afspraken gemaakt en dat is heel fijn samenwerken. In mijn ogen een win-win-win situatie. Ik heb fijne kleding, zij gratis exposure via mijn kanalen wanneer ik daar zin in heb (niet moeilijk, want ik draag bijna altijd wel iets van Iron Roots tijdens het sporten) en degene die mijn kortingscode gebruikt heeft hele fijne sportkleding. Oh, en de natuur wordt er ook blij van; minder plastic sportkleding in omloop 🙂

Betaalde opdrachten

In veel andere gevallen krijg ik wel betaald voor samenwerkingen en de content die ik voor het merk maak. Natuurlijk vind ik het ook hierbij heel belangrijk dat ik mezelf kan blijven en alleen iets deel als ik er daadwerkelijk enthousiast over ben. Dit zijn vaak eenmalige of minder frequente opdrachten, zoals bijvoorbeeld deze post voor Wildlings Shoes of deze voor Mister Nata.

Brandbassador app

Een andere tip voor als het je ook leuk lijkt om samen te werken via Instagram of je website is om jezelf aan te melden bij de Brandbassador app. Bij deze app zijn verschillende bedrijven aangesloten, waarmee je een eenmalige of langdurige samenwerking mee kan aangaan.

Zo plaats ik ook al tijden lang recepten waarbij ik gebruik maak van de producten van Body&Fit. Dit vermeldde ik dan op mijn website en Instagram, puur om aan te geven waar ik dit gekocht heb, zodat de lezer het recept kan namaken. Ik zag later dat ook zij aangesloten zijn bij deze app. Nu heb ik een persoonlijke kortingscode, die jij kunt gebruiken en waar ik dan weer commissie voor krijg. Daarnaast check ik nu eerst, voordat ik een story of post plaats, even of er in de app een bepaalde opdracht is die hierbij aansluit. Zo kan er bijvoorbeeld een opdracht zijn om een post of story te plaatsen met een recept waarbij je gebruik maakt van een product van hen. Voltooi je deze opdracht, krijg je bijvoorbeeld een giftcard van €20. Hoewel je soms ook gewoon een bedrag krijgt uitbetaald, is dit dus eigenlijk vooral leuk en interessant als je zelf ook echt iets met deze merken hebt. Als je niet zit te wachten op een giftcard van een merk, zou ik me vooral niet aanmelden. Het is ook gek en oneerlijk om enthousiast over iets te delen naar je volgers, terwijl je er zelf nooit iets zou kopen, toch?

Zoals je misschien merkt, zit wat betreft Saudalicious de grootste verdiensten in de ZZP opdrachten en de grotere opdrachten voor mijn website. De affiliate verdiensten zijn vooral leuk voor erbij en dit gebruik dan dus ook vooral weer als investering en het verbeteren van mijn platform Saudalicious.

Disclaimer

Zo dat was ‘m wel zo’n beetje! Graag wil ik benadrukken dat dit is hoe wij het doen. Wij kiezen voor deze manieren omdat dit bij ons past. Dit wil uiteraard niet zeggen dat dit de enige of beste manieren zijn. Er zijn natuurlijk ontelbaar andere manieren om geld te verdienen en meer vrijheid te ervaren. Mijn doel met dit artikel is vooral inspireren en die veelvoorkomende vraag eens goed beantwoorden.

Op deze manier kunnen wij heel fijn leven en vooral gaan en staan waar, wanneer en hoe lang we willen. Het enige dat we nodig hebben is goed internet en een rustig plekje om consulten te geven. Op deze manier komen we rond en houden we daarnaast nog wat over, voor eventuele latere plannen en dromen of gewoon voor onvoorziene kosten. We kiezen bewust voor meerdere inkomstenbronnen, zodat wanneer er iets onverhoopt wegvalt, we niet plots een groot probleem hebben.

Ik hoop dat je er iets inspiratie uit hebt kunnen halen of dat je het gewoon leuk vond om te lezen. Dat mag natuurlijk ook :).

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Geïnspireerd geraakt door iets in dit artikel? Deel het via Facebook of Instagram. Dat helpt ons enorm 🙂 En als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken! Obrigada!

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)
 • Colorful Standard: code SAUDALICIOUSCS10 voor 10% Korting op dit duurzame kledingmerk met kleding in alle mogenlijke kleuren.
 • Organic Basics: Code SAUDALICIOUS voor 10% korting op duurzame, gezonde basic kleding en ondergoed.

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

2 Reacties

 1. Joke van der Velde

  Hi Sabine, ik volg je al een tijdje met veel interesse en vind dat je het allemaal heel leuk doet.

  Eigenlijk zijn alle tips op welk gebied dan ook bruikbaar en leuk geschreven. Van het leven in Portugal, recepten en zelfs de manier van eenvoudig leven en hoe je dit financieel voor elkaar kunt krijgen.

  Ik verheug me altijd op je nieuwsbrief. Ik zeg dus Toppie.

  Succes en groetjes van Joke

  Antwoord
  • Sabine Koopmans

   Hi Joke,
   Wat een lief bericht! Altijd leuk om te lezen 🙂
   Dankjewel!

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Portugese Koffie: Een bakje bestellen in Portugal - Saudalicious - […] Hoe wij ons geld online verdienen vanuit Portugal (of waar dan ook) […]
 2. Emigreren naar Portugal: De voor- en nadelen - Saudalicious - […] We werken als ZZP’er wat natuurlijk ook niet zonder risico’s gaat. Daarom willen we ook niet afhankelijk zijn van…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

zonnepanelen portugal plaatsen korting berekenen verbruik besparing
Op dit bedrag krijg je extra 10% korting door "Saudalicious" te noemen of mij een mail te sturen.
Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur