if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Terugblik 2021 | Vier jaar Saudalicious

3 januari 2022

Samen met jullie kijk ik vandaag even terug op het vierde jaar van Saudalicious, en dus op het jaar 2021. Wat is er allemaal gebeurd? Welke veranderingen zijn er geweest bij Saudalicious en wat waren de best bekeken blogs van het afgelopen jaar? Je leest het in deze blog!

Wat waren mijn ideeën voor 2021?

Vorig jaar rond deze tijd stond ik natuurlijk ook even stil bij het afgelopen jaar. Dat lees je allemaal in deze blog. Maar zoals iedere keer deed ik ook een vooruitblik; wat wilde ik bereiken in 2021? Wat betreft Saudalicious had ik mezelf niet te veel doelen opgelegd. Het werd ten slotte al een jaar van grote veranderingen (onze emigratie naar Portugal!). Ik deelde ook een iets persoonlijker doel met je;

“Voor komend jaar zal mijn grootste doel zijn om een nieuw leven op te bouwen met nieuwe gewoontes en samen met Dennis te ontdekken wat we een fijne manier van leven vinden in onze nieuwe omgeving. Hierbij hebben we met elkaar afgesproken dat we dichtbij onszelf blijven en goed blijven voelen en praten over wat ons gelukkig maakt. Met een belangrijke overtuiging; of we nou voor eeuwig of voor een aantal jaar of zelfs maanden blijven; zolang we maar ons hart volgen.”

En nu ik dit terug lees, sta ik hier nog steeds 100% achter. We hebben de afgelopen maanden ook zeker veel tijd genomen om stil te staan bij en te praten over wat we willen, hoe we ons voelen en of het de juiste keuze is geweest. Ondanks dat veel dit jaar anders is verlopen dan ik vorig jaar rond deze tijd óóit gedacht had, zijn we nog steeds blij met de keus om naar Portugal te verhuizen. We voelen ons heel erg thuis, en voelen ons iedere dag opnieuw enorm dankbaar voor de mogelijkheid om hiervoor te kiezen. Ik ben dit jaar trouwens ook nog uitgenodigd om hier iets over te vertellen in twee leuke Podcasts/Interviews; Tussen Wijn en Wijsheid & Food Your Thought.

Terugblik op 2021

Een persoonlijke achtbaan

Tja, aangezien mijn eigen ervaringen, keuzes en passies juist de brandstof zijn van de content die ik op Saudalicious deel, is het onvermijdelijk dat de terugblik op het afgelopen jaar voor Saudalicious hand in hand gaat met een terugblik op grote gebeurtenissen in mijn persoonlijke leven. En dat zijn er zo nogal wat geweest dit jaar. Natuurlijk allereerst het werkelijkheid laten worden van onze droom om naar Portugal te verhuizen, wat absoluut een dubbele, maar overwegend positieve gebeurtenis is geweest afgelopen jaar.

Maar naast al die fijne momenten, lekkere etentjes, mooie uitzichten, natuurplekjes en onze blije gezichten die ik vooral heb gedeeld, waren er ook steeds meer momenten van frustratie, verdriet, zenuwen en vooral angst die destijds ik niet heb gedeeld. Niet omdat ik het beter wilde voordoen dan dat het daadwerkelijk was, of dat ik er niet over wilde praten. Nee, gewoon omdat het op dat moment niet goed voelde om dit te delen en de eventuele vragen te beantwoorden die dit zou oproepen. En dit had niets te maken met onze verhuizing, maar alles met de gezondheid van mijn lieve vader. De gezondheid die steeds verder achteruitging en de wetenschap dat een risicovolle operatie zijn enige redding zou zijn. Dit alles kwam pas aan het licht nadat wij ons huis op 31 december 2020 verkocht hadden, en besloten de stap te zetten.

Voor ons was vanaf het ontstaan van deze droom duidelijk; We willen naar Portugal, maar onder één voorwaarde; zolang we de vrijheid hebben om ieder moment te vertrekken naar waar we willen. Geen verplichtingen, vastigheid of beperkingen die dit onmogelijk of lastig maken. Dat we er kunnen zijn voor als dat nodig is. Dat dat zó snel nodig zou zijn, had natuurlijk niemand verwacht. Natuurlijk kwamen wij terug voor de operatie welke risicovol, maar ook hoopvol was. En aan die hoop heb ik tot en met de laatste dag stevig vast gehouden. Zelfs toen de tijd op de IC langer, langer en langer werd. Tot het onvermijdelijke moment van loslaten. Loslaten van die hoop en loslaten van mijn lieve vader. Ik schreef er onderstaande post over op Instagram.

Terugkijkend op dit jaar voelt het alsof ik in een achtbaan ben gestapt met enorme ups en downs. En hij rijdt nog steeds. Gelukkig iets rustiger, maar ik ben flink door elkaar gehutst tijdens de rit.

Nieuwe looks

Dit jaar startte – met wat vertraging – met een geheel nieuwe look op de website. Nieuwe kleuren, website thema en een nieuw logo. Een uitstraling die meer bij mij en Saudalicious past. Rustiger, een minimalistischere uitstraling en aardse tinten. Qua inhoud is het gebleven wat jullie van Saudalicious gewend zijn, met misschien een verschuiving binnen de onderwerpen; meer over Portugal en leefstijl, en iets minder recepten. De blog groeit duidelijk lekker met mij mee; er is meer ruimte voor ondernemen en ontdekken geweest dan voor het ontwikkelen van recepten. Meer buiten de deur eten, en wanneer we thuis eten is het vaker iets makkelijks, of juist iets uit de losse pols, waarna ik vergeet op te schrijven wat ik precies heb gedaan 😊. Go with the flow dus.

Geweldige gastbloggers met Portugese vibes

Natuurlijk kunnen de drie geweldige gastbloggers die vanaf het begin van dit jaar zijn gestart met het delen van hun tips, verhalen en ideeën over Portugal via deze blog, niet ontbreken in dit overzicht. Want wat een fijne aanwinst zijn zij en hun blogs geweest voor Saudalicious dit jaar! Ondanks dat ik nu meer tijd in Portugal doorbreng, kom ik natuurlijk niet door héél het land, en op deze manier worden ook de andere plekjes van dit prachtige land met jullie gedeeld 😊. Daarbij is het ook leuk om Portugal eens door andere ogen te bekijken dan die van mij, toch? Isabelle, Astrid en Pieter, enorm bedankt voor jullie mooie verhalen en foto’s! Klik op hun naam om de gastblogs te bekijken.

Mini-vakanties in ‘eigen land’

Naast alle leuke Portugal informatie van de gastbloggers heb ik dit jaar ook iets meer gelegenheid gehad om bepaalde plekjes iets beter te leren kennen. Het leukste is natuurlijk om alles lekker live mee te volgen (dat kan via mijn Instagram!) Maar van sommige plekjes maakte ik een aparte blog met tips en al het leuke wat ik er heb gedaan, zodat het zoeken naar mooie plekken, lekkere restaurants en goede B&B’s je bespaard blijft. Zo deed ik dat van ons tripje naar de leuke Zilverkust plaatsjes Peniche en Nazaré en naar het sprookjesachtige Sintra (vlakbij Lissabon).

Ontdekkingen en Samenwerkingen

Dit jaar zijn er weer een aantal hele leuke samenwerkingen met toffe bedrijven voorbij gekomen. Een aantal van mijn favoriete die jullie nog vaker terug gaan zien wil ik hier graag even benoemen.

Koro

Zo werk ik sinds dit jaar samen met één van mijn favoriete webshops voor lekkere gezonde snacks, en andere food-producten; Koro. Het fijne van deze shop is dat alle producten biologisch zijn en dat je veel in bulk kunt kopen, wat vaak een stuk goedkoper is dan bij de supermarkt bijvoorbeeld. In veel recepten gebruik ik dan ook producten van deze shop. En die zul je dus nog regelmatig tegen gaan komen in de komende recepten dit jaar! En dankzij deze leuke samenwerking krijg je met code SABINE 5% korting op het gehele assortiment. Klik hier voor de website

Body & Fit

Body&Fit is waar ik al jaren mijn favoriete vegan eiwitpoeder (voor door m’n smoothies en havermout) en vegan eiwitrepen bestel. Ook bestel ik hier wraps, bepaalde vitamine pillen en stevia druppels die ik in mijn cappuccino gebruik. En sinds kort mag ik jou in samenwerking met hen ook een korting geven van 10% met code SAUDA. Klik hier voor de website.

Piece of Joy

Een ander bedrijf waar ze ook héérlijke dingen hebben, en waar ik zelf al een tijdje klant van was en daarna verschillende leuke samenwerkingen heb mogen doen is Piece of Joy. Piece of Joy verkoopt hand gemaakte gezondere taartjes die voor iedereen toegankelijk zijn; vegan, gluten-vrij en vrij van geraffineerde suikers. Ze waren ook deze maand weer onderdeel van ons kerstdiner 😊. Eerder dit jaar schreef ik een review over Piece of Joy.

En natuurlijk heb ik ook voor deze lekkernijen een kortingscode voor je. Met code SAUDALICIOUS krijg je 10% korting op het gehele assortiment. Van taartjes tot bananenbrood en van cinnamon rolls tot brownies. Klik hier voor de website.

Duurzame kleding Iron Roots

Dit jaar stond voor mij ook in het teken van duurzamere keuzes maken. Zo eet ik steeds meer vega(n), maar koop ik over het algemeen ook minder producten. Als ik iets koop vind ik het steeds belangrijker hoe de andere producten die ik gebruik zijn geproduceerd. Zo heb ik ook het duurzame sportkledingmerk Iron Roots leren kennen, waarvan ik eigenlijk bijna iedere sportsessie wel iets draag. Hier schreef ik eerder ook een review over, die lees je hier. Deze sportkleding bestel je met 10% korting met code SAUDALICIOUS. Klik hier voor de website.

Duurzaam kledingmerk Colorful Standard

Ook kwam ik dit jaar in contact met Colorful Standard, een kledingmerk dat duurzame kleding produceert (in Portugal!) van o.a. bio katoen en merino wol. Zij vroeg mij een setje van hun duurzaam geproduceerde casual kleding te proberen. Ik koos voor de merino wol trui (Ivoor wit) en de mokka kleurige jogginbroek. Ik heb ongeveer geleefd in dit setje de afgelopen winter in ons huisje in Portugal. Meer over Colorful Standard lees je op hun eigen website. En ook hier heb ik natuurlijk een fijne kortingscode voor je: Met code SAUDALICIOUSCS10 ontvang je 10% korting op hun gehele collectie. Klik hier voor de website.

Pure Lou

Tot slot wil ik een shout out geven naar één van mijn fijnste ontdekkingen dit jaar; de kapsalon Pure Lou. Dankzij deze samenwerking heb ik mijn krullen teruggevonden en ben ik zo anders gaan kijken naar haarverzorging. Zij werken met de Eco Curly Girl methode en gebruiken dus alleen maar eco friendly producten. Ik had eigenlijk nooit een vaste kapper, en was eigenlijk ook nooit echt tevreden na een kappersbezoekje. De eerste keer dat ik op uitnodiging bij Pure Lou kwam, was ik helemaal tevreden. Ook de producten die zij aanraden zijn heel handig en fijn in gebruik. Ik maakte er twee reels van; deze en deze.

Geen kortingscode, maar wel een dikke aanrader voor als je je haren graag ecologisch verantwoord verzorgt, en extra aan te bevelen als je ook slag of krullen hebt 😊

Best bekeken blogs van Saudalicious in 2021

Dan nu, zoals ik tot nu toe ieder jaar heb gedaan, een klein overzicht van de best bekeken blogs van het afgelopen jaar.

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Geïnspireerd geraakt door iets in dit artikel? Deel het via Facebook of Instagram. Dat helpt ons enorm 🙂 En als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken! Obrigada!

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)
 • Colorful Standard: code SAUDALICIOUSCS10 voor 10% Korting op dit duurzame kledingmerk met kleding in alle mogenlijke kleuren.
 • Organic Basics: Code SAUDALICIOUS voor 10% korting op duurzame, gezonde basic kleding en ondergoed.

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

zonnepanelen portugal plaatsen korting berekenen verbruik besparing
Op dit bedrag krijg je extra 10% korting door "Saudalicious" te noemen of mij een mail te sturen.
Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur