if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Altos e Baixos #23 | Maart’22

1 april 2022

Mijn maart in woorden in foto’s! Deze maand was gevuld met iets meer regen dan ons lief was, mooie wandelingen, veel klussen rondom huis, fijne bezoekjes uit Nederland en meer. Lees je weer mee?

Klusvorderingen

Tussen alle leuke dingen door, wordt er ook nog wat gewerkt aan het huis 😊. Vorige maand vertelde ik over onze plannen voor de badkamer en de tuin. Deze zijn deze maand in werking gezet!

Een verrassend begin van de badkamerverbouwing

We hebben twee gezellige klusmannen uit ons dorp – vader en zoon – die ons helpen met zowel het loodgieterswerk als het tegelwerk en het plaatsen van sanitair. Op z’n Portugees dat wel; de ene dag staan ze onverwachts om 8:00 aan de deur, de andere dag komen ze niet opdagen omdat er iets tussen is gekomen, en dat even vergeten te melden. We zijn er ondertussen aan gewend.

Gelukkig hebben we er hier beneden weinig last van, dachten we nog voordat we hieraan begonnen. We leven op de benedenverdieping en hebben hier dan ook een kleine badkamer, dus die herrie, rommel en stof mag lekker boven blijven 😊. Helaas hadden we ons daar op verkeken. Omdat de afvoer van de douche en WC nog erg ouderwets waren, moesten deze totaal vernieuwd worden. En dat hield ook in dat ze dieper moesten komen om verstopping in de toekomst zo goed mogelijk te voorkomen. En omdat de ruimte tussen de twee verdiepingen erg dun is, werd er een groot gat gezaagd in het plafond van onze keuken, wat een enórme stofravage aanrichtte waar we ons niet echt op voorbereid hadden. Niet alleen omdat we ons de eerste keer hadden vergist in de dag dat ze kwamen 😊, maar ook omdat we de stof enorm onderschat hadden. Toen het kwaad al grotendeels geschied was probeerden we met kleedjes en plastic wat dingen af te dekken en te redden wat er te redden viel.

We zijn daarna het dorp ingevlucht en wat koffietjes gaan drinken bij het cafétje. Weg van de herrie en van de troep. Dat zien we later wel weer… In de avond hadden we geen zin in een bordje stof, dus besloten spontaan uit eten te gaan in een dorpje verderop. Niet verkeerd! Maar we waren er nog niet van af…

Een dag later nadat we alles hadden schoongeboend en teruggezet, een wasje met alle kleedjes en doekjes aangezet hadden, gingen we van het zonnetje genieten tijdens een workout op het dakterras. Niet wetende dat ons nóg een verrassing stond te wachten. Bij terugkomst stond de héle keuken blank. Lekkage in de afvoer van de wasmachine. Blijkbaar was er wat puin in gevallen tijdens de klus… Pfff… Schoonmaakbeurt op repeat dus. De volgende dag kregen we bezoek uit Nederland, dus dat was even stressen! Gelukkig was het daarna snel opgelost.

De opbouwende fase is gelukkig aangebroken

Ondertussen zijn we gelukkig uit de stof-fase en in de opbouwende fase. Als we thuiskomen zien we niet alleen verandering in de badkamer, maar ook in de tuin, zoals gesnoeide bomen en struiken en dichtgemetselde gaten in het huis. Manuel (de vader) vertelt dan trots wat hij heeft gedaan terwijl zijn zoon hem even niet nodig had in de badkamer. En verzekert me er ook even van dat het geen extra geld kost haha. Dat de bomen en struiken naar mijn mening iets te kort zijn gesnoeid houd ik dan maar even voor mezelf 😊.

Dat we wel meer van mening verschillen komt trouwens ook naar voren in hun reactie op onze ideeën voor de badkamer. Hoe we het toch bedacht krijgen om de badkamer niet helemaal rondom en van beneden tot boven te betegelen en waarom we in hemelsnaam stucwerk in de badkamer willen. “Dat zou geen één Portugees doen”, aldus onze klusman. Ik vertel hem dan maar gewoon dat ik wel vaker iets doe wat de meeste mensen niet doen, haha.

Onze échte DIY klus: De tuin

Ondertussen zijn wij zelf gestart met project tuin. Eigenlijk zijn we hier al 2 jaar geleden tijdens de vakantie al mee gestart, maar dat is daarna even on hold gezet. We hebben in de tussentijd vooral veel nagedacht over wat we ermee willen. We hebben nu een duidelijker beeld; Onderhoudsvriendelijk, maar zéker wel planten, bloemen en bomen en een Mediterrane sfeer. Licht, groen, Portugese azulejos, natuurstenen, en genoeg plekjes om van de zon en/of schaduw te genieten.

We willen twee terrasjes maken in de tuin waarvan één nog goed geëgaliseerd moest worden. Dat werd dus weer veel graven om dat gedeelte waterpas te krijgen. Twee dagen en wat spierpijn later, is dat al een heel eind. Verder hebben we grind laten komen en mooie natuurstenen die we op de muur van onze schuur willen metselen. Vooral het uitzoeken en regelen kostte veel tijd en moeite (ik zal je deze details maar besparen😊). En zelfs het leveren ging niet vanzelf. We wonen namelijk in een steile en smalle straat. Er heelhuids aankomen met een grote vrachtwagen is uitdaging nummer één. De ongelofelijk zware spullen op pallets met wieltjes netjes langs de kant krijgen terwijl zwaartekracht zijn best doet is nummer twee. Maar dat is nu gelukkig gelukt! Komende maand hebben we dus genoeg te doen. Wil je onze klusavonturen volgen? Dat kan via het Instagramaccount Casaboanova.

Wat te doen bij regen?

Tja, en zo mooi als de maand februari was, zo grauw en grijs was de maand maart over het algemeen. Natuurlijk hebben we lekkere dagen gehad, maar er was ook redelijk wat regen. Die dagen lieten we de tuin even voor wat het was. We verplaatsten onze aandacht naar binnen; een IKEA bezoekje (en lekker eten in de buurt) en binnenklusjes, waaronder die IKEA spullen weer in elkaar zetten😊.

Wandelontdekkingen

We hebben natuurlijk niet alleen geklust (dan zouden we nu al een paleisje hebben 😉 ) Het weer was deze maand niet heel uitnodigend om te wandelen, de dagen dat het zonnig zou worden, kwam de Sahara mist om de hoek kijken… Maar toch hebben we ook deze maand natuurlijk weer wat wandelingen gemaakt. Vaak gewoon lekker in de buurt vanaf ons huisje om wat nieuwe paadjes te ontdekken (die blijven maar komen!).

We deze door een vriendin en mijn nichtje meegevraagd met een georganiseerde hike vanuit een dorp verderop. We gingen dus met een groep, wat altijd wat vertraging me zich mee kan brengen (in Portugal net wat meer haha). We kwamen een paar minuten te laat aan en vroegen dus even welke kant onze wandeling op was. Na 20 minuten kwamen we erachter dat we de verkeerde kant op gestuurd waren. Uiteindelijk zijn we door de organisatie begeleid en een plekje verderop ingestroomd. Onze wandeling was dus een stuk korter dan bedoeld. Maar we hebben wel het mooiste deel van de route gehad én lunch smaakt er niet minder door 😁🍔👌🏽.

Zoals verwacht ging het weer niet zoals verwacht. Net zoals met al onze klusjes, afspraken en ideeën voor het huis. Wat we hier ondertussen wel hebben geleerd; Vooral niet zoveel verwachten, dan is er niets aan de hand.

Grappig trouwens, in Nederland deed ik eigenlijk nooit mee met zulke georganiseerde wandelingen of andere evenementen. Maar hier vind ik het juist erg leuk. Natuurlijk ook omdat het helpt nieuwe mensen en plekken te leren kennen. Maar eerlijk gezegd vind ik het ook gewoon erg leuk om te zien hoe ze het georganiseerd hebben. Zo is dat in Portugal vaak uitgebreid met alles erop en eraan en natuurlijk voor een stuk minder geld dan in Nederland. Voor een tientje kon je mee wandelen (of rennen, helaas waren we te laat voor de inschrijven van de trailrun). Voor dat geld kreeg je een startbewijs, gratis koffie en pastel de nata, een lekkere lunch (mét een vegan optie) een t-shirt en zelfs een medaille. Hoe doen ze het ervan vraag ik me dan toch weer altijd af…

Later deze maand deden we zelf nog een andere gemarkeerde wandeling in de buurt waar we langs een mooie aquaduct liepen en een grote slang tegenkwamen. Meer hierover deelde ik in deze instagrampost;

Bezoek uit Nederland en leuke uitstapjes

Deze maand hadden we maar liefst twee keer bezoek. Allereerst kwam mijn lieve familie; mijn moeder, zus, zwager en neefje. Het was de eerste keer dat zij kwamen sinds we officieel hier wonen. Normaal gesproken komt mijn moeder hier wel wat vaker, maar dat is nu allemaal anders gelopen in verband met covid, mijn vaders conditie de zorgen rondom de gezondheid van mijn vader. Dat maakte het extra bijzonder, maar ook moeilijk. Het was heel gek om samen in het dorp te zijn waar ik mijn leven lang vakantie heb gevierd met mijn familie, en dus met mijn moeder én vader. Het dorp waar hij zo gek op was. Heel veel mooie herinneringen liggen in onze nieuwe thuisplek, en dat is fijn maar soms ook confronterend. Samenzijn terwijl er één iemand mist was dat ook.

Ondanks dat het weer een beetje tegenviel hebben we er een hele leuke week van gemaakt. We zijn een dagje naar Nazaré geweest, met het liftje naar boven gegaan, en heerlijk van de zon genoten die die dag gelukkig wél heel fijn scheen! Verder hebben we vooral veel gewandeld, familiebezoekjes gedaan en natuurlijk gegeten, gegeten en gegeten. Op een regenachtige dag zijn we naar het treinmuseum in Entroncamento geweest. Erg interessant en dus een tip om te doen op een regenachtige dag.

Eind maart hebben we nog eens familie uit Nederland op bezoek gekregen. De nicht van mijn vader en haar kinderen en aanhang hadden een tripje Lissabon geboekt en kwamen twee dagen bij ons langs. Heel gezellig! We hebben het dorp laten zien, met de plekken die verhalen van de geschiedenis van onze familie dragen en plekken in de omgeving bekeken. Toevallig was dat weekend ook het chocoladefestival in Óbidos waar we gelijk een kijkje zijn gaan nemen. Wat mij betreft niet heel bijzonder, behalve wat meer vertier (aankleding, muziek, verklede animatie) en je kunt deelnemen aan workshops (dit laatste hebben wij niet gedaan). Omdat wij er op een vrijdag waren was het gelukkig niet heel druk en konden we nog fijn door de straatjes slenteren en veilig de muur opklimmen. Ik zag foto’s van de dagen erna en was blij dat ik er niet toen was (bomvolle straten!). Als je van chocolade houdt en graag eens een workshop ermee wilt doen is het misschien wel een aanrader om het festival te bezoeken. Zo niet, zou ik lekker gaan voor het festival-loze laagseizoen 😊.

Post!

Olie van Olivia

Duurzaam geproduceerd, gezond en gemaakt door mooie, bewuste vrouwen. Olie van Olivia is een prachtig concept voor iedereen die houdt van goed eten en het belangrijk vindt dat wat je in je mond stopt, op eerlijke manier is geproduceerd, voor zowel de natuur als de mensen die eraan mee werken. Olivia gaat tijdens haar reizen op zoek naar de lekkerste olijfolies en neemt deze mee naar Nederland om ze vervolgens te laten proeven. Er komt namelijk héél veel kijken bij het produceren van goede olijfolie. Je kunt losse olijfolies bestellen, of kies uit een klein of uitgebreider abonnement waarbij je eens in de zoveel tijd een nieuwe fles olijfolie opgestuurd krijgt. Bij iedere fles zit een kaartje met informatie over de olijfolie, oorsprong van de olijven en uitleg waar de olie het lekkerst mee te combineren is. Extra leuk; mijn favoriete Portugese olijfoliemerk Passeite is hier ook vertegenwoordigd!

Binnenkort meer hierover op de blog en via Instagram! Maar voor nu kan ik je alvast verblijden met een korting van 10%. Gebruik hiervoor code SAUDALICIOUS.

olie van olivia olijfolie bestellen

Revolution Race

Vorig jaar ontving ik mijn eerste hike broek en jas voor een samenwerking met Revolution Race. Daar maakte ik onder andere deze post voor. Eindelijk goede kwaliteit spullen voor langere en frissere hikes 😊. Deze kleding beviel me erg goed dat ik gelijk ‘ja’ zei op een vervolg op de samenwerking. Dit keer heb ik een warme hoodie en vest en een hike-legging uitgekozen. Voor de frissere droge dagen in de hoge bergen bijvoorbeeld. De kleding is heel sterk, van goede kwaliteit en zo gemaakt dat je er heel soepel en fijn in kunt bewegen. Binnenkort zie je ook deze dus weer langskomen op mijn Instagram.

Wat er online kwam in maart

Over duurzaamheid:

 • Eerlijke en duurzame kledingmerken (+ kortingscodes): Houd je van duurzame kledingmerken met een oprechte missie om de wereld mooier, eerlijker én groener te maken? Merken met een verhaal? Ik zocht het uit en deel mijn favoriete duurzame kleding en schoenen merken met je.

Over reizen en portugal:

Over eten:

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Geïnspireerd geraakt door iets in dit artikel? Deel het via Facebook of Instagram. Dat helpt ons enorm 🙂 En als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken! Obrigada!

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)
 • Colorful Standard: code SAUDALICIOUSCS10 voor 10% Korting op dit duurzame kledingmerk met kleding in alle mogenlijke kleuren.
 • Organic Basics: Code SAUDALICIOUS voor 10% korting op duurzame, gezonde basic kleding en ondergoed.

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

2 Reacties

 1. joke luiten

  Heerlijk leesvoer

  Antwoord
  • Sabine Koopmans

   fijn om te horen !

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

zonnepanelen portugal plaatsen korting berekenen verbruik besparing
Op dit bedrag krijg je extra 10% korting door "Saudalicious" te noemen of mij een mail te sturen.
Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur