if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Altos e Baixos #22 | Februari’22

2 maart 2022

De korte maand februari vloog voorbij! In deze blog praat ik jullie bij over ons Portugese leventje deze afgelopen maand, inclusief geduldige shop- en klusmomentjes, wandelontdekkingen en uitstapjes in eigen land. Tot slot geef ik weer een overzichtje van wat er de afgelopen maand allemaal online is gekomen. Vamos!

Ons Portugese leventje

connecten

We voelen ons al helemaal thuis hier in Portugal en in ons dorp. We doen veel lopend (naar het café in de ochtend, naar onze sportplekjes, de buurtsuper etc.), waardoor we regelmatig mensen tegenkomen en een klein praatje maken. Ook de koffietjes in de ochtend dragen bij aan ons ‘integreren’ en dat is fijn! We hebben fijn contact met mensen in onze buurt en worden regelmatig verrast met een zak of emmer vol fruit en/of groente. Deze maand vonden we een tas met citroenen, eieren en sinaasappels in onze achtertuin van verre familie die vlakbij ons wonen. Mensen zijn zo vrijgevig en open! Het is natuurlijk fijn dat we al een aantal mensen goed kenden voordat we hier naartoe verhuisden, omdat ik mijn hele leven tijdens de vakanties hier kwam, waaronder mijn nichtjes van onze leeftijd. We merken namelijk wel dat het gemakkelijker is om contact te maken met oudere mensen dan met mensen van onze leeftijd. Zij nemen zelf minder initiatief tot een gesprek, wat we wel jammer vinden. Extra reden om dat beetje bij beetje zelf meer op te pakken dus.

Portugese verjaardag

Deze maand was mijn achternichtje jarig en waren wij uitgenodigd om mee uit eten te gaan. We hebben wel vaker verjaardagen hier gehad, en dat gaat er dan meestal anders aan toe dan bij ons in Nederland. Vaak wordt het met veel mensen in een garage of andere grote ruimte gehouden, waarbij er veel – heel veel – eten, drank en natuurlijk taart is, en dan dat allemaal tegelijkertijd haha. In ieder geval geen Nederlands “kringetje” dus :). De afgelopen tijd (waarschijnlijk onder andere i.v.m. covid) zijn het wat intiemere ‘feestjes’ geweest. Mijn achternichtje vierde het deze maand in een restaurant. Wij waren de enige met een cadeau, wat wel een beetje awkward was, vooral toen de anderen zeiden dat zij het cadeau vergeten waren :). Degene die jarig is trakteert op een taart die hij/zij meebrengt naar het restaurant. De taart wordt dan na het hoofdgerecht, tijdens ons prachtig klinkende “Parabéns a você” door het restaurant personeel opgediend in plaats een toetje. Dit zien wij heel vaak gebeuren als wij uit eten zijn, en is blijkbaar een typisch Portugese manieren om je verjaardag te vieren :). Altijd leuk om dit soort dingen mee te maken en verschillen in gewoontes en culturen te zien.

Portugese ongeorganiseerdheid

Tot slot werden we, zoals eigenlijk iedere maand wel, weer geconfronteerd met… hoe goed alles in Nederland is geregeld. Qua efficiëntie en automatisering kan Portugal absoluut veel leren van ons kleine, georganiseerde landje. Grappig eigenlijk, want juist die eigenschappen die deze ‘ongeorganiseerdheid’ veroorzaken, hebben ook zo hun charmes; veel wordt nog met de hand gedaan en gemaakt, en de relaxte, niet-gehaaste mentaliteit is juist één van de dingen waardoor we ons hier fijn voelen. Dit besef helpt me dan ook de pijn verzachten van de lange wachttijden in de rij bij de kassa en op bestelde pakketjes bijvoorbeeld. Ik vertel hier iets meer over bij het kopje over de klusjes in huis.

Wandelontdekkingen

Deze maand hebben we natuurlijk ook weer lekker gewandeld in de natuur. De laatste tijd doen we iets minder gemarkeerde hikes, omdat degene die we nog niet kennen, wat verder weg zijn en we nu de tijd ook een beetje willen gebruiken voor klusjes en het uitzoeken van materiaal. Maar gelukkig, blijven we niet uitgekeken in de natuur rondom ons eigen dorp. Drie keer per week lopen we er hard, wat een feestje is, maar als je wandelt kijk je toch net weer anders naar de omgeving, en zie je meer!

Ook combineerden we eens een wandeling met een bezoekje aan de bouwmarkt in Santarém. We besloten naar de Taag onderaan de stad te rijden. Op Google Maps staat een “rivierstrandje” die we eens wilden bekijken. De wijk rondom dit gebied bleek behoorlijk uitgestorven te zijn met veel oude, leegstaande huizen. Zo zonde! Helaas, naast alle prachtige plekken, een Portugees straatbeeld dat ons niet geheel onbekend is. Het strandje aan de Taag is prachtig, en heeft zoveel potentie. Wie weet wordt hier in de toekomst nog eens iets mee gedaan. Laten we het hopen!

Klus vorderingen

Voor het huis en de tuin hebben we nog veel plannen. In de tijd dat we hier wonen hebben we vooral de tijd genomen om hetgeen wat we het belangrijkst vinden op te knappen en na te denken wat we willen met dit huis. Blijven we hier wonen? En hoe lang? Wat gaan we wel en wat gaan we niet vervangen? Het kleine badkamertje op de begane grond en onze huiskamer zijn nu voor zover af.

Uiteindelijk hebben we besloten hier voorlopig te blijven, en daar in ieder geval van uit te gaan. Vooral omdat we ons zo thuis voelen en de plek heel fijn vinden. Tijd voor de volgende stappen dus! Omdat de badkamer, en vooral de douche wel heel erg klein is (60x60cm), is de badkamer op de eerste verdieping grote klus nummer 1. Daarna(ast) gaan we aan de slag met de tuin. Die bestaat nu nog voor een groot deel uit zichtbaar worteldoek en wat (fruit)bomen en planten die er al stonden.

Badkamer plannen

De vorige eigenaren hadden, naar onze mening, een bijzondere smaak… Andere tegels waren dus een must. We hebben nog overwogen de tegels te verven zoals we onze badkamer beneden hebben gedaan, maar dat zou de mogelijkheden qua kleur en styling enorm beperken. Ook wilden we graag een douche in plaats van een bad, en een goed doorlopende WC leek ons ook geen overbodige luxe. Deze maand zijn we daarom gestart met het slopen van de badkamer. Zonder goed apparatuur was dat een flinke klus. Het bad zat zo goed ingemetseld dat er bijna geen doorkomen aan was. Op zoek naar iets grover geschut dus. Na wat rondvragen en zoeken konden we een drilboor lenen van de neef van mijn moeder. Eenmaal thuis, helm, oorbeschermers en bril op, kwam Dennis erachter dat hij het niet deed… Uiteindelijk is het ons met behulp een koevoet en wat spierkracht toch gelukt (Zijn al die krachttrainingsuurtjes in het park niet voor niets geweest ;))

Zoektocht naar klusjesmannen

We zochten daarna iemand die het leiding- en afvoerwerk kon doen en ons eventueel kon helpen wanneer wij vastlopen. Dat was de volgende uitdaging. Er schijnen weinig loodgieters en bouwvakkers te zijn in de omgeving van het dorp. De loodgieter die wij vaker nodig hebben gehad gaf aan dat hij ons af en toe tussendoor kon helpen. We zouden zelf de leidingen en afvoerbuizen bloot leggen, door de vloer eruit te slopen. Dit bleek duidelijk makkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig vonden we via via (de oude overbuurman van mijn oma die wij toevallig tegenkwamen, die weer van de buurvrouw verderop iets had gehoord over…. Google is er niks bij :)) een andere loodgieter die ons ook kon helpen met het sloop en aansluitwerk. YES! Deze jongen komt ons begin maart helpen.

Tijdsinvesteringen…

Ondertussen zijn wij vooral bezig geweest met kijken, inspiratie opdoen en vooral uitzoeken en kopen van materiaal en spullen voor de klussen. We kopen het liefst bij lokale winkels. Er is weinig te vinden op Google, dus alles gaat via via. Wat zijn charmes heeft, maar ook wat langer duurt. Ik vind het ook leuk om dingen her te gebruiken zoals bijvoorbeeld planken, en heb wel een beetje in mijn hoofd hoe ik wil dat het wordt. Dat is dus een hele uitdaging, maar met wat water bij de wijn komen we er uiteindelijk wel. Er is van alles veel minder keus dan wat wij in Nederland gewend zijn, dus iets op Pinterest zoeken en denken; “Dit wil ik!”, is geen goed plan.

En als je dan eindelijk de spullen hebt gevonden die je wilt hebben, ben je er nog niet zomaar :). Ze moeten dan worden opgezocht in de catalogus, die dan weer niet overeenkomt met wat in de winkel staat. Daarbij wordt ieder onderdeel met de hand opgeschreven, inclusief codes, en alle details. Dat is een lange zit als het gaat om zo’n 15 items :). En dan dat keer twee of drie, omdat we het niet bij één winkel wilden laten.

Al met al hebben we er uren, dagen, weken aan besteed. Maar nu kunnen we eindelijk gaan ‘oogsten’. Wachten tot alle bestellingen binnen zijn, en aan de slag!

Uitstapjes

Santarém

Tussen al het geklus en gezoek door hebben we ook nog het een ander gezien en gedaan. Er moet natuurlijk wel een beetje balans zijn. De tripjes naar de bouwmarken in Santarém combineerden we dus met de wandeling waar ik eerder over vertelde, maar ook vaak genoeg met lekkere etentjes (zie hier een lijst met onze favorieten in Santarém) en een bezoekje aan het mooie park ‘Jardim Portas do Sol” met een prachtig uitzicht over de Taag.

Die etentjes waren trouwens wel even geleden. Want februari was ook de maand dat Portugal stopte met de QR-codes of het ‘corona certificaat’ zoals ze dat hier noemden, controleren voor restaurants. Wij hebben het in die tijd gedaan met pastelarias en cafés, wat ook geen straf is :). Sindsdien zijn we al lekker wezen eten in Santarém, een keer bij een restaurant in het natuurpark naast ons huis (zie deze post op Instagram hierover) en tijdens ons tripje naar Nazaré.

Nazaré

Over Nazaré gesproken… Ik ben hier vaak geweest, toen ik als klein meisje met mijn ouders op vakantie was in Portugal (en in het dorp verbleef waar ik nu woon) gingen we voor een dagje strand meestal naar Nazaré. Ook later ben ik vaak met Dennis hier naartoe gegaan en vorig jaar hebben we er zelfs een korte trip van gemaakt. Dit keer was een meer spontaan bezoekje, zo in de winter. We gingen er namelijk naartoe voor de immens grote golven. Je leest er alles over in deze post op Instagram en bij tip nummer 10 van deze blog over Nazaré.

Tot slot combineerden we een bezoek aan de TorreShopping (winkelcentrum in Torres Novas) met een sightseeing wandeling door de stad. Het was die dag heerlijk weer, en konden lekker in ons t-shirtje op het terrasje zitten genieten van het zonnetje in het park. We waren al een tijdje niet meer bij het kasteel geweest, dus brachten we daar gelijk ook een bezoekje aan.

Post!

Common & Sense

Ik koop bewust véél minder kleding dan jaren geleden. Dus als ik iets koop, vind ik het heel belangrijk dat ik het voor lange tijd ga dragen en het met aandacht voor de natuur gemaakt is, net zoals mijn favoriete sportkleding van Iron Roots. Duurzame, betaalbare én tegelijkertijd super mooie casual kleding vind ik echt oprecht lastig te vinden, dus ik ben super blij dat ik Janine heb leren kennen en Common and Sense ontdekt heb. Ik heb meerdere items (zelf gekocht en twee gekregen) waar ik super blij mee ben. Dit fijne colletje is mijn laatste aanwinst. Helemaal verliefd op de kleur. Het is gemaakt van rib Tencel wat super zacht aanvoelt en perfect voor van die dagen wanneer het niet heel koud en niet heel warm is.

Als je op zoek bent naar iets nieuws (ze hebben ook prachtige rokken, jurkjes en sieraden), neem dan zeker een kijkje op de website en bestel natuurlijk bewust 😊. Met code SAUDALICIOUS krijg je maar liefst 15% korting op je bestelling.

Lá e Cá

Naast het vertalen van de teksten op de website van Lá e Cá naar het Nederlands, mag ik de komende tijd opnieuw lekkere recepten gaan bedenken en blogs gaan schrijven voor de website van deze Nederlandse webshop met de lekkerste en mooiste Portugese producten. Ik ontving prachtige borden van het Portugese merk Casa Cubista en heerlijke olijfolie van Passeite (mijn favoriete Portugese olijfoliemerk!). Volg Rita dus vooral op Instagram om hier meer van voorbij te zien komen!

Iron Roots

Wellicht al bekend, omdat ik het hier vaker over heb en ik het liefst alle sportmomentjes in hun kleding rondloop; Iron Roots. Sinds kort hebben ze een nieuwe release; een hemp sweater en jogger in de kleur deepsea blue. Een heerlijke set voor de zondagochtend of lekker ’s avonds op de bank. Ze zijn van binnen enorm zacht en lekker warm en vallen lekker ruim, maar niet lang waardoor ze heerlijk comfortabel zitten. Ik schreef eerder een review over dit merk die je hier kunt lezen. Via de website met code SAUDALICIOUS ontvang je 10% korting op je bestelling.

Wildlings

Ik vind het heerlijk om op blote voeten te lopen. Binnen, maar ook buiten op het gras of in de tuin. Dat geeft me zo’n vrij gevoel. Nu is dat wel wat koud (winter, tegels en geen vloerverwarming zijn geen goede combi). Als de sloffen niet meer nodig zijn, loop ik binnen het liefst op slippers of mijn wildlingschoenen van vorige zomer. Verder doe ik ze graag aan tijdens kortere wandelingen. Het is namelijk veel beter voor je voeten dan slippers of sandalen, en geeft toch dat vrije gevoel. Ik ben veel bewuster van hoe ik mijn voeten neerzet en afwikkel omdat ik meer voel. Tegelijkertijd train ik mijn voeten te doen waar ze voor gemaakt zijn en worden ze sterker. En dat merk ik heel goed. Als ik ze een tijdje niet gedragen heb, merk ik dat zeker. Ik wissel ze dus af met mijn sport- of wandelschoenen om er steeds wat meer aan te wennen.

De barefoot schoenen zijn gemaakt van natuurlijke materialen en geproduceerd in Portugal, en ook in NL verkrijgbaar. Maar Portugal is meer dan alleen een productie locatie voor het team van Wildlings. Zo hebben zij onlangs hun steentje bijgedragen aan het herplanten van bomen in de Portugese natuur, wat hard nodig is ten gevolge van de bosbranden die hier veel voorkomen. Ze hebben wintermodellen en deze zomer ook nieuwe modellen. Hiervan hebben Dennis en ik er eentje gekregen. Dennis draagt de nieuwe variant op de foto, ik die van vorig jaar, die ook nog gewoon te koop is. Benieuwd naar de gehele collectie? Neem dan een kijkje op hun website.

Wat er online kwam in februari

Over Portugal:

 • Óbidos en omgeving: een lijst vol tips wat te doen | Een blog naar aanleiding van onze geweldige trip naar Óbidos, waar we verbleven bij vrienden uit Nederland, in één van e fijnste B&B’s in Portugal tot nu toe; Casa Simplicity. TIP: Ze hebben nog maar een paar plekjes over voor de komende lente. Boek via hun eigen website, en benoem in het contactformulier dat je via Saudalicious komt voor 10% korting op je totale boeking!
 • Te amo Portugal! | Ter ere van Valentijn, een liefdesbrief aan Portugal, geschreven door één van de gastbloggers, Isabelle.

Recepten:

 • Geroosterde lupine boontjes aka crunchy tremoços | Ooit lupineboontjes op? Met deze truc hoef je ze niet eens meer van hun velletje te ontdoen en heb je een super gezonde, crispy, eiwitrijke snack!
 • Romige chocolade havermout met bietjes | Een super gezond havermout ontbijtje voor chocolade liefhebbers! Deze romige chocolade havermout bowl met bietjes smaakt als een chocolade taartje, maar dan zonder de suikerkick.
 • De gezondheidsvoordelen van havermout (+ 13 recepten) | Houd je ook zo van warme havermoutpap of knapperige havermoutkoekjes? Deze glutenvrije graansoort is niet alleen veelzijdig, maar ook heel gezond. Annemieke vertelt over zes gezondheidsvoordelen van havermout (inclusief recept ideeën!)
 • Kaapverdiaanse cachupa recept (incl. snellere versie) | Saudalicious’ volger Jenny deelt het familierecept van de oma van haar vriend, voor de traditionele Kaapverdiaanse cachupa. Je vindt hier het originele recept en een aantal tips voor een makkelijkere variant met ingrediënten die gemakkelijk bij je buurtsuper te verkrijgen zijn.

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Geïnspireerd geraakt door iets in dit artikel? Deel het via Facebook of Instagram. Dat helpt ons enorm 🙂 En als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken! Obrigada!

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)
 • Colorful Standard: code SAUDALICIOUSCS10 voor 10% Korting op dit duurzame kledingmerk met kleding in alle mogenlijke kleuren.
 • Organic Basics: Code SAUDALICIOUS voor 10% korting op duurzame, gezonde basic kleding en ondergoed.

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

zonnepanelen portugal plaatsen korting berekenen verbruik besparing
Op dit bedrag krijg je extra 10% korting door "Saudalicious" te noemen of mij een mail te sturen.
Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur