if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Street art: Kunst in de straten van Lissabon

22 dec, 2022

Street art! Lissabon wemelt ervan en Annemijn laat ons haar favoriete plekken zien waar deze bijzondere straatkunst te bewonderen is. Annemijn woont in Lissabon en kent de stad ondertussen op haar duimpje. Heel fijn want zo kan zij ons voorzien van de beste insider tips van de hoofdstad van Portugal. Vandaag laat zij ons zien dat Lissabon’s straten rijk zijn aan deze altijd toegankelijke kunst.

-> Lees hier alle blogs van Annemijn

De mooiste Street art in Lissabon

Het is natuurlijk niet vreemd dat je in een grote stad als Lissabon veel kunstmusea kan vinden, zo heb je bijvoorbeeld het beroemde Gulbenkian museum (ideaal voor een regenachtige dag in Lissabon!). Maar wie door de straten van Lissabon loopt, zal ontdekken dat er buiten ook genoeg kunst te vinden is. En wat voor een kunst! In dit artikel neem ik je mee naar een aantal plekken in Lissabon waar je als kunstliefhebber volop kan genieten van street art!

Alcântara:  Alcântara-Mar, LX Factory  en Village underground

Het trein station: Alcântra-mar

Er zijn natuurlijk leukere dingen om te doen dan wachten op de trein. Gelukkig heeft het treinstation van Alcântara-Mar wat voor in de tussentijd.Onder de weg naast het treinstation vind je namelijk een hoop prachtige muurschilderingen! Helaas zijn er over veel kunstwerken graffiti tags gemaakt, waardoor het niet meer zo mooi uit ziet als voorheen. Toch kun je verschillende mooie werken zien!  Ik raad je aan om dit wel overdag te bezoeken omdat het niet de fijnste plek is om in de avond rond te dwalen.

LX Factory

Zo´n vijf minuten lopen van het treinstation Alcântara-Mar vind je LX factory. Dit is misschien wel de creatiefste buurt van Lissabon! LX Factory is een oud fabrieksterrein met wat restaurants, winkels, galeries en..heel veel kunst. LX is overigens een afkorting van de oude naam van Lissabon (Lixbõa). Je vindt hier verschillende kunstwerken, waaronder de bij van Bordalo II (later meer over deze kunstenaar!).

Village Underground

Village Underground is een internationaal concept dat (werk)ruimte biedt voor cultuur en creativiteit. En ik moet zeggen; dit hebben ze op een originele manier aangepakt! De werkruimtes zijn namelijk geen saaie kantoren of ateliers maar zeecontainers en dubbeldekkers! Deze containers en dubbeldekkers zijn versierd met kleurrijke schilderijen waardoor het een prachtig gezicht geeft.

Santos

Als je vanaf Alcântara richting Cais do Sodré loopt (of de trein neemt) kom je ook langs Santos. Hier vind je het werk van Bordalo II. Bordalo II is een Portugese kunstenaar die afval gebruikt voor zijn kunstwerken. In Lissabon kom je zijn “Big Trash Animals´ op veel plekken tegen, zoals deze vos bij Santos. Met zijn kunstwerken wil Bordalo II een andere kijk geven op het (overdreven) consumptie gebruik van de mens tegenwoordig. Zoals hij zelf mooi aangeeft: de dieren uit deze reeks worden gemaakt van hetzelfde materiaal wat hen doodt.

Santa Apolónia

In 2017 was het 150 jaar geleden dat de doodstraf afgeschaft werd in Portugal. Om dit te vieren werd er door kunstenaar Mário Belém vlakbij het treinstation Santa Apolónia een muurschildering gemaakt. Deze muurschildering bestaat uit vier delen;

1. Het jaartal van de afschaffing (1867)
2. Een vrouw die haar planten water geeft, tussen de planten zie je de woorden viva a vida (leef het leven)
3. Een rokend skelet dat een touw van een galg vasthoudt
4. De zin 150 anos da Abolição da Pena de Morte em Portugal (150 jaar sinds de afschaffing van de doodstraf in Portugal).

Deze plek is niet voor niets uitgekozen voor deze muurschildering. Het is namelijk vlakbij  Cais do Tojo da Bica do Sapato: de plaats waar vroeger veel doodvonnissen werden uitgevoerd. Dit werd publiekelijk gedaan zodat inwoners konden zien wat er gebeurde als je iets illegaals zou doen.

Als je een maar minuten verder loopt, kom je bij een ander mooie muurschildering; het gezicht van Poseidon. Poseidon was volgens de Griekse mythologie de God van de zee. Aangezien Poseidon op deze muurschildering kijkt naar de Taag, is de link snel gemaakt! Het is gemaakt door PichiAvo, een Spaans kunstenaarsduo.

Alfama en Graça

Ook de wijken Alfama en Graça zijn prachtig versierd met street art.

Zo vind je bij Miradouro Portas do Sol naast de trap, het werk van Nuno Saraiva. Door middel van een stiptekening vertelt hij op een komische manier de geschiedenis van Portugal. Een leuke manier dus om wat over de geschiedenis van Portugal te leren! Dit kunstwerk is voor het eerst in 2016 door hem gemaakt. Helaas werd het vernield en moest het opnieuw worden gedaan in 2021 én weer in 2022. Momenteel is er een doorzichtige plaat overheen gezet waardoor zijn kunstwerk wordt beschermd tegen vandalisme.

Als je vanaf deze miradouro het tramspoor volgt richting Graça, kom je vanzelf uit bij Rua da Graça. Aan de rechterkant valt gelijk een grote kleurrijke muurschildering op: Fado tropical em tons RGB (Tropische fado in RGB-tinten). Deze muurschildering is gemaakt door de Portugese artiest OzeArv en werd in 2021 opgenomen in de lijst ´100 Best Street Art of 2021´ van de organisatie Street Art Cities!

Als je recht voor deze muurschildering staat, zie je aan de rechterkant een wat minder opvallende muurschildering: het gezicht van de dichter Sophia de Mello Breyner Andresen. Zij was/is een ontzettend bekende dichter en zelfs de miradouro in Graça is naar haar vernoemd. Deze muurschildering is gemaakt door de Portugese Daniel Eime. Hij staat bekend om zijn stencil techniek, dat hij bij deze muurschildering ook heeft toegepast!

In dezelfde straat vind je een muurschildering van een vrouw met in haar hand een geweer met daarin een anjer. Dit verwijst natuurlijk naar de Anjerrevolutie van 1974! Deze muurschildering heet de Peace Guard en is gemaaktdoor Shepard Fairey.

Als je het tramspoor blijft volgen, zul je nog veel meer grote en kleine muurschilderingen zien.

Quinta do mocho

Ver weg van toeristische attracties, hotels en de luxe van de stad vind je de wijk Quinta do Mocho. Deze wijk ligt net niet in Lissabon maar is zeker de moeite waard om te bezoeken als je van street art houdt, je kan hier namelijk maar liefst 114 muurschilderingen vinden!

Meer dan tien jaar geleden was het ondenkbaar dat toeristen (of zelfs inwoners van een andere buurt) deze wijk zouden bezoeken. Tot 2014 stond Quinta do Mocho namelijk bekend om een wijk waar je absoluut niet wilde komen. Het was een wijk met veel criminaliteit en armoede. Taxichauffeurs weigerden om de wijk in te rijden en inwoners kwamen vrijwel de wijk niet uit.

Een project van o.a. de gemeente Loures bracht hier verandering in! Met het idee ´laat de wijk aan de wereld zien en breng de wereld naar de wijk´, werd de wijk publiekelijke, nam de criminaliteit af en kregen inwoners ook meer kans buiten de wijk i.p.v. dat zij veroordeeld werden door waar ze vandaan kwamen. Er kwam zelfs een buslijn!

De muurschilderingen zijn prachtig en maken de wijk een stuk mooier. Maar wie verder kijkt dan de schilderijen ziet ook de staat van de gebouwen; een kapot raam, scheuren in de muren en gaten in de deuren. Door het project is er veel moeite en geld gestoken in de wijk om het aantrekkelijker te maken en inwoners en niet-inwoners van de wijk met elkaar te verbinden, maar toch is er nog armoede en leven inwoners in appartementen in een slechte staat. Een bezoek aan Quinta do Mocho zet je dus zeker aan het denken.

De wijk ligt in de gemeente Sacavém, net boven het treinstation Oriente. Je kan vanaf Oriente bus 300 nemen of een Uber (zo´n 5 euro). De street art is niet te missen zodra je de wijk in loopt. Zelf heb ik ervoor gekozen om een tour te volgen van  Guias do Mocho – Bairro de Arte Pública. Dit is een kleine organisatie van een groepmensen die zelf in de wijk wonen en hier alles over kunnen vertellen. Hierdoor krijg je niet alleen informatie over de muurschilderijen maar leer je ook een hoop over de achtergrond van de wijk en de reden van dit project. Echt een aanrader!

Lissabon (en de omgeving) heeft dus ontzettend veel street art! Ik kan nog wel even doorgaan, maar het leukste is natuurlijk als je al lopend de kunst van deze stad ontdekt! Wat is jouw favoriet?

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!

Annemijn

Annemijn

Annemijn woont samen met haar Franse vriend in Lissabon, waar ze momenteel werkzaam is als recruiter. Op Saudalicious blogt zij met name over wat de stad Lissabon allemaal te bieden heeft. In deze blog stelt ze zich voor. Sinds dit jaar heeft zij haar eigen website die gaat over Portugal en hoe het is om in het buitenland te wonen. Neem snel een kijkje!

Ga naar alle blogs van Annemijn

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

 1. 5 indooractiviteiten tijdens een (regenachtig) bezoek aan Lissabon - Saudalicious - […] naar de realiteit brengen, vergeet het volgende niet: na regen komt zonneschijn! De miradouros, street art en rooftopbars kunnen…
 2. tips voor je vakantie op Santo Antão - het mooiste eiland van Kaapverdië - Saudalicious - […] Houd je van street art? Wist je dat Lissabon er ook van wémelt? Lees er hier alles over. […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

zonnepanelen portugal plaatsen korting berekenen verbruik besparing
Op dit bedrag krijg je extra 10% korting door "Saudalicious" te noemen of mij een mail te sturen.
Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur