if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Altos e baixos #31 | november ’22

6 december 2022

November, een echte Portugese herfstmaand waarin we ongepland stiekem nog van een soort van ‘winterzonvakantie’ konden genieten in de Algarve. We gingen namelijk cat-sitten in Olhão :)! In deze blog vertel ik, naast alles over deze leuke trip, ook over hoe het voor ons is om vrienden te maken in Portugal en hoe het met ons eigen huisje staat.

–> Bekijk alle Altos e Baixos hier!

Herfst in Portugal

Ja, afgelopen maand begon het al duidelijk, en deze maand zette herfst hier in Portugal nog eventjes goed door. We hebben vooral in het begin van de maand aardig wat grijze dagen en regenbuien gehad. Voordeel daarvan is dat je het éxtra waardeert als er ineens een zonnige dag tussen zit. Ongelofelijk hoe sterk de straling nog aanvoelt voor de tijd van het jaar. Dat blijft ons steeds verbazen. Wanneer hij tevoorschijn komt gaat het binnen een seconde van kil naar echt warm. Zo fijn!

We doen dan ook ons best om de zon zoveel mogelijk op te zoeken haha! In onze tuin is er in de middag weinig zon als hij zo laag staat. Maar het kleine balkonnetje van de tweede verdieping weet de zon wel te vinden. Daar hebben we dus gelijk een lekker zitje gemaakt zodat we lekker in de zon kunnen lunchen. Top idee, al zeg ik het zelf :).

En ook in de natuur merk je de aanwezigheid van herfst; de blaadjes zijn deze maand dan eindelijk toch écht aan het verkleuren en het stikt van de paddenstoelen, vooral tijdens een zonnige dag volgend op een paar regenachtige dagen. Prachtig!

Klusvorderingen

Tussen het reizen, wandelen, werken en genieten door, blijven we lekker bezig aan en met ons huisje. We zijn van plan een kleine moestuin te maken in de tuin dus hebben ons een beetje ingelezen, wat ideetjes opgedaan, inspiratie gezocht in winkels en plannen gemaakt. Verder hebben we plannen gemaakt voor de keuken, deze wilden we eerst eruit trekken (want, ouderwets), maar we gaan toch voor een opknapbeurt en hopen dat een likje verf wonderen gaan doen :). De keukenkastjes zijn namelijk nog wel helemaal goed en onbeschadigd en alles werkt. Het voelt té zonde om dit te vervangen. En ergens heeft het ook wel wat, zo’n ouderwetse keuken in ons Portugese huisje 🙂

Naast vooral rondkijken en plannen maken is er ook daadwerkelijk iets gebeurd in huis; de muren van de bovenverdieping is eindelijk helemaal opgeknapt en geverfd. Eindelijk die diepe gaten in de muur weg en geel , blauw en bruin hebben ruimte mogen maken voor fris wit. Wát een verschil zo! Er heerst gelijk een hele andere sfeer en de vloer en deuren komen zo veel mooier uit. De komende tijd kunnen we dus besteden aan inrichten en afmaken van de kamers. We gebruiken ze niet veel, maar toch fijn als het allemaal weer opgeknapt is!

Vrienden maken in Portugal

We merken dat het hier soms best lastig is om nieuwe vrienden te maken of om mensen te leren kennen. We wonen natuurlijk in een dorpje in het midden van Portugal, waar nou eenmaal minder mensen van onze leeftijd wonen dan in een grotere stad. Dat is jammer, maar de rust en het authentieke dat hier vaak mee gepaard gaat vinden we juist zo fijn! We krijgen ook vaak de vraag of we he tniet jammer vinden dat er zo weinig andere expats wonen in onze buurt. Maar eigenlijk vinden we dat juist wel fijn. We hebben niet echt behoefte aan een kliekje vormen, en vinden het juist leuk en fijn om ons onder te dompelen in de cultuur en het leven van hier. Maar het is zeker ook niet dat we contact met andere Nederlanders of mensen van andere landen vermijden. We vinden het eigenlijk gewoon leuk om om te gaan met leuke mensen, waar vandaan dan ook, maar niet bewust of persé mede-immigranten.

Daarnaast horen van andere expats dat zij merken dat Portugezen wat meer op zichzelf zijn, en vasthouden aan hun eigen vrienden en familiekring. Ook dat ze mensen niet snel thuis uitnodigen. Dit herkennen we deels. En eigenlijk juist door meer te praten met anderen beseften we ook steeds meer dat we, ondanks de plek waar we wonen, hele lieve mensen om ons heen hebben en best nog wel wat sociale interactie hebben. We nemen het soms voor lief en staan we er niet zo bij stil. Ik heb natuurlijk het voordeel dat mensen in ons dorp mij en/of mijn familie al kenden. Ik kwam hier vaker voor vakantie en bijna iedereen weet daardoor ook wel wie ik ben en maakt een praatje. Oppervlakkige, gezellige praatjes hebben genoeg, maar gelukkig hebben we ook regelmatig een etentje met mijn achternichtje of met vrienden die we onder andere via haar hebben leren kennen. Dat is heel fijn en super gezellig. Zo’n groep is ook een mooie opening om nieuwe mensen te leren kennen. Na 1.5 jaar merken we dus dat dat wel aan het groeien is en dat is fijn.

We gaan regelmatig uit eten, wandelen of wat drinken met vrienden die we hebben leren kennen en de laatste tijd zijn we ook vaker bij mensen thuis geweest voor een diner of gewoon een gezellig avondje kletsen. Een bijzonder moment van deze maand was een uitnodiging om te komen lunchen bij iemand die we pas één keer ontmoet hadden. We ontmoetten Diogo in het restaurant ó Balcão in Santarém, en raakten aan te praat. Hij was hier met zijn ouders en hoorde ons Nederlands praten, wat hij herkende omdat hij zelf in Nederland gewoond en gewerkt heeft. Hij is kok en heeft in verschillende goede Nederlandse restaurants gewerkt. We hadden een heel gezellig gesprek en hielden contact. We zouden nog eens wat gaan drinken, maar in plaats daarvan nodigde hij ons uit te komen eten bij zijn ouders thuis met zijn hele familie. Spontane gezellige ideeën en iets dat met eten te maken heeft slaan wij niet zo vaak af, dus we besloten op zijn uitnodiging in te gaan. Ik vond het wel een beetje spannend omdat we niemand zouden kennen, en het eigenlijk een familiegelegenheid zou zijn, maar als je nergens op in gaat, maak je ook niks mee dacht ik :). Het werd een super leuke, lange middag vol heerlijk eten, drankjes en gezelligheid! We voelden ons heel welkom, en zijn familie was geweldig. Echte Portugese gastvrijheid ten top. Een mooie herinnering :).

Cat-sitten in Oost Algarve

Toen we vorige maand twee weken de B&B van Thomas en Christel overnamen, bracht dit Astrid (blogger bij Saudalicious!) op een idee :). Ze vroeg mij of het ons ook leuk leek om om de katten te passen bij hen in Olhão. We zijn de afgelopen zomer ook in deze regio geweest, en hadden toen al het idee dat het in de winter nog fijner zou zijn omdat het dan een stuk rustiger is. Zij zouden naar Nederland gaan en vonden het fijn als er iemand op het huis en de katten kon passen. In Algarve is het in de koudere maanden meestal net iets warmer en ik ben gek op katten, dus dat klonk als een heel aantrekkelijke win-win!

We gingen daar dan ook dankbaar op in en hebben hele leuke dagen gehad in hun appartement met hun lieve katten Gusto en Capo, die we iedere dag hebben voorzien van eten, drinken en vooral heel veel gezellige knuffels.

Wat we verder hebben gedaan in de omgeving?

Olhão ontdekken

We op onze werkdagen veel in Olhão gebleven. We spitte de stad goed door, probeerden verschillende restaurants, liepen door de steegjes in het centrum, ontdekten leuke sportplekjes en liepen kilometers door het natuurpark Ria Formosa.

Een aantal favoriete restaurants in en vlakbij Olhão zijn o.a.;

 • Miga (Olhão); dit is een heel leuk, schattig restaurantje in centrum Olhão, gerund door een heel lief koppel uit Faro. Ze maken heerlijke Portugese tapas om je vingers bij af te likken. Ik maakte er een leuke reel van!
 • We besloten ook een keer om lekker na het werk uit eten te gaan op een doordeweekse dag en hadden niet verwacht dat we hadden moeten reserveren. We hebben namelijk nog een half uurtje moeten wachten voordat er plek was bij Cestaria (Olhão). Máár het was het waard! Dit restaurant is iets prijziger, maar het ziet er prachtig uit, het eten is heerlijk (mét heerlijke vegan opties) en de bediening heel goed.
 • Ons eerste restaurant van deze trip was trouwens Escandinavia Green Spirit in Fuzeta. Dit is de toekomstige woonplaats van Astrid en Serge. Een leuke vega tent met lekkere en creatieve gerechtjes.
 • Costa do Sol – Grill Lounge (Olhão); een nieuwe tent, wat verder van het centrum vandaan, en dus ideaal als je langs Olhão rijdt of gewoon een auto hebt. Ze hebben een leuk terras met mooi uitzicht op de Ria Formosa en heerlijke gerechten.
 • Tot slot, onze laatste lunch in Olhão; deze was bij See Sea Sim aan de boulevard. Een redelijk chique restaurant met het mooiste uitzicht van het rijtje. Naar mijn mening à lá carte iets te overpriced, maar ze hebben ook hele leuke lunch menuutjes! We aten hier heerlijk met Rob en Peter van the Charm of the Algarve. Een gezellige laatste middag!

Tijdens onze vrije dagen hebben we de auto gepakt om wat stadjes in de omgeving te (her)ontdekken, die we in juli niet zo goed gezien hebben.

Castro Marim

Zo zijn we één dag naar Castro Marim geweest, via wat sightseeings bij een mooi uitkijkpunt waar je eventjes voor moet klimmen; Cerro da Cabeça en de Barragem do Beliche. Vanuit daar namen we nog een kijkje bij Morte Gordo, maar daar zijn we, na het bewonderen van een prachtige zonsondergang, snel weer weg gegaan; niks voor ons :).

Midden Algarve: Albufeira en Armação de Pêra

De andere dag dat we erop uit gingen, was dat naar richting Westen met als eerste stop Albufeira. Door het centrum waren we snel heen. De stad zelf is totaal niet ons ding. Veel te veel hoogbouw, toerisme, en een voor ons ongezellige sfeer. Wél hebben we er heerlijk vega gegeten bij Alfarroba Café en genoten van de prachtige kustlijn, waar we nog een kleine wandeling over de kliffen deden. Vervolgens reden we nog door om de uitzichten op Praia da Baleia en Praia dos Arrifes te bekijken.

Hierna gingen we verder en maakten we nog wat stops bovenaan bij de stranden Praia da Baleira en Praia dos Arrifes om tot slot te genieten van de zonsondergang bij Praia Grande de Pêra. Dat was prachtig!

Uiteindelijk wandelden we nog wat door Armação de Pêra, maakten we een wandeling over de boulevard, waar de prachtige kleuren van de zonsondergang nog steeds zichtbaar waren en aten we heerlijk bij “Marie’s e Oli’s Restaurant“.

Armação de Pêra

Midden Algarve: Silves, Carvoeiro en Porches

De volgende dag besloten we onze ontdekkingstocht naar het Westen te vervolgen en startten we in Silves, waar we lekker lunchten bij Parsley and Thyme. We slenterden door de prachtige stad, het park, de kleine straatjes en bezochten het kasteel.

Uiteindelijk reden we door naar Carvoeiro en pikten daar een adembenemende zonsondergang vanaf de prachtige rotsen bij Algar Seco mee! De dag eindigde met lekker eten in Porches bij Restaurante A Rampa.

Oost Algarve: Alcoutim

De laatste ontdekkingsdag was weer wat meer naar het binnenland en het Oosten. We reden via Odeleite naar het prachtige stadje aan de kust van Spanje; Alcoutim. Én we werden weer getrakteerd op een kleurrijke zonsondergang waar we op de terugweg bij Praia da Manta Rota nog even goed van genoten.

Extra daagjes in West Algarve

De laatste dag van de maand zijn we vertrokken richting het Westen van de Algarve met als eindbestemming Vila do Bispo, een dorpje vlakbij Sagres. We hielden de vakantiestemming er nog even in en boekten er 4 nachtjes achter aan. Onderweg hier naartoe spraken we af met Isabelle, gastblogger bij Saudalicious (bekijk haar blogs hier), en ontmoetten we elkaar eindelijk voor het eerst in ‘het echt’. We hebben heel gezellig en lekker geluncht bij Raizes in Quarteira.

Het meest Westerse deel van de Algarve is een gebied waar we nog niet eerder zijn geweest en al een tijdje hoog op de lijst stond, dus we maakten maar gelijk gebruik van ons verblijf in het Zuiden. We boekten er nog 4 nachten achteraan, maar daarover waarschijnlijk meer in de volgende “Altos e Baixos”.

…Maar misschien maak ik ook wel een aparte blog over een tripje door de Algarve, waarin ik alle tips voor mooie plekken én restaurants verzamel :). Is daar animo voor? Laat het me even weten in de comments hieronder!

Wat er nog meer in November online kwam:

Tot slot een overzicht van de andere artikelen die deze maand online zijn gekomen.

Over gezondheid en mindset

Over reizen en Portugal

Recepten

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Geïnspireerd geraakt door iets in dit artikel? Deel het via Facebook of Instagram. Dat helpt ons enorm 🙂 En als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken! Obrigada!

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur