if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

kalettes | feestelijk voorgerecht met flower sprouts

22 december 2018

Kalettes – kruising tussen boerenkool en spruitjes

Kalettes. Als je mij een week geleden zou vragen wat dit zijn, had ik je geen zinnig antwoord durven geven. En ik ben niet de enige, zelfs de mannen van de groenteafdelingen bij de supermarkten in mijn omgeving keken me raar aan toen ik ernaar vroeg. Ik werd verwezen naar de koekjesafdeling, de koeling met verse olijven en zelfs naar de bloemen… Toch zijn deze schoonheidjes al een tijdje in ons land verkrijgbaar, kwam ik achter.

Aan het einde van een gezellige foodbloggersevent waarbij we een fotoshoot kregen in de keukenkampioen in Utrecht kregen we een goed gevulde goodiebag mee naar huis. En zo maakte ik kennis met de kruising tussen boerenkool en spruitjes. Ik lust het allebei, maar moet toch zeggen dat deze kleine groentes veel mooier én lekkerder zijn dan de zojuist genoemde groenten samen. Een week later had ik een etentje bij mij thuis en ging ik dus opnieuw op zoek naar de kalettes.
De Albert Heijn, Plus en Lidl zouden ze onder andere in de schappen hebben liggen, maar ik merkte dat dat niet voor alle filialen geldt. Het was een zoektocht, maar uiteindelijk had ik prijs bij de Lidl in mijn woonplaats.

Een makkelijk voorgerechtje met kalettes

In het kader van kerst en de etentjes die eraan zaten te komen leek het me leuk om de kalettes, ook wel bloemspruitjes of flower sprouts genoemd, te laten shinen in een lekker voorgerechtje. Natuurlijk met een klein Portugees tintje. En zo ontstond dit recept met kalettes, rozijnen/port chutney, geitenkaas en vijgen. Ik ben fan van deze mooie bloemspruitjes, en met dit simpele, maar originele recept denk ik jij ook!

Tip: Heel leuk als onderdeel van een gemakkelijk maar feestelijk diner met bijvoorbeeld dit wortelsoepje vooraf, deze gevulde broodjes of deze gevulde pompoen als hoofdgerecht en deze heerlijke makkelijke cheesecake met port!

kalettes

Recept voorgerecht met kalettes

Voor 4 personen heb je nodig:

 • +- 25-30 mooie kalettes
 • 4-6 verse vijgen
 • 40 g verse geitenkaas

Voor de chutney

 • 50 g rozijnen
 • 100 ml Portwijn
 • 20 ml balsamico azijn
 • 2 rode uien
 • 1/2 el verse tijm (blaadjes afgerist van de takjes)
 • 1 kruidnagel

Bereiding:

 1. Begin met het maken de chutney, deze kan je ook enkele dagen van te voren maken. Laat de rozijnen vast even weken in de port. Snipper ondertussen de ui en bak dit in een pan met wat olie zacht.
 2. Doe nu de overige ingrediënten bij de uien en laat zachtjes inkoken tot gewenste dikte. Laat het afkoelen in een pot met deksel. Bewaar daarna in de koelkast. De chutney wordt koud geserveerd.
 3. Snijd nu een klein stukje van de onderkant van de kalettes af, maar zorg dat het “bloemetje” heel blijft. Wok de kalettes met wat olijfolie, peper en zout in een (wok)pan.
 4. Snijd ondertussen de vijgen in schijfjes.
 5. Maak nu je bordje op door de chutney in een verticale streep over de bordjes te verdelen. Hierdoor blijven de vijgen en kalettes ook beter op hun plaats. Verdeel daarna de vijgen en kalettes en maak af met wat verbrokkelde geitenkaas.
 6. Bom apetite!

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Heb jij dit recept voor dit feestelijk kalette voorgerecht geprobeerd? Ik ben heel benieuwd wat je ervan vond! Laat het me weten door te delen op Facebook of Instagram en @saudalicious te taggen in de posts.

*Dit artikel bevat afilliate links 

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief en ontvang de nieuwste blogs, recepten en fijne Saudalicious extra’s gratis in je mailbox!

Korting met code SAUDALICIOUS bij::

 • Iron roots: -10% op mijn favo duurzame sportkleding (Wereldwijd)
 • Vitaily: – €7,50 op kwalitatieve, duurzame supplementen (Europa)
 • Common & Sense: -15% op mijn favo duurzaam Nederlands kledingmerk (NL)
 • Koro: -5% op mijn favo food webshop waar ik een groot deel van mijn houdbare boodschappen koop (PT & NL)
 • Olie van Olivia: -10% Lekkerste eerlijke olijfolies (NL)
 • Botanical Beauty: -10% op 100% natuurlijke skincare (NL)
 • Aard’g: €5,- korting op suikervrije kombucha en waterkefir! (NL + BE)
 • Mister Nata: -10% op Pastel de nata uit Lissabon (NL)

  Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun je het platform Saudalicious, omdat wij dan een kleine commissie ontvangen. Kost jou niets extra’s!

   0 reacties

   Trackbacks/Pingbacks

   1. Terugblik 2018 | Best bekeken Saudalicious recepten - Saudalicious - […] kalettes […]
   2. Maaltijdsalade met kalettes en bloedsinaasappel | Saudalicious - […] al? Ik maakte hier kort geleden kennis mee en schreef er wat meer over in het artikel voor dit…
   3. Vijgen bananenbrood met carobe poeder | Saudalicious - […] voorgerecht met kalettes en vijgen […]
   4. Gevulde portobello met geitenkaas en kastanje pesto | Saudalicious - […] kerstdiner is helemaal van nu. Op Saudalicious vind je hiervan al een aantal voorbeelden zoals dit voorgerecht met kalettes,…

   Een reactie versturen

   Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

   koffie pastel de nata portugal

   Over mij

   Olá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

   Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

   Mijn favoriete Portugese kookboek

   Lees hier mijn review of koop direct via onderstaande knop:

   Een boek vol geweldige plaatjes, verhalen en de lekkerste recepten. Van authentiek tot hedendaags.
   Het enthousiasme en de liefde van Nuno Mendes voor deze stad en de Portugese gastronomie spat van dit boek af.

   Meer kook inspiratie

   KokenKoken

   Pin It on Pinterest

   Share This