if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Dé ultieme hartige wafel: zoete aardappel wafels met verse groentes

23 mrt, 2022

Wafels. Ideaal picknick food! En houd je van hartig, dan moet je zéker deze glutenvrije en gezonde hartige wafels met zoete aardappel en verse groentes eens proberen. Handig om mee te nemen voor als je gaat picknicken, lekker om zo te eten, maar nóg lekkerder als je ze belegt. Rachelle deelt met ons haar eerste recept.

Om gelijk met de deur in huis te vallen: Ik ben een hartige-eter en zal een hartig hapje altijd verkiezen boven een stukje taart. Toen ik begon aan mijn wafel-reis (glutenvrij brood vervangen voor gezonde wafels) moest er natuurlijk ook een hartige wafel komen.

Eentje die gezond was, net als mijn gezonde havermout-ontbijtwafels, en gemakkelijk mee te nemen op mijn dagelijkse wandelingen. Want..

“Hallo, ik ben Rachelle Verhage en ik picknick bijna dagelijks ergens in de Zeeuwse natuur.”

Ik woon midden in het centrum, écht midden, van Middelburg, maar omdat ik altijd snel overprikkeld ben, speelt mijn leven zich ook veel af in de natuur van Zeeland. Soms wandelend met rugzak, soms sta ik ergens met mijn caravan Koekendoosje, maar altijd ergens waar bijna niemand komt.

Ik zwaai ’s ochtends de kinderen uit, geef Alex een kus (die werkt in ons kantoor aan huis) en laad dan onze honden Joep en Saar in. Ik pak mijn gele rugzak gevuld met picknickfood en ga op pad. Tegen lunchtijd zoek ik een plekje om te picknicken.

Wafels; ideaal picknickfood

Picknickfood is voor mij eten dat je gemakkelijk meeneemt, daarbij altijd droog (anders heb je kans op lekken), compact en licht. Je wilt geen kilo’s op je rug mee zeulen. Wafels zijn daarom de beste keuze voor mij.

Enfin, de hartige wafel…

Na lang proberen heb ik een basisrecept gevonden dat je elke keer weer met andere groentes kunt combineren. Ideaal. Ook beleg ik de wafel vaak met andere toppings (ik zie mijn wafels als boterhammen) én eet ik deze wafel als pitabroodje bij mijn vegan shoarma tijdens het avondeten. Een lekker gezonde multi-inzetbare wafel.

In deze blog zal ik mijn basisrecept met je delen. Mijn recepten zijn overigens allemaal glutenvrij, omdat ik coeliakie heb, maar daarom niet minder lekker.

Eet smakelijk! En heb je ze gemaakt? Laat het me dan even weten. Vind ik leuk!

Tip: Zoete aardappel kun je trouwens ook heel goed in plakken snijden en als toast beleggen!

Recept Zoete aardappel wafels

Ingrediënten (voor 2 personen-6 ronde wafels):

 • 1 zoete aardappel (middelgroot)
 • 40 gram havermout (fijn)
 • zout/peper naar smaak
 • 2 biologische eieren van de boer
 • een handje vegan strooikaas. Mijn favoriet: Veggi filata (EkoPlaza)
 • 1 el kokosolie

Optioneel én aan te raden:

 • 1 handje heel fijn gesneden groentes naar keuze (Mijn favorieten: courgette, geroerbakte spinazie met stukjes rode ui of zongedroogde tomaatjes)

Benodigdheden:

 • 1 schaal
 • Een lepel om te roeren
 • Een pan om de zoete aardappel in te koken
 • Een kwast om het wafelijzer in te vetten
 • Natuurlijk: Een wafelijzer
 • Aardappelstamper
 • Vergiet

P.s. Ik heb zelf een eenpersoons rond wafelijzer, dus wil je grotere wafels maken?
Verdubbel dan de ingrediënten. Ik haal hier zelf 6 wafels uit.

Hoe maak je het stapsgewijs?

 1. Je schilt eerst de zoete aardappel en snijd hem in blokjes. Deze kook je totdat ze zacht zijn.
 2. Vervolgens giet je ze af en leg je de blokjes in de schaal om ze met de aardappelstamper tot een “prutje” te stampen. Dat laat je afkoelen.
 3. Eenmaal afgekoeld voeg je de havermout, de strooikaas en de eieren eraan toe en dat roer je tot een “pudding-achtige” massa. Hier voeg je vervolgens je fijn gesneden groentes (optioneel) aan toe en de kruiden. Ik kies zelf altijd voor peper en zout.
 4. Dat roer je tot een beslag (eventueel met lauw water aanlengen als het te dik is, het moet wel pudding-achtig blijven).
 5. Vervolgens vet je het wafelijzer in (boven- en onder) met kokosolie en schep je een deel van het beslag in het midden van het wafelijzer en sluit je het deksel.
 6. Laat het deksel dicht totdat het wafelijzer aangeeft dat hij klaar is. Doe je hem te vroeg open, halveer je de wafel en zit de top vast aan de bovenkant van het ijzer 😉
 7. Bak op deze manier alle wafels en ze zijn klaar om te beleggen. Ik beleg de wafels graag met (vegan) geitenkaas en komkommer. Of met plakjes aubergine en knoflook uit de grilpan, ook lekker! Nog een optie: met homemade rode pesto!

Tip: Neem het beleg apart mee van de wafel en beleg het pas wanneer je gaat picknicken.

Eet smakelijk!

Meer met zoete aardappel?

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Wil je dit recept voor zoete aardappel wafels bewaren zodat je het makkelijk kunt terugvinden op een later moment? Bewaar onderstaande foto dan op één van je borden op Pinterest via het icoontje linksboven in de foto.

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!

Rachelle

Rachelle

Rachelle is micro-avonturier & picknickpassionista en is dagelijks ergens in de Zeeuwse natuur te vinden (en vaak ook in de zee). Ze is marketeer, schreef 2 boeken en geniet momenteel van een sabbatical van een jaar.
Voor Saudalicious deelt Rachelle haar liefde voor picknicken, die op haar 3e begon, met daarbij de allekkerste picknick-recepten. Wil je meer lezen over Rachelle? Kijk dan eens op haar website of volg haar via Instagram.

Ga naar alle blogs van Rachelle

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur