if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

10 tips om de lekkerste havermoutpap te maken

3 januari 2020

Havermout! Wat een uitvinding is dat. Als basis van cake of koek, door de taartbodem, door de smoothie, om repen van te maken, overnight, om melk van te maken, en ga zo maar door. Maar mijn lievelings havermout tijdens deze koude dagen is toch wel lekkere, warme, smeuïge havermoutpap. Ben je daar ook zo dol op? Met deze 10 tips maak jij van je standaard havermoutje, je lekkerste havermoutpap ooit.

Heel regelmatig ontbijt of lunch ik op koudere dagen wel met een lekker warm bakje havermoutpap. Ondertussen heb ik dus al heel wat uitgeprobeerd om mijn havermout nóg lekkerder te maken. Mijn beste tips heb ik voor je verzameld en op een rijtje gezet.

Basisrecept havermout

Ingrediënten voor één persoon

Bereiding

  1. Breng het water of de melk samen met de havermout zachtjes aan de kook.
  2. Laat dit ongeveer 2 minuten zachtjes koken terwijl je af en toe er doorheen roert.
  3. Neem de pan van het vuur en laat het nog even staan.

10 tips voor je lekkerste havermoutpap

Maar zo’n basisrecept is natuurlijk een beetje saai, en een beetje weinig! Je kunt eindeloos variëren met heerlijke toevoegingen waardoor je havermout niet alleen lekkerder, maar ook nog eens gezonder en voedzamer wordt! Hieronder zie je een filmpje waarin in een voorbeeld laat zien, gevolgd door de 10 fijne tips die je kunt toepassen om lekker te variëren met je havermoutje!

Wist je trouwens dat je ook heerlijk hartige gerechten met havermout kunt maken? Dit recept voor hartige havermout met garnalen bewijst dit!

1. Roer gepureerd rijp fruit door de havermout.

Prak of rasp (een deel van je) fruit en voeg dit halverwege het proces toe. Dit geeft iedere hap een zoete smaak. Banaan is natuurlijk voor de hand liggend en heel erg lekker, maar dit kan bijvoorbeeld ook met met peer, mango, kaki, vijgen… Ik gebruik meestal een mengsel van gepureerde banaan en super zachte karamelachtige medjool dadels!

2. Gebruik je favoriete thee i.p.v. water om je havermout te koken.

Ik zet vaak een pot vol met thee en gebruik een gedeelte hiervan om mijn havermout in te koken. Ook ideaal voor als je eerder al een pot gezet hebt, maar het niet helemaal opgedronken hebt. Bewaar de thee in de koelkast en gebruik dit de volgende dag voor je havermout! 

3. Voeg een schepje van je favo eiwitpoeder toe.

Voor een extra romige havermoutpap en extra smaak en eiwitten. Ideaal als je een bakje neemt rondom je work-out. Ik gebruik vaak de vegan eiwitpoeder van body&fit met witte vanille smaak… zo lekker!

4. Voeg een schepje gezonde vetten toe

Denk hierbij aan chiazaad, gebroken lijnzaad of bijvoorbeeld kokossnippers. Doe dit direct bij het begin, zodat het het vocht goed kan opnemen. Dit zorgt voor extra romigheid en voor wat extra gezonde vetten. Natuurlijk kun je ook noten(pasta) toevoegen als topping (zie punt 10!)

5. Kook een stukje citroen- of sinaasappelschil mee met je havermout.

Gebruik een biologische citroen/sinaasappel en zorg dat je de schil heel dun afsnijdt (zo min mogelijk van het witte meenemen). Ik gebruik een hele fijne dunschiller hiervoor. Schil in de lengte van boven tot beneden en voeg =één à twee stukjes toe aan de havermout, gelijk vanaf het begin, zodat het lekker lang mee kan koken. Citroen is vooral heerlijk bij kruidige en zoete havermoutjes zoals de carrotcake havermout (zie hieronder). Het doet me een beetje denken aan een Portugese cake, waar ook vaak citroenrasp doorheen gaat. Heerlijk! 

6. Roer een ei door je havermout.

Dit maakt je havermout zó romig! Doe dit pas op het einde en zorg dat je het vuur even kort uitzet of laag houdt. Roer je havermout door tot je merkt dat hij lekker romig en dik geworden is. Kijk bijvoorbeeld bij dit recept voor havermout met wortel en spelt.

7. Extra vitamine? Ga voor groenten

Vooral zoete groenten doen het geweldig in je havermoutpap! Denk bijvoorbeeld aan gepureerde pompoen en geraspte biet of wortel. Maar je kunt ook kiezen voor meer neutrale groenten zoals bloemkoolrijst of geraspte courgette – ook wel “zoats” genoemd, van zucchini (courgette) en oats (havermout). Dé ideale manier om je havermoutpap iets gezonder te maken en om het meer volume te geven. En meer volume = langer genieten! Zie hieronder de beschrijving voor een carrotcake havermoutpap met wortel of kijk bij deze met biet of deze met pompoen! Voor meer volume kan je trouwens ook kiezen voor geraspte courgette!

8. Gebruik smaakmakers!

Experimenteer met het toevoegen van kruiden of specerijen zoals kaneel, speculaaskruiden, kurkuma, kardemom, een espresso, cacao, carobepoeder… maar ook tijm of rozemarijn erbij in laten trekken kunnen iets magisch met de smaak doen! Je kunt natuurlijk ook eerst thee zetten van bovengenoemde smaakmakers en hierin je havermout koken (zie tip 1).

Houd je van zoet, maar gebruik je liever niet te veel suiker? Ik doe er soms ook wat druppeltjes stevia in. In de smaak vanille, (witte) chocolade, kokos, karamel of gewoon naturel. Deze bestel ik standaard mee met de melen, eiwitpoeders, vitamines en andere fijne producten bij body&fit. Smullen gegarandeerd :).

9. Vervang een deel van havermout door andere gezonde granen.

Gewoon, voor de afwisseling! Zoals bijvoorbeeld quinoa vlokken, spelt of boekweit vlokken.

10. Maak je havermout bowl af met toppings!

Noten, granola, pindakaas, hennepzaad, vers fruit, moerbei bessen, dadels, vijgen, cacaonibs. Zoveel gezonde lekkere dingen te bedenken om je havermout net dat beetje extra te geven. Natuurlijk extra mooi en instagrammable, maar het zorgt er ook voor dat je nog iets om op te kauwen hebt 😉 Mijn favoriet van de laatste tijd zijn deze warm gebakken peertjes met pindakaas!

En? Welke tip ga jij toepassen om je lekkerste havermoutpap een upgrade te geven?

Extra tip: varieer met je havermout!

Natuurlijk hoef je voor een lekkere havermoutpap niet alle 10 de tips tegelijkertijd toe te passen. Ik gebruik altijd wel een aantal van de bovenstaande tips, maar zelden allemaal tegelijkertijd. Het leukste én gezondste is om vooral lekker veel te variëren. Zo wordt het nooit saai, zelfs niet als je het iedere dag zou eten.

Mijn favo havermoutje van het moment: Carrot cake havermoutpap

Extra inspiratie nodig? In deze carrotcake havermout gebruikte ik maar liefst 9 van de 10 bovenstaande tips; Ik kookte de havermout in een warme kruidenthee en citroenschil en voegde er 100 g wortelrasp, een halve eetlepel lijnzaad en een theelepel kaneel en speculaaskruiden aan toe. Toen hij bijna klaar was, roerde ik er nog een halve geprakte banaan en 10 g eiwitpoeder doorheen. Tot slot topte ik de havermout af met banaan, hennepzaad, wortelrasp en pindakaas Genieten! 

lekkerste havermoutpap tips

Eens wat anders dan havermoutpap met havermout maken?

Met havermout kun je natuurlijk veel meer dan alleen havermoutpap maken. Wat dacht van havermout koekjes (zoals deze met pindakaas of deze met amandel en vijgen), of gebakken havermout uit de oven (zoals deze gebakken havermout met pompoen). En je kunt er zelfs hartige gerechten mee maken, zoals in dit recept voor een gezondere variant van de Portugese açorda met garnalen.

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Heb jij dit recept voor de gezonde pastel de nata zonder suiker geprobeerd? Ik ben heel benieuwd wat je ervan vond! Laat het me weten door te delen op Facebook of Instagram en @saudalicious te taggen in de posts.

*Dit artikel bevat afilliate links 

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief en ontvang de nieuwste blogs, recepten en fijne Saudalicious extra’s gratis in je mailbox!

Korting met code SAUDALICIOUS bij:

Voor Portugal én Nederland

  • Prozis: code SAUDALICIOUS voor allerlei gezondheid en sport gerelateerde producten (NL en Portugal)
  • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
  • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
  • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
  • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar vragen via een berichtje naar mij op social media! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)

Alleen voor Nederland:

  • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
  • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
  • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
  • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
  • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
  • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)
  • Testa Omega-3: SAUDALICIOUS voor -10% op duurzame en visvrije omgea-3 supplementen

Alleen voor Portugal:

  • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt! 
  • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

Saudalicious steunen?

Geniet je van de content van Saudalicious via Social Media en de blog? Wil je iets bijdragen aan het platform Saudalicious zodat ik gratis content over Portugal, eten en gezondheid kan blijven maken? Dat vind ik super lief! Je kunt via deze link gemakkelijk een zelf te kiezen bedrag doneren. Alle kleine beetjes helpen :). Oh, en let me know, zodat ik je kan bedanken!

    0 reacties

    Trackbacks/Pingbacks

    1. Mijn ochtendroutine + tips | Saudalicious - […] salades tot brood en van de avondmaaltijd van de vorige dag tot aan echte “ontbijtjes” zoals havermout of smoothiebowls.…
    2. Altos e baixos #39 | Augustus '23 - Saudalicious - […] en daarna met wat chiazaad bewaard in de vriezer. Heerlijk voor zometeen in de herfst voor over de havermout!…

    Een reactie versturen

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    korting vitaily
    koffie pastel de nata portugal

    Over mij

    Olá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

    Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

    Mijn favoriete Portugese kookboek

    Lees hier mijn review of koop direct via onderstaande knop:

    Een boek vol geweldige plaatjes, verhalen en de lekkerste recepten. Van authentiek tot hedendaags.
    Het enthousiasme en de liefde van Nuno Mendes voor deze stad en de Portugese gastronomie spat van dit boek af.

    Meer kook inspiratie

    KokenKoken