if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

10 redenen om vaker zoete aardappel te eten

14 juli 2021

Hoewel de naam doet vermoeden dat het om een suikerbom gaat, is zoete aardappel juist erg gezond. Dit zijn tien redenen om deze veelzijdige groente vaker op het menu te zetten: 

1. Onze weerstand krijgt een oppepper 

Voor een sterke weerstand moet je bij zoete aardappel zijn. De groente is goed voor maar liefst 23 milligram vitamine C per 100 gram. Dat is bijna een derde van de hoeveelheid die we iedere dag nodig hebben voor een goede gezondheid. 

Daarnaast levert zoete aardappel nog andere vitamines en mineralen die van belang zijn voor een goede weerstand. Denk aan vitamine A, B6, folaat (de natuurlijk vorm van foliumzuur), ijzer, zink en selenium. 

2. Goed voor de cellen 

De vitamine A en C in zoete aardappel werken als antioxidanten die onze cellen beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. Zoete aardappel helpt dus mee onze cellen gezond te houden. 

3. Onze ogen profiteren van de zoete aardappel

Vitamine A is belangrijk voor onze ogen, huid en organen. Met zoete aardappel zit je wat deze vitamine betreft goed. De groente levert per ons maar liefst 1.440 microgram vitamine A. Dat is zo’n beetje twee zoveel als je dagelijks nodig hebt om gezond te blijven. 

Zet je zoete aardappel toast met sardines en avocado op tafel, dan kun je dus met recht zeggen: ‘op je gezondheid!’. Of zoals ze in Portugal zeggen: saúde!’ In dit land staat de groente dan ook regelmatig op het menu, zowel in zoete als hartige gerechten. 

4. Voor lekker veel energie 

Zoete aardappels bevatten diverse B-vitamines, die bekend staan om hun positieve effect op ons energieniveau. Profiteer daarvan met deze Portugese soep met zoete aardappel en kikkererwten.

5. Goede bron van mineralen 

Zoete aardappel is een goede bron van mineralen. Zo levert de groente veel mangaan, dat goed is voor onze huid en botten. Ook ondersteunt dit mineraal de aanmaak van collageen. Dit stofje hebben we nodig voor een glad en strak velletje. 

Ook kalium is in grote hoeveelheden in zoete aardappel te vinden. Dit mineraal is onder andere goed voor de bloeddruk. Magnesium vind je eveneens in deze groente. Dit mineraal is betrokken bij wel driehonderd verschillende processen in ons lichaam. 

Fosfor en calcium zijn nog twee mineralen in zoete aardappel. Beide zijn goed voor de botten, tanden en de huid. Dan vind je ook nog kleine hoeveelheden zink, koper, jodium en selenium in de groente. Kortom, zo’n beetje alle mineralen die we nodig hebben. 

6. Paarse zoete aardappel is mogelijk goed voor ons brein 

Wist je dat er ook paarse zoete aardappel bestaat? Er zijn aanwijzingen dat deze variant een ontstekingsremmende invloed heeft op ons brein en onze zenuwen. 

7. Voor een evenwichtige suikerspiegel 

Hoewel zoete aardappels behoorlijk wat natuurlijke suikers bevatten, zijn ze vooral heel rijk aan vezels. Deze vertragen de afgifte van de suikers in ons bloed, waardoor onze suikerspiegel beter in balans blijft. Dat is goed voor onze gezondheid en ons gewicht. 

8. Draagt bij aan een gezond gewicht 

Meer dan 10 procent van het zetmeel in zoete aardappels is resistent zetmeel. Dit geeft een verzadigd gevoel, terwijl ons lichaam het niet opneemt. Uit onderzoek blijkt dat resistent zetmeel bijdraagt aan een hogere vetverbranding na de maaltijd. Dat is goed nieuws voor iedereen die bezig is met afvallen.

9. De zoete aardappel is Goed voor je darmen 

Zoete aardappelen bevatten twee soorten vezels: oplosbare en onoplosbare. De bacteriën in onze darmen kunnen sommige van deze vezels fermenteren. Hierdoor ontstaan verbindingen die bekend staan als korteketenvetzuren.  

Deze vetzuren vormen het voedsel voor de cellen van ons darmslijmvlies, waardoor dit gezond en sterk blijft. Ook de antioxidanten in zoete aardappelen zijn goed voor onze darmen. 

Er is onderzoek waaruit blijkt dat antioxidanten in paarse zoete aardappelen de groei van gezonde darmbacteriën bevorderen, waaronder bepaalde Bifidobacterium- en Lactobacillus-soorten. We maken dus niet alleen onze mond blij met deze zalm “à Brás” met zoete aardappel!

10. Gunstig voor de spijsvertering 

We horen je denken: als zoete aardappels goed zijn voor de darmen, zijn ze vast ook goed voor de spijsvertering. Dat klopt. Het hoge gehalte fytosterol in de groente heeft een positief effect op onze spijsverteringsorganen.

Zoete aardappel als ontbijt

Wil je je dag direct gezond beginnen? Probeer dan ook eens zoete aardappel bij het ontbijt! Je kunt ze verwerken in een zoete aardappel smoothie, in een lekkere zoete aardappel cake of wat dacht je van gevulde gepofte zoete aardappel?

Bronnen 

Wang, Y-J. Et al (2010). Purple sweet potato color suppresses lipopolysaccharide-induced acute inflammatory response in mouse brain. Neurochemistry International; 56, 3: 424-430. 

Higgins, J.A. et al (2004). Resistant starch consumption promotes lipid oxidation. Nutrition & Metabolism;1,8. 

Sun, H. et al (2018). Antioxidant and prebiotic activity of five peonidin-based anthocyanins extracted from purple sweet potato (Ipomoea batatas (L.) Lam.) Sci Rep;22;8(1):5018. 

Tovey, F.I. et al (2013). Dietary phosphilipids and sterols protective against peptic ulceration. Phytother Res;27(9):1265-9.

Dit artikel is geschreven door Annemiek van Puur Figuur.

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief en ontvang de nieuwste blogs, recepten en fijne Saudalicious extra’s gratis in je mailbox!

Saudalicious steunen?

Geniet je van de content van Saudalicious via Social Media en de blog? Wil je iets bijdragen aan het platform Saudalicious zodat ik gratis content over Portugal, eten en gezondheid kan blijven maken? Dat vind ik super lief! Je kunt via deze link gemakkelijk een zelf te kiezen bedrag doneren. Alle kleine beetjes helpen :). Oh, en let me know, zodat ik je kan bedanken!

Korting met code SAUDALICIOUS bij:

  • Iron roots: -10% op mijn favo duurzame sportkleding (Wereldwijd)
  • Vitaily: – €7,50 op kwalitatieve, duurzame supplementen (Europa)
  • Common & Sense: -15% op mijn favo duurzaam Nederlands kledingmerk (NL)
  • Koro: -5% op mijn favo food webshop waar ik een groot deel van mijn houdbare boodschappen koop (PT & NL)
  • Olie van Olivia: -10% Lekkerste eerlijke olijfolies (NL)
  • Botanical Beauty: -10% op 100% natuurlijke skincare (NL)
  • Aard’g: €5,- korting op suikervrije kombucha en waterkefir! (NL + BE)
  • Mister Nata: -10% op Pastel de nata uit Lissabon (NL)

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

Meer inspiratie in je mailbox?

Portugal autohuur