if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Pruikzwam (Lion’s Mane) lekker bereiden? Zo doe je dat!

19 april 2022

Heb jij wel eens van gehoord van pruikzwam? Deze bijzondere paddenstoel, ook wel Pom Pom Blanc of Lion’s Mane genoemd staat bekend om zijn helende eigenschappen, goede smaak en bijzonder vlezige structuur. Nieuwsgierig, maar geen idee hoe je deze zou moeten bereiden? I got you! Met dit basic recept waarbij we de pruikzwam bakken in olijfolie met knoflook, tijm en honing, haal je het beste in de pruikzwam naar boven.

Juba de leão aka Lion’s mane

Juba de Leão is de Portugese naam voor deze bijzondere paddenstoel. Via Instagram kwam ik terecht op het account van cogumelos do Migaas, omdat hun vegan ‘alheira’ mijn aandacht trok. Een veganistische variant van een bekende (lekkere) Portugese worst, normaal gesproken gemaakt van verschillende vleessoorten, dierlijk vet, knoflook en meel. Zo nu en dan koop ik een vegan worst uit nieuwsgierigheid, maar eigenlijk wil ik dit niet te vaak doen omdat er vaak veel troep in verwerkt zit. Bij deze variant van Migaas was dat juist niet. De ingrediëntenlijst wat top; shiitake paddenstoelen, water, brood, groenten, paddenstoelen en kruiden. Ik zocht contact om erachter te komen waar ik deze kon kopen. Hij gaf aan dat er helaas geen winkel bij mij in de buurt zit maar dat hij mij met liefde een gekoeld pakketje opstuurt om het eens te proberen. Daarbij wilde hij ook graag dat ik zijn paddenstoelen probeerde. Als ik iets zou delen via Social Media zou dat leuk zijn, maar hij wilde vooral graag van mij weten wat ik ervan vond.

Als je mij een beetje kent, weet je dat ik gek ben op nieuwe dingen. Toen ik de foto van het bakje met paddenstoelen zag werd ik dan ook héél nieuwsgierig. Ik wil je graag ‘Juba de Leão’ laten proeven zei hij. Dit heb ik even door de vertaler moeten halen en die vertaling heb ik uiteindelijk ook nog even moeten googlen :). Lion’s Mane, Pruikzwam, Pom Pom Blanc… Ik had er nog nooit van gehoord! Ik las veel positieve dingen zowel over de gezondheidsvoordelen als de smaak en de structuur. Champignons zijn over het algemeen erg gezond, maar deze bijzondere paddenstoel schijnt toch wel één van de gezondste te zijn. De heilzame, adaptogene paddenstoel is afkomstig uit de Oosterse geneeskunst en wordt al duizenden jaren door boeddhistische monniken traditioneel gebruikt.

De namen zijn goed gevonden en erg passend als je het mij vraagt. De paddenstoel ziet er wit, groot en harig uit als hij rauw is (zie onderaan in het mandje op de afbeelding). Wanneer je hem gaat snijden merk je dat het een erg stevige paddenstoel is, wat hem ook na bakken heel lekker vlezig maakt. Het smaakt mild, wat zoetig en een beetje nootachtig. De structuur en smaak wordt vaak vergeleken met die van kreeft. En ik kan me daar best wel in vinden! Ik was zeker positief verrast!

Verkrijgbaarheid van de pruikzwam of Lion’s mane

Ik ben er dus per toeval achter gekomen dat de pruikzwam überhaupt bestaat, maar mocht je er specifiek naar op zoek zijn (bijvoorbeeld omdat je nu héél nieuwsgierig bent geworden en dit recept graag wil maken ;)), dan wil je natuurlijk weten waar deze verkrijgbaar zijn. Ik heb gelezen dat het verboden is deze paddenstoel zelf uit de natuur mee te nemen, omdat ze beschermd zijn. Ze worden op kleine schaal gekweekt. In Portugal (woon je in Portugal kun je dus terecht bij Cogumelos de Migaas), maar ook in Nederland. Ik zou dus vooral op zoek gaan naar een lokale, biologische paddenstoelen kwekerij bij jou in de buurt. Heb jij een goede tip? Laat het even weten in de comments hieronder!

Naast deze verse paddenstoelen, worden de pruikzwammen ook gebruikt om van het extract capsules te vullen, bedoeld als supplement. Deze werken met name op de hersenen en worden gebruikt voor ondersteuning bij hersenschade, problemen met concentratie of na een periode van langdurige stress. Lion’s mane schijnt te kunnen helpen om deze hersencellen te herstellen.

Recepten met andere paddenstoelen

Pruikzwam bereiden: Recept gebakken pruikzwam met knoflook, tijm en honing

Ingrediënten voor twee personen (als hapje of over de salade)

Bereiding:

 1. Maak de pruikzwam eventueel schoon door vuile plekjes weg te snijden of af te vegen met een keukenpapiertje.
 2. Hak de knoflook fijn en snijd de pruikzwam in plakjes met een scherp mes. Halveer of snijd deze door vieren, naargelang hoe groot je ze wilt hebben.
 3. Verwarm wat olijfolie in een koekenpan en verdeel de pruikzwam hierin. Voeg hierna de knoflook toe.
 4. Bak de paddenstoelen tot ze bruin zijn en draai ze daarna om om ook de achterkant bruin te bakken. Verdeel de honing over de pruikzwam en voeg ook zout en peper toe.
 5. Roer de pruikzwammen nog even voorzichtig om de honing te verdelen. Ze zijn klaar wanneer ze goudbruin en een beetje knapperig zijn.
 6. Serveer als hapje, maar ook heerlijk bijvoorbeeld in een salade!

Bom Apetite!

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Wil je dit recept voor gebakken pruikzwam met knoflook, tijm en honing bewaren zodat je het makkelijk kunt terugvinden op een later moment? Bewaar onderstaande foto dan op één van je borden op Pinterest via het icoontje linksboven in de foto.

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Geïnspireerd geraakt door iets in dit artikel? Deel het via Facebook of Instagram. Dat helpt ons enorm 🙂 En als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken! Obrigada!

Korting met code SAUDALICIOUS bij:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar via een berichtje naar mij op social media! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

Saudalicious steunen?

Geniet je van de content van Saudalicious via Social Media en de blog? Wil je iets bijdragen aan het platform Saudalicious zodat ik gratis content over Portugal, eten en gezondheid kan blijven maken? Dat vind ik super lief! Je kunt via deze link gemakkelijk een zelf te kiezen bedrag doneren. Alle kleine beetjes helpen :). Oh, en let me know, zodat ik je kan bedanken!

  2 Reacties

  1. Jaco

   Pruikzwam kan je in utrecht kopen bij de fungi factory in de botanische tuin van de universiteit utrecht

   Antwoord
   • Sabine Koopmans

    Dankje voor de tip!

    Antwoord

  Een reactie versturen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  korting vitaily
  koffie pastel de nata portugal

  Over mij

  Olá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

  Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

  Mijn favoriete Portugese kookboek

  Lees hier mijn review of koop direct via onderstaande knop:

  Een boek vol geweldige plaatjes, verhalen en de lekkerste recepten. Van authentiek tot hedendaags.
  Het enthousiasme en de liefde van Nuno Mendes voor deze stad en de Portugese gastronomie spat van dit boek af.

  Meer kook inspiratie

  KokenKoken