if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Een dag niet eten: mijn ervaring met 36+ uur vasten

19 april 2023

Ik besloot meer dan 36 uur te vasten. In dit artikel deel ik de mogelijke voordelen van 36 uur vasten en mijn ervaring met meer dan een hele dag niet eten. Waarom deed ik dit, wat ging makkelijk, wat was lastiger en is het voor herhaling vatbaar?

In maart 2023, na een weekend met veel en lekker eten in Sesimbra en omgeving, was de eerste keer dat ik besloot om één hele dag niet te eten. Een paar weken later deed ik dit nog eens. Na het avondeten van zondag was mijn eerste maaltijd pas weer dinsdagochtend. Dit kwam neer op zo’n 36 tot 38 uur vasten. Ik deelde hierover in mijn Instagram stories en kreeg veel reacties en vragen over de reden en vooral over mijn ervaring. Het bracht me op het idee om hier een blog over te schrijven. Dus; Waarom ik zoveel uren heb gevast, wat het me opleverde en hoe ik het vond vertel ik je in deze blog!

Waarom een héle dag niet eten?

Een hele dag niet eten klinkt misschien heftig, maar viel eigenlijk enorm mee! Ik en mijn vriend Dennis hebben hier beiden veel over gelezen en gehoord en waren nieuwsgierig hoe dit ons zou afgaan.

Je leest, zoals met bijna alle gezondheidsclaims en -hypes, veel tegenstrijdige informatie. In het ene artikel wordt zo lang vasten de hemel in geprezen, in het andere artikel wordt er gezegd dat het juist heel slecht is. Ik denk dat dit komt omdat er nog niet genoeg onderzoek is gedaan bij mensen (wel veel op bijvoorbeeld muizen), en dat het waarschijnlijk voor het één goed is, en voor het ander weer slecht. Zo wordt er naar verschillende effecten gekeken zoals op gewicht, gezondheid, breinfuncties etc.

De voordelen van 36 uur vasten

Het idee van de positieve kant is dat je je lichaam en spijsvertering rust geeft en je lichaam zijn energie daardoor gaat gebruiken om je lichaam te reinigen en te versterken. Een soort detox dus. Daarbij scheelt het natuurlijk ook enorm in calorie-opname, je eet tenslotte niets die dag :). Veel van deze positieve effecten zouden ook al merkbaar zijn bij minder lang vasten. Dit is iets wat wij regelmatig doen. Wij slaan regelmatig ons ontbijt over, waardoor we soms zo’n 16 uur niet eten. Wanneer we een zware training (interval training of krachttraining) gaan doen, eten we meestal wel iets van tevoren. Ik ervaarde dit vaak ook als prettig.

Wat ik verder heb gelezen is dat langer vasten ook een positief effect kan hebben op je mentale alertheid en het functioneren van je hersenen in het algemeen. Deze bevindingen zijn vooral nog op korte termijn (dus echt tijdens het vasten) geconstateerd. Het is dus niet duidelijk of dit ook op langere termijn effect heeft op je hersenfuncties.

Naast mogelijke verbetering in hersenfuncties, vind ik het zelf ook vooral een mentale uitdaging. We hebben hier in de Westerse wereld altijd en overal toegang tot eten. Instant. Als we trek hebben ligt er altijd wel iets te eten. Ons lijf is zo gewend aan instant bevrediging en soms vraag ik me af hoe écht trek of honger voelt, en vind ik het soms lastig om zin te onderscheiden van echte trek. Eten is namelijk ook een korte termijn bevrediging van je behoefte aan dopamine. En ik merk zelf ook dat als ik me verveel of minder fijn voel, ik sneller zin heb in iets vettigs of zoetigs. Ook al heb ik net nog voedzaam en genoeg gegeten. Vaak eet ik dan iets wat me een fijn gevoel geeft, altijd wel gezond zoals dadels, fruit, notenpasta, noten, of iets anders, maar toch; mijn lichaam heeft die voedingsstoffen waarschijnlijk niet nodig. Tijdens de ayurvedische detox, waar je maximaal drie maal per dag eet, merkte ik ook dat dit een interessant thema werd voor mij. Daarover lees je in dit artikel meer. Het leek me dus heel interessant om te kijken hoe ik het zou verdragen om een hele dag niet direct mijn behoeften te kunnen bevredigen en ook niet de ‘luxe’ te hebben om mezelf gerust te stellen met het idee dat ik over een paar uur zal eten, zoals bij de ayurvedische detox het geval was. Nieuwsgierigheid dus! Of dit ook echt iets bijdraagt of wetenschappelijk is onderzocht, dat weet ik niet.

Goed, dit is dan ook geen wetenschappelijk artikel, en ook geen pleidooi om een dag te vasten. Wil je dit toch doen, doe je dat natuurlijk op eigen risico :). Wij waren vooral heel nieuwsgierig en deden het om te zien hoe het ons verging, of we de beloofde positieve effecten zouden merken én als mooi bijeffect konden we de vele etentjes buiten de deur van de dagen ervoor een klein beetje compenseren.

Meer lezen over vasten?

Een aantal interessante boeken over dit topic:

Mijn voorwaarden om te starten met vasten

Ik had zelf een aantal voorwaarden geschept waarop ik dit wilde gaan doen, omdat ik het belangrijk vind dat ik mijn lichaam niet te veel stress geef. Onderstaande lijst geeft aan wat voor mij belangrijke voorwaarden waren om te beginnen aan zo’n vast-dag. Deze lijst is gebaseerd op mijn eigen gevoel, en dus niet op wetenschap.

 • Sport: Niet zwaar sporten gedurende de dag dat ik aan het vasten ben. Wandelen en padellen ging prima, en werkte juist heel goed als afleiding :). 
 • Mentale gezondheid: Ik moet mentaal gezond zijn en goed in mijn vel zitten. Vasten kan soms wat lichamelijke stress geven, en ik wil er zeker van zijn dat ik genoeg draagkracht heb om dit eventueel op te vangen. Dus lekker in mijn vel zitten is belangrijk!
 • Menstruatie cyclus: Ik moet in een goed moment van mijn menstruatiecyclus zitten en dus niet (bijna) ongesteld zijn. Tijdens je menstruatie is je lichaam al erg druk met reinigen. In de andere weken heb je dus meer draagkracht en energie over om te focussen op herstel en versterking van het lichaam.
 • Rustige dag: Ik wil een rustige dag hebben waarin ik veel van mijn tijd helemaal vrij kan indelen en dus genoeg afleiding kan zoeken.
 • Voorbereiding: Ik vind het fijn om van tevoren te weten dat ik ga vasten en dat niet zomaar spontaan te bedenken. Het helpt om me mentaal voor te bereiden en in de modus te komen van niet eten. Ik ben namelijk geneigd om al te fantaseren over wat ik de volgende dag ga koken 🙂 en dat kan ik dus voorkomen als ik al weet dat ik de volgende dag niets ga eten.
 • Voedzaam eten: Ik wil de dag ervoor en erna gezond en voedzaam eten, zodat ik zo min mogelijk te kort ga komen in de zin van micronutriënten.

Wel of geen supplementen tijdens vasten?

Dit is een vraag waar ik zelf geen duidelijk antwoord op heb of op kan vinden. De eerste keer nam ik geen supplementen, de tweede keer wel. Ik merkte weinig verschil (wat wel logisch is denk ik). Ik kan me voorstellen dat het een klein beetje het effect van het ‘rust geven aan je lichaam’ ondermijnt, omdat je lijf alsnog deze supplementen moet afbreken en moet verwerken. Ik ben er nog niet helemaal over uit wat het beste is om te doen.

Ik denk dat het wel heel slim is om zowel ervoor als erna goed je supplementen te nemen (als je die neemt) om alles weer goed aan te vullen. Vitaily is voor mij een fijne manier om zeker te weten dat ik alle nodige stoffen, vitamines en en mineralen binnenkrijg gedurende de rest van de tijd. Dit zijn door Drs. Richard de Leth met zorg geselecteerde supplementen die echt bedoeld zijn als aanvulling op een gezonde leefstijl (dus niet om ziekte of tekorten op te vangen, maar puur voor de puntjes op de i, ook voor gezonde mensen). Ze komen in een handig dagzakje en zijn voor iedereen toegankelijk aangezien ze ook vegan zijn. Gebruik code SAUDALICIOUS voor €10 korting.

Mijn ervaring met 36 uur vasten

Tijdens het vasten heb ik wel gedronken, maar niets gegeten. Ik dronk voornamelijk thee en water. Koffie heb ik ook bewust laten staan.

Mijn ervaring op de dag van het vasten zelf was beide keren vergelijkbaar. Omdat ik het al aardig gewend was om af en toe te vasten in de vorm van intermittent fasting, vielen de eerste uurtjes enorm mee. De rest van de dag hebben we samen vooral afleiding gezocht; zijn gaan wandelen, padellen en hebben wat klusjes gedaan. Beide keren vlogen de dagen om, maar de ervaringen waren wel net wat anders voor mij, waarbij de tweede keer zelfs ietsjes lastiger was dan de eerste keer.

Mijn positieve bevindingen tijdens het vasten

Meer tijd over

Een leuke bijkomstigheid van het vasten was dat we ineens nog meer tijd hadden. De dag duurde ontzettend lang in positieve zin. Normaal gesproken besteden we veel tijd aan samen eten bereiden en uitgebreid eten. Voor zowel ons ontbijt, lunch als avondeten nemen we vaak ruim de tijd. Ik vind dit fijne bestede tijd, maar zo’n dagje zonder hier over na te hoeven denken en tijd in te steken was eigenlijk ook wel eens fijn!

Lichamelijk korte termijn voordeel

Lichamelijk merkte ik vooral dat mijn darmen me duidelijk dankbaar waren. Ik heb regelmatig last van mijn darmen en ik merkte dat ze heel rustig en pijnloos waren.

Mentaal korte termijn voordeel

Mentaal merkte ik vooral in de namiddag en avond ineens een toename in mijn alertheid. Ik was bezig met het uittypen van een blog over Madeira, en merkte dat dit veel sneller en makkelijker ging dan normaal. Ik ben normaal erg snel afgeleid (hallo ADD), maar daar had ik toen minder last van. Dit merkte ik ook de tweede keer.

Bewustwording hongergevoel

Daarnaast was het soms lastig en vervelend dat ik niet kon eten als ik even trek had, maar ergens voelde het ook goed om me er bewust van te zijn wanneer deze momenten zich voordoen. Dit geeft ook weer meer informatie in wat mogelijk triggers zijn voor de momenten dat je normaal even snackt, behalve gewoon een calorietekort en echt trek hebben natuurlijk. Vooral hierover nadenken en meer bewustwording hieromtrent vond ik leerzaam en interessant.

De lastigste momenten tijdens het lange vasten

Er waren zeker soms ook lastige momenten tijdens het vasten.

trekmomenten tijdens het vasten

Ik merkte beide keren soms wel wat momenten van trek, maar doordat het gewoon geen optie was, en ik hier mentaal goed op was voorbereid, ging dit ook snel weer weg. Het was gewoonweg geen optie. In de namiddag had ik het meeste trek, maar in de avond leek het alsof ik er wel overheen was.

De tweede keer waren de trekmomenten iets meer aanwezig. Dit komt denk ik omdat ik de dagen ervoor minder gegeten had. De eerste keer was na een weekend weg waarbij we vaak zijn wezen uit eten, waarbij we goed gevulde borden hadden :). Het voelde dan ook gelijk goed om juist even niks te eten. De tweede keer waren we ook uit wezen eten (daarom leek vasten me de dag erna ook een prima idee), maar hadden we voor gezondere restaurants gekozen en had ik niet echt te veel gegeten. Daarbij besloot Dennis halverwege te stoppen met vasten én deden we boodschappen omdat het die dag goed uitkwam. Dit maakte het beide extra lastig voor mij. Het geeft wel weer aan hoe fijn het is om zoiets samen met iemand anders te doen én dat je de boodschappen voor de week maar beter de dag ervoor of erna kan doen. Aan de andere kant kon ik dit ook aangrijpen als een extra mentale uitdaging.

Perceptie van tijd in de war

Naast dat het leek alsof ik ineens veel meer tijd had, deed het ook iets anders met mijn perceptie van tijd. Het ritme raakte compleet in de war. Ik kwam erachter hoezeer ons dagelijks ritme verbonden is aan onze eet- en sportmomenten, die beide wegvielen tijdens deze vastendagen. Dat was heel bijzonder om te merken. Normaal gesproken gaan we na het sporten eten, rond 16:00 voor het werken nog eens, en na het eten rond 20:00 weer. We moesten nu goed op de tijd letten om ervoor te zorgen dat we niet te laat zouden zijn voor ons werk. Ook zat ik tot veel later in de avond dan normaal aan de keukentafel te typen, dankzij de langere concentratieboog, maar ook omdat ik gewoonweg niet doorhad dat het al zo laat was.

Koude handen en voeten

Tot slot merkte ik in de avond, vlak voor het slapengaan, dat mijn handen en voeten een stuk kouder werden. Nu heb ik al snel koude handen en voeten, dus twijfelde ik of het wel door het vasten kwam. Toen ik dit echter de tweede keer precies zo ervoer, wist ik zeker dat het er wel iets mee te maken had.

De dag erna

Mijn ervaring de dag erna was voor beide keren eigenlijk heel verschillend. De eerste keer dat ik dit deed had ik verwacht dat de eerste hap de volgende dag zou voelen als een engeltje dat op je tong zou p*ssen, maar dat viel eigenlijk best tegen haha. Het smaakte en voelde niet anders dan anders. Ik had ook niet perse meer trek in eten dan normaal. Dat laatste was dus eigenlijk heel fijn!

De tweede keer was dit echter anders. Ik genoot heel erg van mijn eerste gerecht van die dag (mijn lievelings havermoutpap met wortel :)) en had de rest van de dag ook echt continu trek. Hierdoor at ik ook meer dan dat ik normaal zou eten. Dit bleek best heftig te zijn voor mijn darmen die hier achteraf duidelijk tegen protesteerden. Op zich ook logisch en natuurlijk niet de bedoeling om je darmen gelijk zo hard aan het werk te zetten nadat je ze anderhalve dag rust hebt gegeven.

Verder heb ik niet veel meer gemerkt van het feit dat ik de dag ervoor niets heb gegeten.

Een hele dag vasten voor herhaling vatbaar?

Al met al vond ik het een interessante ervaring en wellicht ook voor herhaling vatbaar. Ik denk zelf dat ik de tweede keer van te voren minder had gegeten dan ik misschien dacht, en daarom achteraf ook meer trek had en iets meer had gegeten dan goed voor mijn darmen was. De volgende keer ga ik hier meer rekening mee houden. De voorwaarden die ik eerder had opgesteld, gelden nog steeds. Ik denk dat ik het vooral nog eens zou doen na een paar dagen waarop ik wat meer en/of ongezonder heb gegeten dan normaal. Het zal dus niet wekelijks, en zelfs niet maandelijks voorkomen 

Mocht je ook geïnteresseerd zijn het uit te proberen, doe dan vooral zelf eerst goed onderzoek en/of raadpleeg eventueel iemand die je op dit gebied vertrouwt. 

Disclaimer voor vasten

Zoals eerder vermeld, is dit geen pleidooi om lang te vasten en is dit misschien ook niet voor iedereen even handig. Zo raadt de hartstichting periodiek vasten bijvoorbeeld af voor de volgende doelgroepen:

 • mensen met aanleg voor eetstoornissen
 • mensen die zich snel niet lekker voelen als ze een tijd niet eten
 • zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven
 • mensen met te lage bloedsuikers (hypoglycaemie)

Begin bij de basis

Verder zou ik er zelf voor zorgen dat als je denkt aan vasten om gewoonweg gezonder te worden, je eerst begint bij de basis. Gezond en voedzaam eten, voldoende ontspanning vinden en goed in je vel zitten. Als dit helemaal in orde is kun je denken aan toevoegingen zoals:

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Geïnspireerd geraakt door iets in dit artikel? Deel het via Facebook of Instagram. Dat helpt ons enorm 🙂 En als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken! Obrigada!

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

 1. Mijn ervaring met de ayurverdische lente detox - Saudalicious - […] Een next step, uit nieuwsgierigheid, was voor mij trouwens een hele dag niet eten. In dit artikel lees je…
 2. Ayurvedisch Kitchari detox recept met veel groenten - Saudalicious - […] je ongewenste patronen. Het is een effectieve maar wel mildere vorm van detoxing dan bijvoorbeeld echt een hele dag…
 3. Wandelen en fietsen in Noord Portugal met Fora - Saudalicious - […] koud water training gaven. Wegens gezondheidsredenen besloot ik om niet mee te doen (net als met langdurig vasten heb…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur