In maart 2021 (én 2022) besloot ik mee te doen met een Ayurvedische lente detox van Tripti Earth. Een detox die ons lichaam en geest helpt klaar te maken voor de lente. Een detox zonder sapjes, uithongering of clysma’s. Een detox met de nadruk op het tot rust brengen en voeden van ons lichaam én geest. En dat is precies wat mij trok aan deze detox. Ik beschreef mijn ervaring in deze blog. En dit jaar gaat er weer een nieuwe detox van start! Onderaan vind je een kortingscode om dit jaar (2023) mee te doen met €20,- korting.
Ayurveda en Dosha’s
Eerst een hele summiere inleiding over Ayurveda, want misschien heb je hier wel nooit van gehoord. Ayurveda is een oude geneeskunde uit India die tot vandaag de dag nog steeds heel veel gebruikt wordt en steeds meer zijn intrede vindt in onze Westerse wereld. Omdat ik me al een klein beetje had ingelezen wist ik vóór ik aan deze detox begon, al dat mijn hoofd dosha Vata is. Als je nu denkt; ‘doshawat?’, kan ik me dat helemaal voorstellen. De ayurveda gaat uit vijf elementen die de wereld, inclusief onszelf vormen: ruimte, lucht, vuur, water en aarde. Ieder element weerspiegelt bepaalde kwaliteiten. In ons lichaam worden deze vijf gecombineerd en zien we drie primaire energiepatronen terug; Vata, Kapha en Pitta. Op de website van Karen van Tripti Earth, waar ik het programma volgde, lees je hier alles over! Benieuwd naar jouw dosha? In dit artikel deel ik mijn Ayurveda tips, waaronder een handige zelf-test om daar achter te komen.
Vata is óverduidelijk mijn hoofd constitutie. Het was bijna eng om te zien hoe erg ik mij herken in de beschrijving van hoe het voelt om in balans en juist uit balans te zijn. Ook de voedingsmiddelen die goed zouden zijn voor Vata, zijn precies de ingrediënten waar mijn voorkeur vaak naar uit gaat. Heerlijk om even in zo’n nieuwe wereld te duiken.
de 12 daagse ayurvedische lente detox; veel meer dan een lichamelijke detox
Klaar voor de lente
Op de Instagram van Karen @tripti.earth las ik over deze ayurvedische lente detox en het idee om ons lichaam en geest klaar te maken voor de lente. Begrijp me niet verkeerd; ik voel me eigenlijk altijd wel ‘klaar’ voor die fluitende vogeltjes, de natuur in bloei en de warme lente zonnestralen die ons energie geven. Maar al deze veranderingen in de natuur gaan nou eenmaal ook gepaard met veranderingen in onszelf. Want wij als mensen zijn onderdeel van de natuur, ook al doet ons gedrag soms anders vermoeden ;).
Grote kans dat je de opbeurende lente energie ook merkt. Volgens de Ayuverda kan het echter zijn dat de zwarte en donkere dagen van de winter als het ware zijn blijven plakken in ons systeem. Om deze transitie van winter naar lente te bevorderen is er een lente detox. Deze detox is zowel lichamelijk als mentaal en helpt bijvoorbeeld ook patronen (o.a. rondom eetgedrag) te doorzien en te doorbreken.
Omdat ik de ondersteuning van die transitie een heel mooi idee vind, ik het heel interessant vond om meer te leren over ayurveda, en ik wel weer wat meer feeling mag hebben met wat mijn lichaam me wil vertellen, heb ik me ingeschreven. Ik ging samen met 50 andere vrouwen 12 dagen mee op ayurvedische reis waarin we toewerkten naar een 4-daags mono-dieet en vanuit daar weer opbouwden naar een gevarieerd, gezond eetpatroon.
Maar ayurveda leert je veel meer dan wat je wel of niet kan eten om te detoxen. Het gaat ook om een mentale detox. Een kans om terug naar jezelf te keren, te voelen wat je nodig hebt en met een frisse mentale start aan de lente te beginnen. Dit was voor mij de grootste reden om mee te doen. Ik besloot deze 12 dagen dan ook als een slow-down voor mezelf te zien. Minder moeten, minder schermen, meer lezen, en me-time. En ik kan je vertellen; dat voelt goed!
Een next step, uit nieuwsgierigheid, was voor mij trouwens een hele dag niet eten. In dit artikel lees je mijn ervaring met meer dan 36 uur vasten.
Lente tijd – Kapha dosha tijd
Met de lente breekt ook de Kapha-tijd aan. Als gevolg van de kou en zwaardere winterkost kan het zo zijn dat zich in ons lichaam een teveel aan Kapha verzameld heeft. Dit kan volgens de Ayurveda leiden tot verschillende klachten zoals moeite met op gewicht blijven, vermoeidheid of hooikoorts. De lente detox houdt hier rekening mee door vooral Kapha verlagende voedingsmiddelen en rituelen toe te voegen aan je patroon.
Mijn ervaring met de lente detox
Twee dagen vóór de twaalfdaagse detox was het de bedoeling om al af te bouwen met suikers, koffie e.d. Dat was voor mij niet moeilijk. Ik dronk geen alcohol, dronk zelden koffie en at weinig geraffineerde suikers. Ergens teleurstellend misschien zelfs, want “gaat het me dan wel iets opleveren?” dacht ik nog.
De eerste 4 dagen
Naast dat de detox zich richt op het verlagen van je Kapha, blijft het belangrijk rekening te houden met je eigen constitutie. Helemaal als je je uit balans voelt. Voor mij (vata) is structuur van belang. Wanneer vata uit balans is, merk je dit onder andere aan vergeetachtigheid, ongestructureerde patronen. Heel herkenbaar voor mij. Één van mijn intenties was dan ook om deze dagen te gaan gebruiken om iets meer structuur in mijn voedingspatroon te vinden. Dit paste ik toe tijdens de eerste en de laatste vier dagen. Ik besloot drie keer per dag een eetmoment in te lassen en me hier ook aan te houden. Dus geen tussendoortjes meer.
Er was een overzichtelijk receptenboek met lekkere recepten die we konden gebruiken als voorbereiding op, en de terug opbouw na het mono-dieet. Deze lichte recepten bevatten allemaal ingrediënten die gemakkelijk verteerbaar zijn, zodat je je darmen rust geeft en zij zich kunnen herstellen. De recepten waren allemaal heerlijk en mijn vriend at zo nu en dan gezellig mee.
Patronen ontdekken
Het fijne is dan ook dat je juist gestimuleerd wordt te luisteren naar je lichaam en hier naar te handelen. Wel belangrijk natuurlijk om er zeker van te zijn dat je écht naar je lichaam luistert, en dat het niet een suiker-verslavende stemmetje in je hoofd is dat zegt ‘honger’ te hebben. Dit was voor mij een leerproces, want normaal eet ik gelijk als ik ‘zin’ heb ik iets. Maar nu probeerde ik juist goed stil te staan bij de onderliggende boodschap. Heb ik écht behoefte aan voedingstoffen of is het verveling, emotie, gewoonte, zin? Heel interessant om je eigen eetgedrag eens onder de loep te nemen en spelenderwijs hiermee te experimenteren. Ik wilde graag blijven sporten en merkte na een dag of twee toch wel dat ik erg weinig energie binnenkreeg. Ook kreeg ik ontzettend last van koude handen en voeten. Dit is niet nieuw voor mij, maar was nu toch wel heel duidelijk aanwezig. Waarschijnlijk kwam dit toch door de calorie beperking, al is afvallen niet persé een doel bij deze detox. Ik paste mijn porties aan, wanneer ik een zware training gedaan had.
De tweede 4 dagen: het monodieet kitchari
Tijdens deze fase eten we gedurende ongeveer 4 dagen slechts één soort gerecht tijdens alle maaltijden; kitchari. Dit gerecht staat erom bekend balancerend te werken voor alle drie de dosha’s. Door één gerecht te eten geef je je darmen en mind rust en doorbreek je ongewenste patronen. Ik merkte aan het einde van deze vier dagen op dat mijn tong was veranderd, wat een goed teken was! Zie tips onderaan dit artikel voor uitleg 🙂
Vier dagen lang drie keer per dag hetzelfde…
Ik zag best op tegen het monodieet. Ik eet normaal gesproken heel gevarieerd, dus drie keer per dag, vier dagen lang hetzelfde eten. Hoe dan!? En juist daarom vond ik het heel leuk om te doen, om te zien hoe het me af zou gaan. Gelukkig mag je binnen het kitchari gerecht wel wat wisselen met kruiden en groenten. Officieel bestaat kitchari uit mungbonen, witte rijst, veel specerijen en kruiden en groenten. Ik heb de rijst afgewisseld met goede kwaliteit quinoa. Wanneer ik behoefte had aan iets meer energie, bijvoorbeeld na een intervaltraining, kookte wat rozijntjes mee. Ondertussen had ik ook ergens gelezen dat je je groente in de oven gaar kunt koken terwijl je de kitchari maakt. De groente kun je er daarna doorheen scheppen. Dat scheelde weer tijd en de groente had een heerlijke smaak. Die hield ik er dus na dag 2 in :). Benieuwd naar dit gerecht? Hier vind je mijn favoriete recept voor kitchari!
Ik merkte eigenlijk vanaf dag één dat het me ook vooral mentale rust gaf. Iedere ochtend maakte ik een pan vol en de rest van de dag hoefde ik niet meer te denken aan eten. De structuur liet ik even los, omdat Karen aangaf dat het nu goed is om echt pas te eten wanneer je honger hebt. Ik merkte dat, ondanks ik de afgelopen dagen redelijk weinig gegeten had, ik pas echt rond een uur of 13:00 honger kreeg. Dan nam ik dus ook pas mijn eerste bord. Wel merkte ik dat ik vanaf de eerste maaltijd, ik ook weer sneller trek had in het volgende eetmoment. Maar dit nam halverwege de periode af. Ik ervoer ‘honger’ maar als ik dan dacht aan het gerecht (wat overigens héérlijk is), had ik toch ineens niet zo’n honger.
Me-time en zelfmassages
Naast het eten van kitchari, besloot ik vooral deze dagen ook meer tijd voor mezelf te nemen. Een maskertje, minder social media en vaker rust momentjes over de dag. Even minder hoofd, meer lichaam. In de live Q&A sessies en in de groepsapp kon je al je vragen kwijt aan Karen. Ik had hier ook mijn koude handen en voeten besproken. Ik kreeg als tip om de dry brush te gebruiken en abhyanga te doen. Jezelf masseren met voedende olie, zoals biologische, koudgeperste sesamolie. Eerlijk? Ik vond het heel onwennig om mezelf echt te masseren. Insmeren deed ik al weinig, dus masseren was wel next level. Maar als ik in een nieuwe wereld duik wil ik hier helemaal zonder oordeel in mee gaan om eerst te ervaren en dan pas te oordelen. Ik besloot het dus te proberen als onderdeel van mijn ochtendroutine, en vond het heel erg fijn! Het ontspant en brengt je echt helemaal in je lichaam. Je masseert je lichaam vanaf je hoofdhuid (of als je dat niet prettig vindt, je gezicht) tot aan je tenen. Een soort meditatie, maar dan ‘actief’. En mijn huid werd er ook heerlijk zacht van. Ik heb normaal erg droge huid, vooral op mijn onderbenen (nog zo’n teken van disbalans voor Vata 😉 ).
De laatste 4 dagen
De laatste vier dagen stonden in het teken van het afbouwen en de opbouw naar een gevarieerd, gezond eetpatroon. We aten weer heerlijke recepten, welke ik weer op vaste tijden probeerde te nuttigen. Probeerde ja… dat lukte niet altijd omdat ik ook onregelmatig werk en het soms gewoon niet uit kwam. De laatste vier dagen gebruikte ik ook een beetje als reflectie en om na te denken wat ik hiervan heb geleerd en wat ik wil meenemen in de dagen, weken, maanden hierna.
Wat vond ik van de Ayurvedische lente detox?
Over het algemeen vond ik het dus een hele leerzame en mooie ervaring. Mijn darmen voelden een stuk rustiger en het voelde goed om structuur te hebben en even de tijd te nemen om deze overgang bewust mee te maken. Ik merkte niet dat ik echt veel meer energie had na deze twaalf dagen, iets wat veel van de andere deelnemers wel aangaven. Wel merkte ik dat mijn energie snel weer toenam, nadat ik me de eerste dagen een beetje slap voelde, wat heel fijn en geruststellend was. Het voelde ook goed om bewust bezig te zijn en makkelijk verteerbaar voedsel te eten. Ik voelde me over het algemeen rustig en fijn.
En ergens vond ik het ook wel goed dat het klaar was en ik weer mijn eigen manier van koken kon oppakken, welke gelukkig ook gewoon grotendeels onbewerkt is. Ik miste bepaalde voedingsmiddelen en ergens voelde het soms ook restrictief. Het niet “mogen” nemen van een tussendoortje en je vasthouden aan een bepaald voedingspatroon. Voor mij een totaal nieuwe ervaring, want ik bedenk altijd pas wat ik eet op het moment dat ik ga eten. Geen planning, recepten of terugkerende eet-dagen. En dat is soms best lastig. Juist daarom is het in mijn ogen leerzaam om juist eens de hele andere kant te ervaren. Ik ga de komende tijd op zoek naar een geschikte middenweg.
Een mooie reis naar binnen was het zeker. En wie weet doe ik volgend weer een paar daagjes kitchari 🙂
10% KORTING OP DE AYURVEDA LENTE DETOX GIDS VAN TRIPTI EARTH
De georganiseerde gezamenlijke lente detox van dit jaar (2023) is voorbij, maar je kunt hem nog wel zélf doen. Karen maakte deze digitale gids met uitleg over de detox, kitchari én lekkere gezonde ayurvedische recepten die je kunt gebruiken voor en na je mono-dieet. Met de code SAUDALICIOUS ontvang je 10% korting op deze gids.
Deze kortingscode geldt trouwens ook op het Ayurvedische kookboek Simply en de minigids Ayurveda voor beginners!
Meer over ayurveda
Liever eerst zelf een klein beetje aan de slag met ayurveda? Ik schreef deze blog over hoe je iedere dag een beetje ayurveda in je leven kunt toepassen. En hier vind je het recept voor kitchari!
Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!
Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!
0 reacties