if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Kennismaken met gastblogger dorothea

18 sep, 2023

Waarschijnlijk wist je dit al wel; niet alle content maak ik in mijn eentje. Wat zou ik zonder mijn geweldige gastbloggers moeten! Vanaf vandaag sluit een nieuwe, gedreven en enthousiaste gastblogger aan om jullie te voorzien van nog meer leuke en interessante blogs over Portugal. Bereid je voor op leuke en leerzame blogs over verhuizen naar en wonen in Portugal. In deze eerste blog stelt Dorothea zich voor.

WIE BEN JE, WAAR KOM JE VANDAAN EN WAAR WOON JE NU?

Ik beschouw mezelf soms als een ontdekkingsreiziger van twee werelden, Nederland en Portugal. De afgelopen jaren heb ik een beetje rondgezworven. We hebben ons huis in Drenthe verkocht en in plaats van een nieuw huis in Nederland te kopen, hebben mijn vriend Erwin Otten (hierna te noemen: Otje) en ik een huis gekocht in Centraal Portugal, net buiten Secarias (Arganil).

Ik werk nog gedeeltelijk in Nederland voor Natuurbegraafplaatsen van Waarde, en heb de afgelopen tijd in een camper in Nederland gewoond, omdat ik het hele land mag doorkruisen voor mijn werk. Dat zwerven vind ik heerlijk: nieuwe plekken ontdekken en genieten van de natuur, samen met mijn hondjes. Otje is druk bezig met klussen aan ons huis en verhuurhuis in Portugal – het is binnen bijna af, de buitenboel moet nog– zodat we straks kunnen genieten van ons huisje op de berg met schaapjes als buren. Het ontdekken van Portugal is echt een feestje voor mij.

WAARMEE EN MET WIE VUL JE JE TIJD HET ALLERLIEFSTE?

Mijn favoriete gezelschap zijn natuurlijk de mannen, de hondjes en Otje. Hoewel het afgelopen jaar wat minder tijd voor ons samen bood, omdat Otje in Portugal was en ik in Nederland, maar het is voor een goed doel: we werken toe naar een leven in Portugal. Daarom heb ik naast mijn baan in Nederland ook samen met Sabine Kolken een bedrijf opgezet in Portugal. Dus als ik in Portugal ben, vul ik mijn tijd ook met de lieve en doortastende Sabine mede-eigenaar van Suas Duas.

Samen begeleiden we individuen en gezinnen bij een succesvolle emigratie naar het hart van Portugal. Bovenal geniet ik enorm van lange wandelingen in de natuur met mijn twee geliefde honden, een beetje verdwalen vinden we heerlijk.

WAT BETEKENT EEN “BEWUSTE LEEFSTIJL” VOOR JOU EN (IN) HOE(VERRE) UIT ZICH DAT IN JOUW LEVEN?

Voor mij betekent een “bewuste leefstijl” genieten van het moment, kleine geluksmomenten waarderen en duurzame keuzes maken die zowel mij als onze planeet ten goede komen. Dit komt tot uiting in mijn dagelijks leven door gezonde voeding, en soms geniet ik ook van minder gezonde keuzes 😉, me-time en een sterke connectie met de natuur.

WANNEER, WAAR EN HOE WAS JE EERSTE KENNISMAKING MET PORTUGAL?

Mijn allereerste ontmoeting met Portugal was jaren geleden tijdens een vakantie in de Algarve met mijn ouders. De levendige cultuur, gastvrije mensen en heerlijke gerechten maakten een onvergetelijke indruk op me. Met een gehuurd autootje ben ik de binnenlanden van de Algarve gaan verkennen, en ik zoefde door de schilderachtige landschappen.

De stranden waren prachtig, maar ik voelde de drang om te zwerven en te genieten van de serene achterlanden, waar de tijd lijkt stil te staan en misschien zelfs een beetje terug in de tijd gaat.

Ik herinner me nog goed hoe ik destijds al intens genoot van die rustige schoonheid.

WAT VIND JE HET LEUKSTE AAN PORTUGAL?

De diversiteit van het land. Van uitgestrekte stranden tot betoverende historische steden en adembenemende natuur. Maar ook de rust en ruimte die hier is, tijdens het wandelen niemand tegenkomen en volledig één worden met de natuur, dat is een waardevol geschenk. Portugal biedt voor elk wat wils. De vriendelijke mensen en het gevoel van saudade maken het extra speciaal.

WAT VIND JE MINDER LEUK AAN PORTUGAL?

Natuurlijk zijn er ook uitdagingen in het paradijs, zoals bureaucratische processen en taalbarrières. Maar deze obstakels helpen me om sterker en veerkrachtiger te worden. De combinatie van het nieuwe en uitdagende triggert me, ik krijg er energie van. Ik beschouw het als het leggen van een complexe puzzel en geniet van de reis, die meestal leuker is dan het bereiken van het eindresultaat.

WAT IS JE FAVORIETE PLEK IN PORTUGAL EN WAAROM?

Mijn ultieme geluk vind ik wanneer ik volledig één ben met de natuur, vergezeld door mijn hondjes, genietend van een prachtig uitzicht vanaf een berg over een schitterende vallei. Rondom mijn huis in Portugal vind ik ongerepte natuur, onaangetast door menselijke handen.

De stilte en ongerepte natuur, het één zijn met de omgeving; dat is iets wat ik niet meer in Nederland vind. Ondanks de prachtige plekken die ik daar heb ontdekt, is het geluid van snelwegen altijd aanwezig en kom je overal mensen tegen. Ik ben misschien niet zo’n verstokte eenling als maar het genot van soms alleen zijn in stilte heeft voor mij zeker waarde.

WAT IS JE FAVORIETE PORTUGESE GERECHT?

Ik ben een geluksvogel, want vis speelt een prominente rol in de Portugese keuken. Traditionele gerechten zoals “Bacalhau” (gezouten en gedroogde kabeljauw) en “Sardinhas Assadas” (gegrilde sardines) zijn echt heerlijk, Mijn favoriet is verse gegrilde gambas met veel knoflook.

Maar eigenlijk is alle verse vis even lekker, dus ik kan er enorm van genieten.

O ja, en natuurlijk de Pastéis de Nata… die zijn echt onweerstaanbaar!

WAT IS HET GEKSTE PORTUGESE GERECHT DAT JE OOIT HEBT GEGETEN?

Misschien kies ik altijd wel voor de bewust veilige menukeuzes, of het zegt iets over mij dat ik bijna alles lust. Maar echt excentriek, dat ik iets niet lekker vind, heb ik nog niet ervaren. Wie weet volgt dat ooit nog eens 😉.

WAT WIL JIJ DE LEZERS VAN SAUDALICIOUS GRAAG LATEN ZIEN EN VERTELLEN EN WAAROM?

Ik wil graag delen dat het leven in Portugal een prachtige reis is, vol ontdekkingen en groei. Van emigratie tot het omarmen van de cultuur, het thuis voelen en het genieten van de schoonheid van het land, ik wil lezers inspireren om hun eigen avonturen aan te gaan.

Het delen van eigen ervaringen en praktische tips zorgen voor een soepele overgang naar een nieuw leven in (Centraal) Portugal.

WAAR KUNNEN MENSEN MEER OVER JOU VINDEN?

Meer over mij en Suas Duas kun je ontdekken op onze website www.suasduas.com. Hier delen we informatie, tips en verhalen om anderen te helpen hun dromen van een leven in het hart Portugal (Centraal Portugal) te verwezenlijken. Je kunt ook onze Facebook-pagina en Instagram-account volgen om op de hoogte te blijven van onze avonturen en inzichten.

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!

Dorothea

Dorothea

Dorothea is een ontdekkingsreiziger van twee werelden. Ze vervult de rol van
projectmanager voor Natuurbegraafplaatsen in Nederland en is ook mede-eigenaar van
Suasduas.com, een onderneming die opereert vanuit zowel Nederland als Portugal. Hier
werken ze samen om mensen praktisch en empathisch te begeleiden bij succesvol emigreren
naar het hart van Portugal. En niet te vergeten; ze heeft zelf ook een knusse “Casa” in Centraal Portugal op de berg,
omringd door schaapjes. Plus een verhuurhuis.
Benieuwd geworden? Duik in hun wereld via: www.suasduas.com!

Ga naar alle blogs van Dorothea

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)
 • Colorful Standard: code SAUDALICIOUSCS10 voor 10% Korting op dit duurzame kledingmerk met kleding in alle mogenlijke kleuren.
 • Organic Basics: Code SAUDALICIOUS voor 10% korting op duurzame, gezonde basic kleding en ondergoed.

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

 1. 10 Essentiële Stappen bij Verhuizen naar Portugal - Saudalicious - […] vast plan, omdat ieders vertrekpunt anders is. Om je toch wat houvast en richting te geven deelt Dorothea 10…
 2. Huisvesting in Portugal: net even anders! - Saudalicious - […] huur- of koopwoningen, waar dien je rekening mee te houden en wat is er zo anders dan in Nederland?…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

zonnepanelen portugal plaatsen korting berekenen verbruik besparing
Op dit bedrag krijg je extra 10% korting door "Saudalicious" te noemen of mij een mail te sturen.
Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur