Koken als een Lisboeta
Deze stad heeft iets magisch. Struinend door deze levendige stad met zijn heerlijke parken, prachtige tegeltjes, vrolijke mensen, prachtige gebouwen en (bijna altijd) zonovergoten uitzichten, geniet ik elke keer weer intens! En dan heb ik het nog niet eens over de ontelbare fijne restaurantjes en tascas in de mooiste verborgen straatjes waar ze de lekkerste specialiteiten serveren. Lissabon: de hoofdstad van mijn favoriete land, waar eten toch wel één van de belangrijkste dingen is. Het zal je misschien niet zijn ontgaan dat zowel deze stad als de fijne Portugese keuken mij fascineert. Toen ik per toeval het kookboek “Lisboeta” tegenkwam op het internet, lag hij de volgende dag op mijn deurmat. Want zeg eerlijk, als je eenmaal in Lissabon geweest bent, wil je toch meer!? Ik in ieder geval wel, en dit boek bracht mij een stukje dichter de cooking skills van een “Lisboeta”, oftewel een echt inwoner van Lissabon. Natuurlijk ga ik een recept uit het boek met jullie delen, maar eerst wil ik iets meer over het boek kwijt.
Review van het kookboek Lisboeta
Een modern Portugees kookboek
Als je Saudalicious al even volgt en mijn recepten hebt gezien of geprobeerd, zal je weten dat ik me graag laat inspireren door de Portugese keuken, maar mijn eigen gezondere en modernere twist aan de recepten geef. Nuno Mendes doet dit ook op zijn manier in dit prachtige boek. Zo zijn er veel authentieke Portugese recepten te vinden, zoals de pastel de nata en stokviskroketjes, maar zorgt hij eigenlijk altijd voor een relatief simpele bereidingswijze. Ook geeft hij veel alternatieven voor producten die niet overal verkrijgbaar zijn. Naast de autenthieke recepten deelt hij ook recepten met een eigen twist of hele eigen gezondere recepten, geïnspireerd door de Portugese keuken die over het algemeen weinig doet met groenten bijvoorbeeld. Een kookboek naar mijn hart dus.
Een ode aan Lissabon en de culinaire geschiedenis in het kookboek Lisboeta
Het kookboek “Lisboeta” bevat meer dan alleen heerlijke recepten; je leert de stad en zijn cultuur en culinaire geschiedenis beter kennen. Zo zijn de recepten ingedeeld aan de hand van de verschillende eetmomenten van de gemiddelde Portugees waar ook over verteld wordt. En het zal je vast niet verbazen; dat zijn er meer dan drie, zoals bij de gemiddelde Nederlander het geval is.
Het enthousiasme en de liefde van Nuno Mendes voor deze stad en de Portugese gastronomie spat van dit boek af. Verhalend vertelt hij je waar de Portugese keuken zijn “roots” heeft liggen en waar bijvoorbeeld gerechten als “vindaloo” en “chamuça” (een Portugese variant van de Indiase samosa) vandaan komen. Daarnaast is er een mooi overzicht van veelgebruikte ingrediënten en bereidingswijzen van de Portugese keuken én een hele handige kaart van de stad met de leuke food-winkels en goede restaurants.
Het enige minpuntje is dat niet elk recept met een foto komt. Dat is extra jammer, want de foto’s die erin staan zijn wel echt prachtig en sfeervol. Ik ben fan!
Ik ben trouwens wel heel benieuwd naar andere goede kookboeken die iets met de Portugese keuken doen. Heb jij een goede tip voor mij? Of wil je dat ik een kookboek review? Laat het me weten in de comments!
Recept tomaten- aardbeien salade uit Lisboeta
Ik ben vooral weg van de recepten met eenvoudige ingrediënten en bijzondere combinaties zoals de tomaten- aardbeien salade.
Niet eerder gebruikte ik aarbeien in een salade, maar nadat ik deze geproefd heb, ga ik dit absoluut vaker doen. Deze aardbeiensalade met tomaat is ideaal als bij- of voorgerecht. Of voeg er wat geitenkaas en noten aan toe en je hebt een heerlijke, volwaardige maaltijd!
Voor twee personen heb je nodig:
- 200 gr verschillende tomaten (ik gebruikte cherry tomaatjes, roma tomaten en vleestomaten)
- 120 gr aardbeien
- olijfolie (extra vierge)
- 1 á 2 heel dun gesneden sneetjes stevig brood
- 1/2 sjalot
- 1 el balsamicoazijn
- 1 klein handje verse, fijngesneden peterselie
- zout en peper naar smaak
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Snijd de halve sjalot in dunne ringen en leg deze in een bakje met water. Dit haalt de scherpe smaak ervan af.
- besprenkel de dunne sneetjes brood met wat olijfolie en rooster deze goudbruin in de oven. Breek het brood hierna in kleine stukjes.
- Snijd ondertussen de tomaten in ongeveer gelijke stukken en verwijder de kroontjes van de aardbeien. Houd ongeveer een kwart van de aardbeien (de minst mooie) voor je dressing apart. Snijd de rest vervolgens doormidden. Meng de tomaten met de aardbeien in een schaal en verdeel ze over twee borden
- Prak de overige aardbeien voor en schenk hier de azijn bij. Voeg wat olijfolie toe totdat je een vloeibare dressing hebt. Voeg nu wat peper en zout naar smaak toe en roer tot slot de peterselie erdoorheen.
- Verdeel de sjalot ringetjes over de tomaten-aardeien salade en besprenkel de salade met de dressing. Voeg tot slot de knapperig geroosterde stukjes brood toe aan de salade.
Bom apetite!
Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!
Heb jij dit kookboek Lisboeta al gezien? Ik ben heel benieuwd naar jouw mening over die Portugese kookboek! Laat het me weten door te delen op Facebook of Instagram en @saudalicious te taggen in de posts.
*Dit artikel bevat afilliate links
0 reacties
Trackbacks/Pingbacks