if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Altos e Baixos #26 | Juli ’22

8 augustus 2022

Een samenvatting van mijn maand Juli: tripjes naar Oost Algarve en de Costa de Lisboa, wandelingen, picknicks, akelig in de buurt komende bosbranden, een gebroken telefoon en meer!

-> Lees hier alle vorige Altos e Baixos

Em casa

We zijn vaak eropuit, maar natuurlijk beleven we ook het één en ander bij ons thuis en in het dorp. Want naast het werk dat we doen, is er nog genoeg tijd over om te genieten. Daarom een nieuw terugkerend onderwerp voor deze maandelijkse blog; “em casa” waarin ik wat vertel over ons huis en onze belevenissen in ons dorp en omgeving.

Bosbrand aan het dorp

Zoals je waarschijnlijk wel van hebt gehoord is er iedere zomer met warm weer een grote kans op bosbranden in Portugal. De meeste bosbranden zijn gevolg van menselijke fouten zoals verwaarlozing van land en wat daarop staat, sigaretten branden wegwerpen, vonken van ander vuur die opwaaien, glasscherven achterlaten die door de brandende zon en droogte vlammen maken, etc. Regelmatig zien we dan ook een brand in de verte tijdens de zomer, vliegende blus-helikopters en -vliegtuigen, en afgebrande stukken natuur van dichtbij. Vreselijk om te zien. Ik herinner me nog goed van vroeger dat er ooit een brand erg dichtbij ons dorp kwam. Dat was de eerste en laatste keer dat ik een brand van zo dichtbij had gezien. Tot afgelopen maand…

Ik was aan het werk op onze bovenverdieping met de deur open en zag toen ik naar buiten keek, redelijk dichtbij ineens erg donkere rook opwaaien, heel kort daarna gevolg door felrode vlammen. De brand ontstond in de natuur grenzen aan ons dorp, slechts enkele meters van huizen af. We konden zien dat de mensen in hun huizen met hun tuinslang hun tuinen aan het natsproeien waren. Twee minuten nadat ik het zag kregen we een melding op de fogos.pt app, een app die die alle natuurbranden in het land bijhoudt en waarop je kunt zien hoe ernstig het is en hoeveel hulp er aanwezig is. Het liep uiteindelijk op tot 3 helikopters, 10 brandweerwagens en 150 brandweermannen. Ze waren er ongelofelijk snel bij en de brand was gelukkig ook erg snel onder controle.

We wilden net een wandeling gaan maken rondom het dorp, toen dit gebeurde, maar we bleven toch maar even thuis om af te wachten hoe het zou verlopen en of we misschien actie zouden moeten of kunnen nemen om iets of iemand veilig te stellen. Nadat het wat meer onder controle leek te zijn liepen we richting de plek van de brand om te zien hoe het is met de mensen die er dichtbij wonen en te zien wat de schade was. Gelukkig viel de schade relatief mee en waren er ook geen gewonden. Toch wel erg spannend om zo dichtbij de bewoonde gebieden zulke immens hoge vlammen te zien… Maar ook erg indrukwekkend om te zien hoe snel de Portugese brandweer uitrukt en dit onder controle heeft.

Ook thuis zomerse vakantiegevoelens

Voor het vakantiegevoel hoeven we eigenlijk helemaal niet van huis. Het weer is heerlijk geweest afgelopen maand en in de omgeving is er genoeg te doen waar we ons mee vermaken. We sporten lekker in de natuur iedere dag, wandelen veel op verschillende plekken en genieten van het zonnetje en wat verkoeling aan het rivierstrandje dichtbij ons huis. Je kunt trouwens merken dat het hoogseizoen is en de Portugezen ook vakantie hebben; in het na- en voorjaar zijn wij vaak de enigen in de natuur rondom de rivier en op het strandje, maar nu zit het er vaak bomvol mensen. Druk, maar soms ook best gezellig.

Ook zijn er veel feesten in de omgeving, bijna ieder dorp rondom ons dorp heeft een zomerfeest. Dit houdt meestal in dat er muziekoptredens zijn, marktjes en veel eten en drinken. In juli zijn we bij één festivalletje geweest in het dorpje Minde, samen met mijn achternichtje. Erg leuk om te zien hoe zo’n normaal gesproken stil dorpje dan helemaal tot leven komt

We proberen als we thuis zijn zo min mogelijk uit eten te gaan zonder reden. Uitzonderingen zijn onze standaard lunch op woensdag, als er iets te vieren valt of als we bezoek hebben. In juli waren mijn oom en tante ook op vakantie in het dorp, gezellig én gelijk een leuke reden om hen wat restaurantjes te laten zien die zij nog niet kenden :). Dat geeft ons ook altijd een beetje extra vakantiegevoel.

Wandelontdekkingen

Natuurlijk hebben we ook weer lekker gewandeld in onze eigen omgeving deze maand. We besloten ook één wandeling die we eerder hebben gedaan als run te doen. Dit is een prachtige route die begint en eindigt in São Bento en door het natuurpark (Serra das Aires e Candeeiros) loopt. Dit combineerden we met een lekkere lunch bij één van onze favoriete restaurants in de buurt; Rito Hall da Serra.

Verder hebben we nog wat oude bekende wandelingen gedaan en natuurlijk weer nieuwe wandelingen uitgeprobeerd. Dit combineren we dan vaak met een lekkere to-go lunch waar we na de wandeling van zo’n 3 uur lekker van genieten tijdens een picknick, met onze eigen campingtafel of aan een picknicktafel die we tegenkomen.

Op vakantie in eigen land

Juli was een vakantiemaand voor ons! en sinds we hier wonen merken we dat we veel minder behoefte hebben aan buitenlandse vakanties. Portugal is zó veelzijdig! Daarbij krijgen we ook regelmatig aanvragen van B&B’s, glampings en andere experience-bedrijven in Portugal die met ons willen samenwerken. Hier staan we natuurlijk voor open, zolang het concept past bij Saudalicious als platform en bij mij als persoon. Zo hebben we dat in juli gedaan met TOPO Tents (daktent verhuur) en een nieuwe Glamping in Estoi.

Costa Lisboa met daktent

De daktent van TOPO Tents hebben we opgehaald in Lissabon. Omdat we maar 3 nachtjes weg zouden gaan, vonden we het fijn om niet te veel te rijden en vooral te genieten. Het was mijn eerste échte kampeer-ervaring!

We besloten de Costa de Lisboa te gaan herontdekken (ondertussen zijn we overal al wel geweest, maar zijn sommige plekken ook weer lang geleden en dus leuk om opnieuw te zien!). We zijn bij Cascais begonnen en zijn afgereisd tot aan Ericeira en deden ook nog een bezoekje aan Sintra. Het was niet het allerbeste moment voor zo’n trip langs de kust (hoogseizoen!), en Cascais viel ons dan ook erg tegen door de massa menigte, maar alles daarboven had ons toch positief verrast! Vooral Ericeira vonden we geweldig. Dit is de plek waar Dennis kennis heeft gemaakt met Portugal, tijdens een vakantie met mijn ouders. We herkenden er niet zo heel veel meer van, maar vonden de sfeer nog steeds helemaal top, en niet té druk of toeristisch.

We hebben een geweldige tijd gehad, met prachtige (verborgen) strandjes, heerlijk eten, mooie uitzichten en geweldige kampeerplekjes. Het wordt té uitgebreid als ik alle geweldige tips met jullie ga delen in dit artikel. Daar komt dus hopelijk nog een blog over, maar dit restaurant kan ik jullie niet onthouden; “Flores do Cabo“, vlakbij Sintra. Een restaurant in een prachtige art gallery. Ze serveren de lekkerste vegan lunch-menuutjes, waarbij ze werkelijk alles zelf maken (tot aan de plantaardige melk toe). Dit was qua eten toch wel het hoogtepuntje van de trip.

Algarve en Alentejo

Eind juli zijn we, na een hele lange tijd weer eens naar de Algarve geweest. We werden uitgenodigd door Arnold en Marielle om hun pas geopende glamping Quinta da Boa Sorte in Estói uit te proberen. Een prachtige, rustige plek, vlakbij de leuke steden Faro en Olhão.

De heenweg

Omdat het nogal een eindje rijden is voor ons, hebben we er een kleine roadtrip van gemaakt, zowel de heen als terugweg. Op de heenweg reden we de kortste route zonder tol, met wat ommetjes en stops. De eerste stop was in Alcacer do sal; een schattig stadje aan het water, waar we lekker geluncht hadden in een hele gezellig en prachtige tuin bij Quintal da Liga. We stopten ook bij Grândola, maar dat was erg rustig en viel eigenlijk een beetje tegen.

Eenmaal in Algarve stopten we nog één keer bij Ourique. Het plaatsje zelf heeft niet heel veel te bieden, maar het heeft een prachtig uitzichtpunt wat zeker de moeite waard is om even voor te stoppen.

Oost Algarve

We hadden een hele fijne week in Algarve en hebben veel gezien en gedaan. Het voelde voor mij stiekem extra rustig, omdat ik normaal gesproken toch altijd alles probeer te onthouden en op te schrijven omdat ik van alles met jullie wil delen, maar dit keer stond er al van alles over Oost Algarve op de website dankzij Astrid. Astrid schreef leuke blogs over wat te doen in Faro, lekkere vega restaurants in Oost Algarve en over het mooie natuurpark Ria Formosa, waar wij ook veel in hebben gewandeld en hardgelopen. We hebben ook gezellig geluncht met Astrid, in haar toekomstige woonplaats Fuseta.

Natuurlijk hebben we ook weer heerlijk gegeten deze dagen, met als hoogtepunt het restaurant Céu, welke Astrid ook vermeldt in haar blog over Faro. Een restaurant die ik daar nog aan zou willen toevoegen is het vegetarisch en gezond buffet restaurant Da Terra. Ideaal voor als je tijdens je vakantie cravings hebt naar groenten en voedzaam eten (ja zeker, die heb ik vaak haha). En alles smaakt er echt zó lekker!

Verder hebben we ook Olhão, Santa Luzia, Tavira en Cabanas bezocht. Ondanks dat het hoogseizoen was, vonden we de drukte erg meevallen aan deze kant van de Algarve. Het was leuk om weer eens in Faro te zijn! Tavira en Olhão was voor ons de eerste keer. Beide erg gezellige en mooie steden. Absoluut de moeite om eens een kijkje te nemen aan de Oostkant van Algarve dus!

Santa Luzia

oeps…

Tijdens de vakantie liet ik trouwens ook mijn telefoon vallen. Of eigenlijk liet ik mezelf vallen met mijn telefoon in de hand waarmee ik mezelf opving 🙂 He-le-maal stuk. Dat was even minder… Balen en vloeken, maar daarna héék snel vergeten! Ach, typisch een Sabine-actie. Je raakt gewend aan jezelf, toch? Ondertussen heb ik een (veel fijnere) nieuwe en kan ik weer leuke content maken:). Voor de geïnteresseerden, omdat ik weet dat ik die vraag ga krijgen; het is een Oppo Find X3 Neo geworden.

De Terugweg

Op de terugweg hebben we een stukje van de costa Alentejana meegepikt. Deze route hebben we een tijdje geleden ook gehad, tijdens een rondreis van Noord tot Zuid Portugal een aantal jaar geleden in 2015. En ik wilde altijd al eens terug! Dit was even een snel bezoekje, omdat we nieuwsgierig waren of er veel was veranderd. We zijn langs Odemira, Vila Nova de Milfontes, Sines en Santiago do Cacém geweest. Sines was onze favoriet qua sfeer! Odemira was erg stil en Vila Nova de Milfontes was ons te toeristisch, alsof de hele stad één groot vakantiepark was.

Dagtripjes

São Martinho do Porto

Toen we terugkwamen van de kust bij Lissabon was er een behoorlijke hittegolf aan de gang in het binnenland. Ik hou van zomer, zon en warmte, maar zo’n 40 graden is iets teveel van het goede wat mij betreft. We besloten daarom om het weekend een dagje naar de kust te gaan voor wat verkoeling. Omdat we nog in de ontdekkings-modus zaten dachten we, we doen eens iets anders dan het dichtstbijzijnde kustplaats Nazaré, we gaan weer eens naar São Martinho do Porto. Eenmaal daar aangekomen was het letterlijk 16 graden(!) kouder. Afkoelen ging dus wel lukken haha… Maar echt strandweer vonden wij het ook niet, dus werd het wandelen en ontdekken. We hebben prachtige plekjes gezien waaronder het kapelletje “de Santa Ana”.

Post!

Zoals bijna iedere maand deel ik met jullie een paar highlights van de leuke post die ik via samenwerkingspartners heb ontvangen. Zoals je (waarschijnlijk) wel weet ben ik trots op de merken waar ik mee samenwerk en kies ik ze dan ook heel bewust uit. Het zijn altijd producten waar ik zelf écht enthousiast over ben, mijn vrienden en familie aanraad of cadeau doe en die ik daarom dus ook echt graag in de spotlights zet 🙂

Wildling shoes

Mijn lievelings wandelschoenen! Je hebt ze vast wel eens vaker langs zien komen in mijn stories en posts… Ik draag ze tijdens stadswandelingen, HIIT- en krachttraining, korte wandelingen door de natuur, en sinds kort ook tijdens het joggen om op te warmen op de atletiekbaan.

Ruim een ​​jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met barefoot schoenen via Janina van Wildlings shoes. In het begin was het wat onwennig, maar ik begon ze steeds meer te dragen. Tegenwoordig, als de ondergrond niet al te uitdagend is, kies ik altijd voor sandalen (voor bruine voetjes) of bare foot schoenen wanneer we wat langere wandelingen doen. Het geeft me een gevoel van vrijheid en het is ook echt veel gezonder voor je voeten, je tenen, je nagels én je houding. Het is eigenlijk absurd als je ziet hoe we met z’n allen massaal schoenen dragen die de normale vorm van onze voeten helemaal verpesten. Ik had al een paar fijne witte, en nu dus ook dit mooie beige paar. Deze bewaar ik voor ‘schonere’ wandelingen .

Wat ik extra leuk vind aan Wildling Shoes? Ze zijn gemaakt van natuurlijke materialen en geproduceerd in Portugal. Maar Portugal is meer dan alleen een productielocatie voor het team van Wildlings. Zo hebben ze bijgedragen aan het herplanten van bomen in de Portugese natuur, wat hard nodig is vanwege de bosbranden die hier veel voorkomen, waar ik hierboven ook over schreef!

Wat er in Juni online kwam

OVER REIZEN EN PORTUGAL:

OVER ETEN:

Over gezondheid:

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Geïnspireerd geraakt door iets in dit artikel? Deel het via Facebook of Instagram. Dat helpt ons enorm 🙂 En als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken! Obrigada!

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)
 • Testa Omega-3: SAUDALICIOUS voor -10% op duurzame en visvrije omgea-3 supplementen

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

 1. Slapen in de auto: Onze eerste ervaring met Carcamping - Saudalicious - […] Als dat enigszins comfortabel (lees; te doen) zou zijn, zou het ons namelijk ideaal lijken om dit af en…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur