if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

5x heerlijke Portugese recepten met oud brood

8 april 2020

Wat brood over dat droog of stug geworden is? Verwerk het in één van deze vijf heerlijke Portugese gerechten. En eigenlijk zijn deze Portugese recepten met oud brood zó lekker dat je er de volgende keer een extra broodje voor in je winkelmandje legt.

Het no-waste principe van de Portugese keuken 

De Portugese keuken kenmerkt zich door eenvoud en puurheid. Mediterrane ingrediënten en smaakmakers met een Oosters vleugje. Maar wat je ook vaak kunt bespeuren bij verschillende Portugese gerechten is het “no-waste” principe. Naast recepten met bijvoorbeeld oud brood, gebruiken ze ook vaak onderdelen van dieren, fruit en groenten die wij niet zo snel gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan varkensoren, darmen, garnalen hoofden, kippenbloed (sorry.. vind ik ook niet smakelijk). Maar denk ook aan het loof, schil en peulen van verschillende groenten en fruit.

Misschien heeft deze kijk op voedsel ook wel iets te maken met wat je terugziet in de (super)markten: De verse producten zien er veel minder “perfect” uit dan bij onze in de schappen. Hier zijn de “buitenbeetjes” eerder regel dan uitzondering en dat vind iedereen prima.

Van nood naar deugd

Een gedeelte hiervan is te verklaren vanuit de geschiedenis. De dictatuur van salazar en de slechte economische situatie haalde op culinair gebied het beste in sommige Portugezen naar boven. Ze werden creatief, probeerden zoveel mogelijk uit ingrediënten te halen. Hierdoor ontstonden er veel verschillende nieuwe recepten die nooit meer zijn verdwenen uit de Portugese keuken.

De voorbeelden die hierboven zijn genoemd zijn misschien geen gerechten die je graag uitprobeert. In Nederland zijn we dit helemaal niet gewend te eten en vinden we dat al snel vies klinken.

Creatief met oud brood

Maar waar wij Nederlanders wel goed in zijn is het eten van brood, toch? Ook met brood deden mensen vanzelfsprekend ook erg zuinig. Brood wordt na meer dan een dag toch al stug, droog en gewoon minder lekker. Ook hierop verzonnen de Portugezen trucs, zodat ze er toch nog van konden genieten. Dit leverde een hoop heerlijke Portugese recepten met oud brood op die vandaag de dag nog met smaak worden gegeten. Zeker ook door ons! 

Portugese recepten met oud brood

Daar is hij dan. De lijst met onze vijf favoriete Portugese recepten met “oud” brood.

Meer met brood?

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Heb jij één van deze Portugese recepten met oud brood geprobeerd? Ik ben heel benieuwd wat je ervan vond! Laat het me weten door te delen op Facebook of Instagram en @saudalicious te taggen in de posts.

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Geïnspireerd geraakt door iets in dit artikel? Deel het via Facebook of Instagram. Dat helpt ons enorm 🙂 En als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken! Obrigada!

Korting met code SAUDALICIOUS bij:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar via een berichtje naar mij op social media! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

Saudalicious steunen?

Geniet je van de content van Saudalicious via Social Media en de blog? Wil je iets bijdragen aan het platform Saudalicious zodat ik gratis content over Portugal, eten en gezondheid kan blijven maken? Dat vind ik super lief! Je kunt via deze link gemakkelijk een zelf te kiezen bedrag doneren. Alle kleine beetjes helpen :). Oh, en let me know, zodat ik je kan bedanken!

  0 reacties

  Trackbacks/Pingbacks

  1. De lekkerste Portugese recepten op een rij | Saudalicious - […] >>5x heerlijke Portugese recepten met oud brood<< […]

  Een reactie versturen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  korting vitaily
  koffie pastel de nata portugal

  Over mij

  Olá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

  Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

  Mijn favoriete Portugese kookboek

  Lees hier mijn review of koop direct via onderstaande knop:

  Een boek vol geweldige plaatjes, verhalen en de lekkerste recepten. Van authentiek tot hedendaags.
  Het enthousiasme en de liefde van Nuno Mendes voor deze stad en de Portugese gastronomie spat van dit boek af.

  Meer kook inspiratie

  KokenKoken