if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Terugblik 2020| Drie jaar Saudalicious

15 januari 2021

De derde keer dat ik samen met jullie terug kijk op het afgelopen jaar van Saudalicious. Lees je mee met de opvallendste gebeurtenissen van het afgelopen jaar en mijn ideeën en plannen voor het komende jaar wat betreft Saudalicious en voor mij persoonlijk? Tot slot deel ik ook weer een kort overzichtje van de best bekeken blogs van het afgelopen jaar.

Drie jaar saudalicious

Drie jaar geleden begon ik deze blog met als doel een plek om mijn recepten ergens te kunnen bundelen. Want om de haverklap gebeurde het weer een keer dat ik iets had gekookt, maar helemaal niet meer wist wat ik erin gedaan had. Nog een keer hetzelfde maken was dan ook een uitdaging. Vooral toen ik foto’s begon te delen en wanneer ik voor anderen kookte kreeg ik geregeld de vraag; heb je een linkje van het recept? “Uh, nee..”. Dit laatste is me trouwens afgelopen kerst nog overkomen, omdat ik gewoon ook graag lekker creatief kook, maar toch. Soms is het ook leuk om iets opnieuw te kunnen maken. Daarbij voel ik me stiekem ook gevleid als mensen me om het recept vragen. Dan wil ik ook graag een iets duidelijker recept kunnen meegeven dan iets als; “volgens mij een beetje van dit op gevoel, en een snufje van… of was het toch dat?” 

Ik besloot een blog te beginnen en omdat ik toen al veel met gezonde voeding en gezondheid bezig was, wilde ik de blog dat accent mee geven. Maar als ik er echt voor wilde gaan, moest het ook écht iets van mij zijn. Iets wat helemaal bij mij past en iets wat er nog niet is. Iets waar ik ook echt mijn tijd aan wil blijven besteden. En daar kwam het idee om Portugal te verweven in de content om de hoek kijken. Dit gaf mij gelijk de mogelijkheid om me meer te verdiepen in het land, maar ook om mijn passie en alles wat ik er al van wist te delen met Nederland. En sinds het afgelopen jaar is hier ook steeds iets meer over een bewuste leefstijl bij gekomen. Dit is ook iets wat voor mij steeds belangrijker én interessanter is geworden in mijn eigen ontwikkeling. Dus ook dit ben ik meer gaan toevoegen, met name nog via mijn Instagram account, maar in de toekomst ook meer op de blog. Want dat ik er zelf plezier aan zou gaan beleven, was voor mij het belangrijkste. Iets volhouden is namelijk niet mijn sterkste kant. De hoeveelheid onafgemaakte projecten die na enkele weken of maanden zijn gestrand zijn niet op twee handen te tellen… Maar blijkbaar is dit een succesformule geweest. In de eerste plaats omdat ik er energie uit haal, weliswaar de ene maand meer dan de andere, maar toch. Maar ook omdat ik zoveel leuke reacties, vragen en opmerkingen ontvang van jou als lezer of volger van Saudalicious. Ik kom op leuke plekken, ontmoet te gekke mensen en mijn hart maakt nog steeds iedere keer een sprongetje als ik zie dat iemand een recept heeft gemaakt of tip heeft opgevolgd van mijn blog en dit deelt met mij (en nog veel leuker; met anderen). Vooral blijven doen dus! 

De doelen voor 2020

Ik wierp zojuist even een blik op de terugblik van vorig jaar… Alsof ik het gisteren geschreven heb. Wat is dit jaar voorbij gevlogen zeg. Het was dan ook een jaar waarin er voor ons allemaal een hele hoop, maar tegelijkertijd eigenlijk minder dan ooit is gebeurd. Als je begrijpt wat ik bedoel 😉

Eind 2019 besloot ik om het komende jaar iets meer te delen over mindset en een bewuste leefstijl. Ik wilde iets meer tips geven en mijn lessen met jullie delen. Het doel dat ik toen gesteld had kwam met name vanuit mijn eigen ontwikkeling. Ik begon vorig jaar meer en meer over persoonlijke ontwikkeling te leren en begon dit interessant te vinden. En hier ben ik trouwens niet meer mee gestopt. Mijn hersenspinsels en ideeën heb ik het afgelopen jaar met name via mijn instagram pagina gedeeld. Hier heb ik ook een gids gemaakt met de posts die in de persoonlijke en/of mindset categorie vallen. Veel content voor de website heb ik er nog niet over kunnen schrijven. Op de website is ook het een en ander verschenen, maar iets minder dan de bedoeling was. Wat allemaal? Dat lees je verderop in dit artikel onder het kopje “content”.

Eind vorig jaar had ik dus vooral een inhoudelijk doel. Ik dacht toen nog niet aan het veranderen van de website zelf, maar zoals je kunt zien is dat doel ondertussen ontstaan en uitgevoerd:). 

Terugblik op 2020

Ik neem je nog graag even mee naar het afgelopen jaar. Highlights die jij, als je me op de voet volgt, misschien bekend zullen voorkomen omdat dit ook de onderwerpen zijn die ik met jou via de blog of via Instagram heb gedeeld het afgelopen jaar.

Nog net op tijd een geweldig mooie verre reis

Na onze prachtige reis door Brazilië een aantal jaar geleden besloten we dat we dit vaker moesten doen; op winterzon vakantie. Even die kou en donkere dagen ontvluchten en op naar de plekken waar de zon schijnt en de temperatuur geregeld boven de 30 C uitkomt. Even lekker opladen. Vooral mentaal dan, want stilzitten kunnen wij niet echt. Dit jaar besloten we om in februari naar Kaapverdië te gaan. En dat was een van de beste keuzes van dit jaar (ja één van, de beste keuze vertel ik je later nog over ;)). Wát een prachtig land is dat. We hebben er een geweldige tijd gehad en veel gezien en meegemaakt. De eerste blog met tips over wat te doen in Praia, de hoofdstad van het eiland Santiago, staat online. En we hebben nog veel meer tips te delen, maar dat is allemaal iets minder relevant geworden vanaf het moment dat wij terugkwamen in Nederland… Dus deze blogs komen nog een keer.

Tante Cor

Niet leuk, maar onvermijdelijk om te noemen; al vroeg in het jaar kwam het virus covid-19 om de hoek kijken en zette binnen no-time al onze levens op z’n kop. Ik deelde er veel over in mijn maandelijkse overzichten. Ik werkte ik het begin iets meer thuis, maar later werd ik toch al snel weer op de werkvloer verwacht in het verpleeghuis. Sporten ging gewoon door, dat deden we altijd al samen buiten of binnen. Maar vooral de weekenden bleven erg leeg, weinig afspraken en leuke uitjes. Dat was even wennen, en dat is het nog. Het zorgde op z’n minst ervoor dat de dingen niet helemaal liepen zoals gepland. Maar aan de andere kant gaf het mij in ieder geval ook ruimte voor bezinning en ruimte om na te denken maar vooral ook te voelen wat voor mij belangrijk is en te bedenken of hetgeen waar ik me op dat moment mee bezig hield, hier wel écht bij paste. En dat leidde tot een heleboel doorgehakte knopen.

Doorgehakte knopen

Dit was voor mij ook het jaar van knopen doorhakken. Kort na een kleine werk-gerelateerde break-down gingen we op klusvakantie waar we de eerste grote knoop doorhakten. We besloten ervoor te gaan; verhuizen naar Portugal. Na wat overleg en geregel met werk e.d. was de knoop doorgehakt; juni 2021 it is. In deze blog vertelde ik iets uitgebreider over hoe die keus tot stand is gekomen. Dit is je vast niet ontgaan als je Saudalicious op instagram of Facebook volgt. We maakten en deelden een reel voor dit nieuwtje. We vonden ook gelijk een koper voor ons huis hier in Nederland, en ondertussen had ik nieuwe online baantjes als zzp’er gevonden, welke ik in principe ook in Portugal zou kunnen uitvoeren. Ondanks dat ik nog steeds weinig uurtjes hier kan maken en lang niet zoveel verdien als dat ik met mijn baan in loondienst verdiende, kwam ik al snel tot de conclusie dat het veel beter voor mijn gemoedstoestand en gezondheid zou zijn om al eerder te stoppen bij mijn vaste baan. En wat ben ik blij met deze beslissing.

Dat betekent dat je vanaf juni 2021 meer Portugal spam te zien krijgt, met name op mijn Instagram. Maar mogelijk ook meer artikelen over fijne plekken, lekker eten en andere onderwerpen waardoor ik mij zal laten inspireren door dit geweldige land. Can’t wait :)!

Content

Ook afgelopen jaar heb ik jullie (en mezelf) weer mogen voorzien van lekkere recepten, Portugees getint en soms ook even niet. Ook heb ik het afgelopen jaar iets meer geschreven over leefstijl. Zo schreef ik over voeding en slaap, deelde ik met jullie mijn ochtendroutine, gaf ik tips om je dag in te plannen, enzovoorts! Ook schreef ik natuurlijk over Portugal; ik schreef twee reisverhalen dit jaar en deelde andere leuke weetjes en tips over Portugal (bijv. tips om zelf Portugees te leren en info over als je met de auto naar Portugal wil). Daarnaast was er ook steeds een plekje in mijn maandelijkse rubriek “altos e baixos”, waarin ik iets persoonlijkere verhalen deel over mijn afgelopen maand.

Stilte op de blog…

De laatste paar maanden is het wat rustiger op de blog geweest. Ik ben de laatste tijd veel bezig geweest met andere dingen zoals je hierboven ook hebt kunnen lezen. Een moment van overlap met mijn baan in loondienst en twee nieuwe functies als ZZP-er, het verkopen van het huis etc. De vrije uurtjes die ik tussendoor had, werden met name opgeslokt door het werk wat ik heb gehad aan het in elkaar zetten van deze nieuwe look voor Saudalicious. En daar is hij dan eindelijk; een geheel vernieuwde website. Ik dacht, zoals ik vaker denk; “dat doe ik wel even”, maar er kwam meer bij kijken dan ik dacht. Daarbij liep alles ook niet zo vlekkeloos waardoor ik er uiteindelijk echt buitenproportioneel veel mee bezig ben geweest. Ideeën en inspiratie voor nieuwe artikelen en recepten genoeg, maar ik had er geen ruimte voor in mijn hoofd om de recepten op te schrijven, uit te werken en te fotograferen. Maar goed, de website is live! Er kan nog hier en daar wat aan gesleuteld worden, maar dat stopt nooit volgens mij. Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt!

Best bekeken blogs van Saudalicious in 2020:

En ook dit jaar ben ik weer even de statistieken in gedoken om te bekijken. Net als vorig jaar, staat de gezonde chocoladepasta met carobe op nummer 1. De enige nieuwe in het rijtje is het recept voor de perfect gebakken champignons. Maar ik moet ook wel zeggen dat ik ze alle vijf verrukkelijk vind! Ik maak ze zelf alle vijf nog regelmatig, op het visstoofpotje na eigenlijk. Misschien wordt dat inderdaad weer eens tijd! 

gezonde zelfgemaakte chocopasta donker zijkant

1. CHOCOPASTA zonder suiker

cenouras à Algarvia Portugese worteltjes

2. Portugese worteltjes

portugees vispotje caldeirada de peixe

3. Portugees vis stoofpotje

perfect gebakken champignons portugees

4. Perfect gebakken champignons

tomatada portugese shakshuka opscheppen

5. Portugese tomatada

Op naar 2021

Tja dit nieuwe jaar wordt vanzelfsprekend al een heel ander jaar. Vanaf juni zal ik dus ergens in ons Portugese huisje zitten terwijl ik aan de artikelen voor Saudalicious werk. Of misschien wel ergens lekker in de tuin natuurlijk ;). Voor komend jaar zijn mijn grootste doel zijn om een nieuw leven op te bouwen met nieuwe gewoontes en samen met Dennis te ontdekken wat we een fijne manier van leven vinden in onze nieuwe omgeving. Hierbij hebben we met elkaar afgesproken dat we dichtbij onszelf blijven en goed blijven voelen en praten over wat ons gelukkig maakt. Met een belangrijke overtuiging; of we nou voor eeuwig of voor een aantal jaar of zelfs maanden blijven; zolang we maar ons hart volgen.

Voor Saudalicious heb ik geen specifieke doelen behalve dan de samenwerking met de gastbloggers fijn laten verlopen en jou weer van iets meer nieuwe content voorzien dan de laatste paar maanden!

Dat 2021 maar veel inspiratie, mooie momenten, fitheid en hopelijk ook iets meer knuffels en contact mag leveren! Oh en, laat je me weten wat je van de nieuwe look van Saudalicious.com vindt? 

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Geïnspireerd geraakt door iets in dit artikel? Deel het via Facebook of Instagram. Dat helpt ons enorm 🙂 En als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken! Obrigada!

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)
 • Testa Omega-3: SAUDALICIOUS voor -10% op duurzame en visvrije omgea-3 supplementen

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur