if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Autovakantie Portugal 2020 #4 | Een bezoek aan Tomar en spirulina!

27 maart 2021

Ondertussen alweer wat maanden geleden, maar nog steeds leuk om aan terug te denken, deze vakantie! Je leest hier deel 4 van onze vakantie met de auto naar Portugal. Een klusvakantie met hier en daar een fijne echte vakantiedag. Deze keer was het iets meer ontspanning en ontdekken en iets minder klussen. We nemen je mee naar Tomar en de omgeving, en laten je kennismaken met Portugese spirulina! Lees je weer mee?

-> Heb jij deel 1 al gelezen van deze reeks? Deze vind je hier!
-> Heb jij deel 2 al gelezen van deze reeks? Deze vind je hier!
-> Heb jij deel 3 al gelezen van deze reeks? Deze vind je hier!

Dag 13 & 14 Klussen, winkelen en natuurlijk lekker eten

Deze dag konden we de auto ophalen, hij was gelukkig gemaakt. Geen idee waar ik het over heb? Lees dan eerst deze blog om erachter te komen wat er met onze auto is gebeurd! Omdat we ook wilden sporten vandaag besloten we het mooi te combineren. Een 6km run naar de garage. We hadden nog wat spullen nodig om te klussen en wilden daarnaast nog wat woonwinkels bezoeken voor wat spulletjes in huis. We reden naar naar Santarém. We profiteerden gelijk van de fijne restaurantjes die ze in Santarém hebben en en begonnen daar (natuurlijk) eerst met een lekkere uitgebreide lunch inclusief toetje bij Eva Peca Do Natural (ja in Portugal is het normaal dat je een toetje na de lunch neemt:)). Na het winkelen was het alweer tijd voor avondeten. Ik had gehoord van nog een nieuw restaurantje in Santarém, dus daar besloten we dan maar gelijk een kijkje te nemen. We hebben enorm genoten van lekkere kleine gerechtjes bij Pigalle. Beide restaurantjes horen dan ook zeker thuis in deze verzameling van de lekkerste restaurantjes in Santarém.

De volgende dag stond dan ook voornamelijk in het teken van verven. We begonnen daar gelijk in de ochtend al mee, aangezien de ideale temperatuur om in te verven ónder de 22 graden zou zijn volgens de verpakking. Dat was zo’n beetje de minimumtemperatuur van die nacht. Dat verklaarde wel waarom het zo lastig verven was, de eerste laag (lees; stroef!). Dat was dit keer dus niet anders. Daarna hadden we een korte relax en sport pauze bij het rivierstrandje. Aan het einde van de middag gingen we verder met het egaliseren van de tuin. Een flinke klusdag dus! We vonden wel dat we een kleine trip verdiend hadden de volgende dag.

Dag 15 | Een rondje Tomar en een leuke kennismaking met biologische spirulina!

Tijd voor een pauze dagje en een bezoek aan het altijd mooie Tomar. Deze stad heeft iets magisch, en iedere keer dat ik er kom voel ik dat weer. De mooie huisjes, gezellige straatjes en prachtige gevels. Het heeft iets gezelligs, schattigs en unieks. Dit keer gingen we er niet alleen naartoe om hiervan te genieten. We waren namelijk via Instagram uitgenodigd om kennis te maken en mee te kijken bij het bijzondere project van Ana en haar partner. Zij maken hoogwaardige kwaliteit spirulina. Je weet wel, dat blauw/groene spul, wat een tijdje geleden een enorme superfood hype was. En dat is natuurlijk niet voor niets. Ik kende spirulina als poeder. Ik wist dat het blauw was, dat ‘men’ zegt dat het enorm gezond is en deed het zelf ook wel eens door mijn ontbijt. Maar waar het van gemaakt was wist ik eigenlijk niet precies. Tot deze dag. Want aan het einde van deze middag wist ik ineens alles over spirulina! Wat het van gemaakt is, hoe het gemaakt wordt én waarom de populaire poeders eigenlijk niet van goede kwaliteit zijn. En jij zo meteen ook! 

Moinhos da Pena

Maar vóórdat we kennis maakten met hen, bezochten we nog wat mooie plekjes onderweg en natuurlijk Tomar zelf. De eerste stop was bij de ‘moinhos da Pena’. Dit plekje hadden we al eens eerder ontdekt. Het is een verzameling oude molens op een berg met een prachtig uitzicht. Absoluut de moeite waard om even te stoppen als je in de buurt bent! We reden even langs om wat foto’s te maken en te genieten van de plek natuurlijk. Hierna reden we door naar Tomar.

Lopen over het aquaduct van Tomar

Omdat we het kasteel van Tomar al vaker bezocht hadden (aanrader!), besloten we deze dit keer over te slaan. In plaats daarvan We bezochten het aquaduct bij Tomar. Ik vind een aquaduct altijd een heel bijzondere uitstraling hebben. Prachtig! Maar wat deze zo bijzonder maakt, is dat je er niet alleen onderdoor, maar ook gemakkelijk óverheen kunt lopen! We maakten een wandeling en genoten van het uitzicht. 

Tomar bezoeken

Eenmaal aangekomen in het centrum van Tomar besloten we wat lekkers te eten en te drinken bij Bio Thomar. Een klein biologisch winkeltje met een kleine variatie aan hapjes, verse sapjes en gezonde snacks. Hoe leuk! We dwaalden hierna over de markt en door de straatjes van Tomar en spraken af met Ana om te gaan lunchen, ergens in een restaurantje bij het water. We praatten over Portugal, Tomar en natuurlijk spirulina. 

Booking.com

Tomar Natural; biologische spirulina sprinkles

Uiteindelijk reden we achter Ana aan, naar hun huis en de standplaats van ‘Tomar Natural’, waar we vanuit de verte al de grote kassen konden zien waar ze het groene goedje spirulina produceren. We kregen een rondleiding en konden zo het proces van hun pure spirulina van dichtbij bekijken. Spirulina is gemaakt van microalgen, die zij kweken in de (hele hete!) kassen, waarbij de temperatuur precies goed moet zijn en het water afwisselend bewegend en stil gelegd moet worden. Uiteindelijk worden ze hier uit gehaald, gedroogd en geperst in een soort spaghetti machine tot sliertjes. Deze sliertjes worden opnieuw gedroogd en uiteindelijk in kleine stukjes gehakt. Wist je bijvoorbeeld dat de poeders die wij vaak zien, vaak te snel en te heet worden gedroogd, waardoor er veel belangrijke voedingsstoffen verloren gaan? Bij Tomar Natural hebben ze meer geduld. Veel geduld. Doordat de microalgen heel langzaam op lage temperatuur gedroogd worden,  blijven alle mineralen en vitaminen zo veel mogelijk in het product zitten en zo vallen de staafjes dus niet uit elkaar in poeder. Heel bijzonder om dit proces te zien! Absoluut een bezoekje waard! Kijk hier voor hun website.

De spirulina ‘sprinkles’ zijn ideaal voor door je smoothie, over je maaltijd of je soepje. Zie mijn Instagram higlight stories voor de beelden met uitleg die ik tijdens onze vakantie bij Tomar Natural maakte! Als je in Tomar bent, neem dan zeker even contact op! Je kunt de spirulina sprinkles trouwens ook vinden in het bio winkeltje waar wij een lekker broodje gegeten hadden; Bio Thomar.

Castelo de Bode

Na dit indrukwekkende bezoek vervolgden we onze vakantiedag met verse tomaatjes van het land én een blik spirulina in the pocket. We bezochten de dam in Castelo de Bode (tip van Ana) en vonden daarna een prachtig rivierstrandje waar we eventjes lekker hebben gezeten en genoten van de zon. Ik word altijd zo blij als ik weer een nieuw Portugees rivierstandje heb gevonden! 

Tot slot reden we terug naar het centrum, maakten we een wandeling door het stadspark en aten we wat bij Bela Vista. De naam zegt eigenlijk alles. Je hebt een prachtig uitzicht. Het eten en de service was iets minder daarentegen 😉 Maar dat mocht de pret niet drukken. We hadden een geweldige dag gehad! Weer vol energie om de volgende dag door te gaan met klussen.

-> Heb jij deel 1 al gelezen van deze reeks? Deze vind je hier!
-> Heb jij deel 2 al gelezen van deze reeks? Deze vind je hier!
-> Heb jij deel 3 al gelezen van deze reeks? Deze vind je hier!

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Geïnspireerd geraakt door iets in dit artikel? Deel het via Facebook of Instagram. Dat helpt ons enorm 🙂 En als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken! Obrigada!

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur