if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Tips voor een beetje Ayurveda in je leven

5 april 2021

In maart 2021 deed ik mee met een 12 daagse Ayurvedische lente detox. Ik heb tijdens deze detox veel nieuwe dingen geleerd, waarvan ik een aantal dingen ben blijven blijven toepassen. Welke Ayurvedische gewoontes kun je toepassen voor meer balans? In dit artikel deel ik een aantal leuke weetjes en tips met je , voor als je er meer over wilt weten. Wie weet wil jij zo ook wel een klein beetje Ayurveda toepassen in je leven.

1. Doe deze test om te zien welke dosha bij jou de overhand heeft

Er zijn veel testen op internet te vinden om te zien welke substitutie op jou van toepassing is. Deze test heb ik gedaan. Uiteindelijk hebben we allemaal alle drie de dosha’s in ons en natuurlijk zegt zo’n test niet alles. Maar het is wel leuk om gewoon eens te kijken wat er uit komt en of je je erin herkent, toch?

2. Probeer deze ingrediënten eens uit

We kregen een flinke lijst met ingrediënten die we nodig hadden voor de recepten. Een heel groot deel stond bij mij al in de voorraadkast. Vooral allerlei soorten kruiden. De koolhydraatbronnen zoals rijst, quinoa, couscous etc. moest ik wel bij kopen, want dat eet ik niet zo vaak normaal gesproken. Een aantal ingrediënten kende ik niet, of gebruikte ik nog niet zoveel en zal ik misschien wel blijven gebruiken;

 • Mungbonen; de ster van de detox; het belangrijkste ingrediënt van het gerecht tijdens het mono-dieet; de kitchari. De bonen zijn een gezonde bron van plantaardige eiwitten, licht verteerbaar en rijk aan vitamine, mineralen, eiwitten, antioxidanten en vezels. Ze staan bekend om het reinigen van het lichaam. Deze komen zeker vaker bij ons op tafel te staan, al dan niet in de vorm van een soort kitchari 🙂
 • Biologische rode linzen; ook één van de ingrediënten die we veel gebruikten tijdens de detox. De rode linzen zijn het best verteerbaar van alle linzen. Door ze nog eens extra een uurtje te laten weken alvorens je ze gaat gebruiken versterk je de verteerbaarheid. Je maakt er heerlijke soep mee!
 • Aduki bonen; nog zo’n Oosterse boon waar ik niet eerder van gehoord had. We maakten hier een heerlijke soep mee, maar je kan er natuurlijk van alles mee maken! Fijn dat dat soort dingen nu gewoon overal verkrijgbaar zijn.

3. Zet kruiden en specerijen slim in

Kruiden, heerlijk! Ik kook graag met veel kruiden. Zonder kruiden is een maaltijd voor mij absoluut niet af. Vooral bij Nederlandse recepten kijk ik niet naar de hoeveelheid die wordt aangegeven, maar voeg ik de kruiden lekker op gevoel toe. Proeven, aanpassen, proeven, aanpassen… Dat ieder soort kruid en specerij bepaalde voordelen en een eigen werking heeft, wist ik wel maar stond ik niet zo bij stil. Ik gebruikte het vooral voor de smaak. Je merkt misschien zelf ook dat je in de winter bijvoorbeeld meer zin hebt in verwarmende kruiden zoals kaneel, kruidnagel, gember etc. Waar ik achter kwam is dat dit soort verwarmende ingrediënten ook heel goed werken wanneer je Vata (dosha) uit balans is. Dat verklaart misschien ook wel mijn sterke voorkeur voor dit soort smaken! Mocht je dus uit balans zijn, willen eten volgens jouw dosha, of last van iets hebben, dan kun je naast gezond eten, ook kijken naar hoe je je voedsel kruidt. En dat hoeft niet alleen bij het avondeten, denk bijvoorbeeld ook aan verse thee of je havermout in de ochtend. Er zijn ook genoeg boeken over geschreven als je hier meer over wilt leren en weten. Kijk bijvoorbeeld eens bij dit of dit boek!

3. Lees meer over ayurveda in deze boeken

In de groepsapp met de andere deelnemers werden geregeld tips en ideeën gedeeld. Zo ook interessante boeken voor diegenen die zich wat verder willen verdiepen in de ayurveda of meer willen koken met deze smaken en/of gedachtengoed. Twee boeken werden meerdere keren genoemd en was iedereen erg enthousiast over:

4. Voed en verzorg je huid en kom terug in balans

Zoals ik in het artikel over de lente detox heb aangegeven is ayurveda veel meer dan een manier van eten. Het is een manier van leven waarbij je goed voor jezelf zorgt. Ik maakte tijdens de detox onder andere kennis met een manier van zelfmassage en dry brushing. Hiervoor heb ik tijdens de detox sesamolie en een droogborstel aangeschaft. De droogborstel gebruik je om je lymfe en immuunsysteem te versterken. Je gebruikt de borstel op een droge huid. Je begint bij je voeten en werkt naar boven.

De sesamolie gebruik je voor een zelfmassage (Abhyanga), waar ik in dit artikel meer over vertel. En natuurlijk stiekem ook om je lekker mee te laten masseren 😉 Dit is wat Karen erover zegt:

Abhyanga is een zelfmassage met warme olie. De effecten zijn vergelijkbaar met liefde. Het geefteen gevoel van stabiliteit, vertrouwen en comfort. Het is voedend voor lichaam, mind & soul en help je lichaam te detoxen. Doe dit tijdens de detox in de ochtend, voor je ontbijt. Probeer het zeker een aantal keer te doen. Naast ondersteunen van de detox, voorkomt het ook verhoging van Vata en het helpt je om emoties toe te laten en te verwerken.

5. Wat zeg je tong je?

Je tong kan je een hoop vertellen! Zo kun je aan je tong zien of je ontstekingen hebt, of je dosha uit balans is, of je voedingsstoffen goed verteert, of je rug- of orgaanklachten hebt etc. Om de gezondheid van je tong te stimuleren en de ‘ama’, oftewel de aanslag op je tong te verwijderen adviseerde Karen een tongschraper. Deze had ik al in mijn bezit, en hier vertelde ik al eens eerder over in dit artikel over mijn ochtendritueel. Ik gebruik een roestvrijstalen, lekker handig en duurzaam! Ik gebruik het iedere ochtend voor het tandenpoetsen. Sinds ik dit doe kan ik niet meer zonder, het geeft zo’n fijn en schoon gevoel!

6. Neem dit bij obstipatie

Omdat ik wat darmklachten ervoer en merkte dat mijn ontlasting wat moeilijker op gang kwam in het begin van de detox, kreeg ik het advies om triphala te nemen. Een supplement gemaakt volgens de eeuwenoude, traditionele kruidenleer Ayurveda. Het is vegan en vrij van gluten, gist, noten, dierlijke en zuivelproducten, geur-, kleur- en smaakstoffen, conserveringsmiddelen en GMO-vrij. Ik neem deze nu sinds de detox en merk absoluut verschil!

7. Eet bewust

Tot slot wil ik je een tip meegeven waar ik vooral zelf meer op heb gefocust; bewust eten. In de breedste zin van het woord. In dit geval stonden de recepten met gezonde ingrediënten al klaar, dus hoefde ik daar niet over na te denken. Daarbij at ik eigenlijk al grotendeels onbewerkt voedsel, maar toch kan dit altijd beter. Ik at best veel kaas, en plantaardige yoghurts, waar toch ook nog het een en ander in zit. Je kan natuurlijk zo ver gaan als je zelf wil hiermee. Zolang je wéét wat je in je mond stopt en deze keus bewust maakt, ben je al een heel eind. Daarnaast is het ook belangrijk dat je de handeling zelf bewust doet. Eten zonder afleiding. Mindfull eten. Het is een onderwerp op zich, waar ik nu maar niet té veel over zal uitweiden 🙂 Écht proeven wat je in je mond stopt dus en hiermee je hersenen ook een duidelijk signaal geven dat je aan het eten bent. Hierdoor zal je je eten ook beter verteren. Want mind en body werken naadloos samen.

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief en ontvang de nieuwste blogs, recepten en fijne Saudalicious extra’s gratis in je mailbox!

Saudalicious steunen?

Geniet je van de content van Saudalicious via Social Media en de blog? Wil je iets bijdragen aan het platform Saudalicious zodat ik gratis content over Portugal, eten en gezondheid kan blijven maken? Dat vind ik super lief! Je kunt via deze link gemakkelijk een zelf te kiezen bedrag doneren. Alle kleine beetjes helpen :). Oh, en let me know, zodat ik je kan bedanken!

Korting met code SAUDALICIOUS bij:

 • Iron roots: -10% op mijn favo duurzame sportkleding (Wereldwijd)
 • Vitaily: – €7,50 op kwalitatieve, duurzame supplementen (Europa)
 • Common & Sense: -15% op mijn favo duurzaam Nederlands kledingmerk (NL)
 • Koro: -5% op mijn favo food webshop waar ik een groot deel van mijn houdbare boodschappen koop (PT & NL)
 • Olie van Olivia: -10% Lekkerste eerlijke olijfolies (NL)
 • Botanical Beauty: -10% op 100% natuurlijke skincare (NL)
 • Aard’g: €5,- korting op suikervrije kombucha en waterkefir! (NL + BE)
 • Mister Nata: -10% op Pastel de nata uit Lissabon (NL)

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

Meer inspiratie in je mailbox?

Portugal autohuur