Dat je hersenen invloed hebben op je buik wist je misschien wel, maar wist je dat je ook dat gezonde darmen bijdragen aan een goede stemming? Je darmen hebben zelfs minstens evenveel zenuwcellen als je brein! Niet gek dus, dat onze darmen ook wel ons “tweede brein” worden genoemd! De laatste tijd heb ik het een en ander veranderd in het voordeel van mijn darmgezondheid. En waarom voor mezelf houden als ik jou hier misschien ook wel mee kan helpen? In dit artikel deel ik mijn 5 tips voor een gezondere tweede brein!
Gezonde darmen = gezonde hersenen = een blijere jij!
Heb jij wel eens last van buikpijn, een opgeblazen buik, obstipatie, diarree, of onregelmatige stoelgang? Dan is het extra belangrijk om je hier bewust van te zijn! Ik herken me hier zeker in, en ben de afgelopen tijd daarom ook veel bezig geweest om te zien hoe ik mijn darmgezondheid kan verbeteren.
Allereerst is het natuurlijk belangrijk om zo puur mogelijk te eten. Dan heb ik het over lekker veel vezels en dus veel groenten in allerlei kleuren, verschillende soorten fruit, peulvruchten, maar ook goede vetten en juist weinig geraffineerde suiker. Maar daarnaast zijn er nog een aantal andere dingen waar ik op ben gaan letten of die ik onlangs heb veranderd. En je raadt het al, deze 5 tips ga ik natuurlijk niet voor mezelf houden. Daar komen ze:
1. Eet je darmen gezond
De allereerste en meest voor de hand liggende tip. Naast de basis op orde te hebben, kan het helpen om ook regelmatig producten te eten waar probiotica in zit. Sinds ik hoorde van probiotica en het positieve effect ervan op onze darmen, ben ik er op gaan letten dat ik dit regelmatig in mijn voedingspatroon toevoeg. Dit zijn gezonde levende micro-organismen die je kunt vinden in gefermenteerd voedsel zoals zuurkool, tempeh en yoghurt. Voeg dit dus regelmatig aan je eetpatroon toe. Dit recept voor zuurkool ovenschotel is een voorbeeld van een heerlijk probiotica bommetje.
2. Drink je darmen gezond (+Kortingscode)
Die probiotica zitten niet alleen in voedsel, maar ook in drankjes. Denk bijvoorbeeld aan kefir en kombucha. Kombucha vinden wij ideaal om als lekker drankje in het weekend te drinken. Schenk het in een deftig wijnglas en je hebt geen reden meer om je wijntje zo nu en dan niet eens in te ruilen voor een glaasje kombucha :). Nu zit er in de meeste kombucha’s die je in de supermarkt kunt kopen toch nog een aardig percentage suikers, en dat is dan weer jammer! Hier in Portugal heb ik nog geen fijn merk gevonden dat suikervrije (en zoetstofvrije) kombucha verkoopt…
Maar in Nederland was ik heel erg fan van het merk aard’g. Zij verkopen suikervrije kombucha en waterkefir. Die laatste fermenteren ze ongeveer 6 maanden en is helemaal alcoholvrij, vegan, biologisch en suikervrij. Twee hele gezonde en verfrissende drankjes met verwaarloosbare calorieën. Met code SAUDALICIOUS ontvang je €5,- korting op je bestelling!
De waterkefir dronk ik meestal op een lege maag, vlak vóór de eerste maaltijd. Probiotica hebben namelijk ook prebiotica zoals voedingsvezels nodig om goed hun werk te kunnen doen. Door een gezonde en complete maaltijd te nemen met lekker veel groente of fruit haal je dus het maximale uit je drankje. Voor de kombucha geldt natuurlijk hetzelfde, maar deze gebruiken wij ook vaak als lekker drankje in de avond, in plaats van een borrel. Door de lichte prikkeling van de koolzuur en de verrassende smaakjes is het voor ons een echt gezond(!) genietmomentje. Qua smaak kunnen we vaak niet kiezen, afwisseling is het lekkerst. De kombucha hebben ze in de smaken gember, citroen en bloem. Gelukkig hebben ze ook een mix-pakket met alle frisdrank smaakjes.
Kijk dus wat voor jou het fijnste is en vergeet niet de kortingscode SAUDALICIOUS te gebruiken bij het afrekenen :).
En extra mooi: Aard’g produceert volledig op zonne-energie, krijgt hulp van 3 verschillende sociale werkplaatsen en plant bomen voor ieder verkocht pakket.
3. Eet bewust
Hoe eet jij? Op onregelmatige tijden? Even snel tussendoor? Met je telefoon of tablet naast je? Misschien zelfs staand? Of tijdens vergaderingen? We doen dit meer en meer… Tja, wat is daar erg aan, zolang je maar gezond eet zou je zeggen, toch? Niets is minder waar… Juist omdat je hersenen en darmen zo’n sterke verbinding hebben is het belangrijk om ze op het meest cruciale moment (tijdens het eten) ook met elkaar te laten communiceren. Eet dus bewust, kauw vaak en langzaam, voel en proef wat er in je mond zit. Je hersenen hebben op deze manier veel beter door wat en hoeveel er in je darmen terechtkomt en hoe ze dit het beste kunnen verteren. Stoffen worden beter opgenomen én jij voelt je eerder verzadigd.
4. Neem kleine rustmomentjes gedurende de dag
Tja, we staan vaak allemaal ‘aan’ vanaf het moment dat we opstaan tot het moment dat we neerploffen op de bank in de avond, en voor sommigen zelfs totdat we naar bed gaan. Maar om je darmen goed hun werk te laten doen is het heel belangrijk om af en toe mentale én fysieke rustmomenten in te bouwen. Dat is natuurlijk sowieso goed voor onze stress levels, maar onze darmen doen we er extra plezier mee als we deze momenten met name na een maaltijd inplannen. Dan geven we ze gelijk de tijd om het eten te verteren. Dit kan door even te gaan liggen, een boek te lezen, mindfulness of meditatie, of gewoonweg even te dagdromen. Sinds ik dit toepas zie ik op mijn horloge ook gelijk veel lagere stresslevels! Niet meer oplopend vanaf de ochtend en afbouwend vanaf de avond, maar iets meer balans gedurende de dag. En dat geeft je darmen tijd om je voedsel te verwerken.
5. Last but not least: hurken maar!
Tevreden darmen zorgen voor gezonde ontlasting. Maar wat is nou de beste manier om op die WC-pot te zitten zodat je lichaam het op een natuurlijke manier kwijt kan? Misschien heb je daar nooit echt over nagedacht, maar toiletpotten zijn natuurlijk iets van de “moderne samenleving”. Hoe zou je het doen zonder zo’n pot? Juist ja! In een hurkhouding. Als je de darmen zou kunnen bekijken wanneer we gewoon zitten, zul je zien dat er een soort “knik” in zit. Alles behalve ideaal om je ontlasting de juiste weg naar de uitgang te laten vinden. Door meer gehurkt te zitten, met je knieën boven je heupen, zorg je dat de puborectale spier makkelijker kan ontspannen. Wil je de zwaartekracht juist een handje helpen? De beste houding is rechtop zittend met je voeten op een krukje en je voeten gespreid. Ik gebruikte vaak een omgekeerde wasmand hiervoor, maar dat was alles behalve praktisch. Gelukkig bestaan er ook speciale krukjes die je gemakkelijk onder het toilet kunt wegschuiven en zelfs kunt inklappen. Sinds enkele weken staat deze mooi onder onze WC pot. Je hebt ze in wit, zwart of zelfs mooi hout. Ideaal!
Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!
Vond je dit artikel over gezonde darmen leuk of nuttig? Deel het met je vrienden via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!
*Dit artikel bevat afilliate links
0 reacties