if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

10 redenen om vaker zoete aardappel te eten

14 juli 2021

Hoewel de naam doet vermoeden dat het om een suikerbom gaat, is zoete aardappel juist erg gezond. Dit zijn tien redenen om deze veelzijdige groente vaker op het menu te zetten: 

1. Onze weerstand krijgt een oppepper 

Voor een sterke weerstand moet je bij zoete aardappel zijn. De groente is goed voor maar liefst 23 milligram vitamine C per 100 gram. Dat is bijna een derde van de hoeveelheid die we iedere dag nodig hebben voor een goede gezondheid. 

Daarnaast levert zoete aardappel nog andere vitamines en mineralen die van belang zijn voor een goede weerstand. Denk aan vitamine A, B6, folaat (de natuurlijk vorm van foliumzuur), ijzer, zink en selenium. 

2. Goed voor de cellen 

De vitamine A en C in zoete aardappel werken als antioxidanten die onze cellen beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. Zoete aardappel helpt dus mee onze cellen gezond te houden. 

3. Onze ogen profiteren van de zoete aardappel

Vitamine A is belangrijk voor onze ogen, huid en organen. Met zoete aardappel zit je wat deze vitamine betreft goed. De groente levert per ons maar liefst 1.440 microgram vitamine A. Dat is zo’n beetje twee zoveel als je dagelijks nodig hebt om gezond te blijven. 

Zet je zoete aardappel toast met sardines en avocado op tafel, dan kun je dus met recht zeggen: ‘op je gezondheid!’. Of zoals ze in Portugal zeggen: saúde!’ In dit land staat de groente dan ook regelmatig op het menu, zowel in zoete als hartige gerechten. 

4. Voor lekker veel energie 

Zoete aardappels bevatten diverse B-vitamines, die bekend staan om hun positieve effect op ons energieniveau. Profiteer daarvan met deze Portugese soep met zoete aardappel en kikkererwten.

5. Goede bron van mineralen 

Zoete aardappel is een goede bron van mineralen. Zo levert de groente veel mangaan, dat goed is voor onze huid en botten. Ook ondersteunt dit mineraal de aanmaak van collageen. Dit stofje hebben we nodig voor een glad en strak velletje. 

Ook kalium is in grote hoeveelheden in zoete aardappel te vinden. Dit mineraal is onder andere goed voor de bloeddruk. Magnesium vind je eveneens in deze groente. Dit mineraal is betrokken bij wel driehonderd verschillende processen in ons lichaam. 

Fosfor en calcium zijn nog twee mineralen in zoete aardappel. Beide zijn goed voor de botten, tanden en de huid. Dan vind je ook nog kleine hoeveelheden zink, koper, jodium en selenium in de groente. Kortom, zo’n beetje alle mineralen die we nodig hebben. 

6. Paarse zoete aardappel is mogelijk goed voor ons brein 

Wist je dat er ook paarse zoete aardappel bestaat? Er zijn aanwijzingen dat deze variant een ontstekingsremmende invloed heeft op ons brein en onze zenuwen. 

7. Voor een evenwichtige suikerspiegel 

Hoewel zoete aardappels behoorlijk wat natuurlijke suikers bevatten, zijn ze vooral heel rijk aan vezels. Deze vertragen de afgifte van de suikers in ons bloed, waardoor onze suikerspiegel beter in balans blijft. Dat is goed voor onze gezondheid en ons gewicht. 

8. Draagt bij aan een gezond gewicht 

Meer dan 10 procent van het zetmeel in zoete aardappels is resistent zetmeel. Dit geeft een verzadigd gevoel, terwijl ons lichaam het niet opneemt. Uit onderzoek blijkt dat resistent zetmeel bijdraagt aan een hogere vetverbranding na de maaltijd. Dat is goed nieuws voor iedereen die bezig is met afvallen.

9. De zoete aardappel is Goed voor je darmen 

Zoete aardappelen bevatten twee soorten vezels: oplosbare en onoplosbare. De bacteriën in onze darmen kunnen sommige van deze vezels fermenteren. Hierdoor ontstaan verbindingen die bekend staan als korteketenvetzuren.  

Deze vetzuren vormen het voedsel voor de cellen van ons darmslijmvlies, waardoor dit gezond en sterk blijft. Ook de antioxidanten in zoete aardappelen zijn goed voor onze darmen. 

Er is onderzoek waaruit blijkt dat antioxidanten in paarse zoete aardappelen de groei van gezonde darmbacteriën bevorderen, waaronder bepaalde Bifidobacterium- en Lactobacillus-soorten. We maken dus niet alleen onze mond blij met deze zalm “à Brás” met zoete aardappel!

10. Gunstig voor de spijsvertering 

We horen je denken: als zoete aardappels goed zijn voor de darmen, zijn ze vast ook goed voor de spijsvertering. Dat klopt. Het hoge gehalte fytosterol in de groente heeft een positief effect op onze spijsverteringsorganen.

Zoete aardappel als ontbijt

Wil je je dag direct gezond beginnen? Probeer dan ook eens zoete aardappel bij het ontbijt! Je kunt ze verwerken in een zoete aardappel smoothie, in een lekkere zoete aardappel cake of wat dacht je van gevulde gepofte zoete aardappel?

Bronnen 

Wang, Y-J. Et al (2010). Purple sweet potato color suppresses lipopolysaccharide-induced acute inflammatory response in mouse brain. Neurochemistry International; 56, 3: 424-430. 

Higgins, J.A. et al (2004). Resistant starch consumption promotes lipid oxidation. Nutrition & Metabolism;1,8. 

Sun, H. et al (2018). Antioxidant and prebiotic activity of five peonidin-based anthocyanins extracted from purple sweet potato (Ipomoea batatas (L.) Lam.) Sci Rep;22;8(1):5018. 

Tovey, F.I. et al (2013). Dietary phosphilipids and sterols protective against peptic ulceration. Phytother Res;27(9):1265-9.

Dit artikel is geschreven door Annemiek van Puur Figuur.

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Geïnspireerd geraakt door iets in dit artikel? Deel het via Facebook of Instagram. Dat helpt ons enorm 🙂 En als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken! Obrigada!

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)
 • Testa Omega-3: SAUDALICIOUS voor -10% op duurzame en visvrije omgea-3 supplementen

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur