if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Autovakantie Portugal 2020 #5 | Klussen en genieten

19 mei 2021

We gingen met de auto naar Portugal om te klussen, maar stiekem kwamen we daar niet zo héél veel aan toe. Ik schreef deel 5 van onze autovakantie in 2020. We klusten wat op ons dakterras en genoten ondertussen van lekker eten, mooie plekken en en een leuk uitstapje naar het Noorden.

-> Heb jij deel 1 al gelezen van deze reeks? Deze vind je hier!
-> Heb jij deel 2 al gelezen van deze reeks? Deze vind je hier!
-> Heb jij deel 3 al gelezen van deze reeks? Deze vind je hier!
-> Heb jij deel 4 al gelezen van deze reeks? Deze vind je hier!

Dag 16 | Back to business

Na een uitstapje in Tomar, was het vandaag weer tijd om aan het werk te gaan. De tuin was door de huurders die voor ons in het huis hebben gewoond totaal verwaarloosd. De tuin was totaal niet egaal, er waren muren gebouwd voor de honden die zij in de tuin hielden en delen van de tuin leken wel gebruikt te zijn als stort voor bouwafval. Vorig jaar hebben we hier met onze ouders al flink lopen scheppen, maar het was nog lang niet zoals we het wilden. Scheppen en gladstrijken stond dus op de planning voor vandaag. En ook de muurtjes op het dakterras kregen een lik verf. Zoals iedere dag was het weer een stralende, warme dag. Dus dat werd flink afzien, maar eigenlijk ook gezellig zo met elkaar en onze buren die af en toe langs kwamen om ook in hun tuin te klussen en hun moestuin te verzorgen. Als pauze gingen we samen wat boodschappen halen in Alcanena, de dichtstbijzijnde stad, en probeerden we een lunch tentje uit waar we nog niet eerder geweest waren.

De avond was weer tijd voor ontspanning. We besloten zelf te koken en wilden zalm uit de oven maken. Lekker makkelijk, dachten we. Tot we erachter kwamen dat onze oven op gas werkt (iets met iets te impulsieve aankoop en Portugese standaarden). Na een half uur gehannes met de knoppen van de oven, lucifers, de gasflessen en hoofdgaskraan, was het uiteindelijk gelukt om het aan de praat te krijgen. Tja, bij de aanschaf van de oven gingen we er eigenlijk niet vanuit dat dat ook nog een optie was…. 🙂 Iets later dan gepland gingen we naar het café met mijn nichtje om de rest van de avond door te brengen met goed gezelschap.

Dag 17 en 18 | klussen afwisselen met genieten

De volgende dagen stonden in het teken van klussen en genieten. We wisselden wandelen, sporten, picknicken, lekker eten maken en uit eten gaan af met klussen op ons dakterras. De vloer hebben we alvast twee lagen gegeven van waterdichte buitenverf en de muurtjes zijn helemaal wit geverfd. Dat zag er in ieder geval een stuk cleaner uit. En eigenlijk helemaal geen straf, zo in het zonnetje op het dakterras klussen :). Van één van deze ‘gemiddelde’ klusvakantie dagen maakte ik een kort filmpje (reels) die ik op Instagram plaatste. Je kunt deze hier bekijken.

Dag 19 | shoppen en levenslessen

Vandaag stond een dagje shoppen op de planning. We hadden nog het een en ander nodig dus op naar de dichtstbijzijnde stad met woonwinkels; Santarém. Maar eerst natuurlijk een hardlooprondje. Dit keer direct vanuit huis onze ‘achtertuin’ ontdekt. Een paar honderd meter verderop loop je eigenlijk direct de natuur in en bevind je je in een omgeving omringd met bomen en heuvels. Heerlijk! Nadat we wat winkels bezocht hadden besloten we een uitgebreide lunch te nemen in Santarém bij Éva Peca Do Natural (waarover in dit artikel meer).

Tussen de lunch en het toetje maakten we gebruik van de wifi voor iets veel minder leuks. De uitvaart van een kennis/familielid, wie tijdens onze vakantie plotseling was overleden. Onwerkelijk, onverwachts en veel te jong. De uitvaart werd uitgezonden middels een livestream. Het was heel gek, onwerkelijk en emotioneel, maar ergens ook heel fijn dat we er op deze manier toch nog een beetje bij konden zijn. Een beetje gek wel, om vanuit het terras mee te kijken. Dit soort momenten zetten me altijd aan het denken, over het leven en over keuzes maken. Over dromen en over het belang van genieten van het moment. Deze dag hebben we hier samen nog veel over gepraat, en heeft zeker bijgedragen aan ons besluit om de verhuizing sneller in gang te zetten dan dat we eigenlijk voor ogen hadden. Ik deelde er trouwens ook deze post over op Instagram, die ook gaat over een leuk restaurantje in Santarém.

Dag 20 en 21 | Een uitstapje naar Rio Alva

Deze dag deden we weer eens een uitstapje, dit keer gingen we op bezoek bij Sabine van Quinta do Rio Alva. We spraken daar af met andere Nederlanders die ik ken via via. We hebben samen een besloten Facebook Groep met leuke ondernemende vrouwen uit Nederland die in Portugal wonen. Ik was dus bevoorrecht daar bij te mogen ‘horen’, terwijl ik nog gewoon in Nederland woon(de) ;). Er zijn vaker momenten dat we samen komen, maar meestal viel dit natuurlijk in een periode dat ik niet in Portugal was. Dit keer was ik er wél en ondanks dat het nogal een eind rijden was, voelde het toch als ‘dichtbij’ vergeleken de afstand wat het normaal was en besloten we dus samen de auto in te stappen en maar gelijk een nachtje bij Sabine te boeken zodat we niet weer terug hoefden te rijden in de avond. En natuurlijk rijden wij geen uren door Portugal zonder te kijken of er onderweg nog wat leuks te spotten valt. Zo stopten we onder andere bij een kaasfabriekje vlakbij Penela, op aanraden van Marije (van Passeite) om wat lekkere kaasjes voor de gastvrouw en de avond mee te nemen. Daarna genoten we nog van een lekkere lunch op het zonovergoten terras van ViRiDi Natural Food & Drinks in Penela. Viridi betekent trouwens groen. De naam zegt denk ik gelijk genoeg over het tentje, absoluut een aanrader voor als je in de buurt bent! 

Het was een heerlijke en gezellige dag met veel leuke gesprekken, oude bekenden zien, nieuwe mensen leren kennen, lekkere pizza’s bakken en eten, en natuurlijk SUPpen. Zo leuk om te merken dat wanneer je mensen bij elkaar zet met gemeenschappelijke gebeurtenissen en voorkeuren je de leukste gesprekken krijgt, ook al is iedereen natuurlijk toch nog zo anders, er is wel iets dat ons allen met elkaar verbindt. Bijzonder! 

De nacht sliepen we dus bij B&B Quinta do Rio Alva. De volgende ochtend besloten we de prachtige omgeving een beetje beter te leren kennen met een hardlooprondje, waarna we bij terugkomst werden verwend met een lekker ontbijt. Na een beetje relaxen was het tijd om naar huis te gaan. We maakten een paar keer een tussenstop, waaronder in Pombal voor een lunch bij Leitaria da Praça.

De laatste dagen die eraan zaten te komen hadden we gereserveerd voor wat klusjes (ja, dat was ten slotte het idee van deze vakantie ;-)) en een tripje naar de Zilverkust, Caldas da Rainha en Foz de Arelho. Die bewaar ik nog even voor de volgende keer! 

Até a Próxima!

-> Heb jij deel 1 al gelezen van deze reeks? Deze vind je hier!
-> Heb jij deel 2 al gelezen van deze reeks? Deze vind je hier!
-> Heb jij deel 3 al gelezen van deze reeks? Deze vind je hier!
-> Heb jij deel 4 al gelezen van deze reeks? Deze vind je hier!

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Geïnspireerd geraakt door iets in dit artikel? Deel het via Facebook of Instagram. Dat helpt ons enorm 🙂 En als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken! Obrigada!

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur