if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Altos e baixos #24 | mei ’22

7 juni 2022

Mijn maand mei! De maand van weinig klusjes, veel vakantiegevoelens, bezoekjes, leuke wandelingen, heerlijke etentjes, te gekke ontdekkingen en héle leuke spontane plannen voor zeer binnenkort!

-> Lees hier alle vorige Altos e Baixos

klusvorderingen

“Hoe gaat het met het klussen in jullie huis en tuin?” Die vraag krijg ik geregeld :). Ook benieuwd? Nou, dan moet ik je teleurstellen 😉 We hebben onze tijd met name besteed aan dagjes weg en lieve mensen die bij ons op bezoek kwamen. Tja, duidelijke prioriteiten! :). Weinig te updaten wat dat betreft dus.

Het hoogtepunt was dat Dennis de muur van de schuur helemaal af betegeld heeft, wat gelijk al een mooi uitzicht vanuit onze keukentafel en de tuin geeft :). Nu nog voegen en dan is die klus geklaard. Verder zijn we vooral op zoek gegaan naar wat extra siergrind voor tussen de stenen op de vloer en in de cirkel waar onze eettafel komt te staan. We hebben een bepaalde grootte en kleur combi in gedachte en dat blijkt nog niet mee te vallen… To be continued dus. Dit zal allemaal nog even op zich laten wachten, gezien onze plannen voor de komende tijd (daar vertel ik je zo meer over!)

De finishing touches voor de badkamer staan nog even in de wachtrij. Maar ondertussen is hij is al goed gebruikt door onszelf en de mensen die bij ons op bezoek zijn geweest deze maand. Helemaal goedgekeurd gelukkig!

De tuin staat trouwens práchtig in bloei!

Bezoek uit Nederland

De maand mei was een populaire bezoek-maand bij ons. Onze ouders zijn natuurlijk in april al gekomen, maar bleven nog wat daagjes in mei. Wat later kregen we een midweekje bezoek van mijn neef, met dezelfde Portugese roots. Het was voor hem al even geleden dat hij in het familiedorp is geweest. Onze verhuizing gaf een extra goede reden om weer eens langs te komen; ons huisje te bezichtigen, herinneringen op te halen en gezellige dagen te beleven samen, zoals bijvoorbeeld naar Nazaré waar ik bij ‘uitstapjes in eigen land’ wat meer over vertel.

De midweek daarna, helemaal aan het eind van deze maand, kregen we bezoek van lieve vrienden, die in dezelfde periode dat wij naar Portugal vertrokken, met z’n twee naar Noorwegen vertrokken. Wij 2000 km naar het Zuiden met onze auto en een aanhangwagen, zij 2000 km naar het Noorden met hun camper. Heel fijn om elkaar weer te zien, samen te kletsen – onder andere over hoe het is om te emigreren – en samen te sporten en te hiken. Over dat laatste vertel ik volgende maand iets meer; dat was alweer in Juni!

Wandelontdekkingen

Natúúrlijk hebben we deze maand weer lekker gewandeld in de natuur.

Zo deden we begin deze maand een wandeling met twee vrienden en mijn moeder. Een route vanuit Monsanto die we samen al eens eerder liepen. Maar zelfs als je de route kent, blijft het prachtig! Ook zo leuk en mooi om te zien hoe anders de routes worden gedurende het jaar omdat de begroeiing natuurlijk helemaal mee verandert met de seizoenen.

Later hebben we zelf nog wat andere wandelingen gedaan. De eerste was in de buurt van Porto de Mós, over de ‘ecopista’. Dit was een makkelijke, maar indrukwekkende wandeling over een lange, relatief vlakke weg door de bergen (op één afdaling en klim na). En in sommige gevallen letterlijk door de bergen. Ook loop je langs de ‘downhill track’ wat spectaculair is om te zien.

De routes van dit district Porto de Mós (PMS) zijn lastig te vinden en staan vaak niet goed aangegeven, alsof er iets is veranderd, maar de oude informatie nog online staat. We wilden later deze maand nog een route lopen van dit district. Deze PR3 zou eigenlijk 3km lang zijn, wat de reden was dat wij hem steeds oversloegen. Maar later kwamen we erachter dat de route zo’n 17km in totaal is. Wij deden een verkorte versie en maakten er zo’n 12 km van. Het was een prachtige wandeling! Onderweg hadden we steeds een geweldig uitzicht. Voor foto’s, bekijk onderstaande Instagram Post en klik/swipe naar links voor de volgende foto’s.

Alle bestaande/gemarkeerde wandelingen waar ik over heb gepost staan in deze Instagram Gids.

In Februari ontdekten we een stukje langs de Taag vanuit Santarém naar het Zuiden. Deze maand besloten we juist naar het Noorden vanuit Santarém te rijden, en een wandeling te maken langs de Taag bij Vale de Figueira. Je kunt niet rechtstreeks langs de rivier lopen, maar wel in het natuurgebied daarnaast. Dit was een verrassend mooi gebied, wat ons een beetje deed denken aan duinen. Later liepen we ook nog een stuk over de ‘dijk’, die – hoorden we later- wel eens gebruikt wordt door hardlopers en fietsers, omdat het pad zo lekker recht en smooth is. Wij kwamen niemand tegen tijdens onze wandeling. Een verborgen plekje om lekker te trainen dus!

Andere wandelingetjes waren vooral in onze directe omgeving, waar we regelmatig even een rondje maken voor het werk bijvoorbeeld. Ik neem tegenwoordig trouwens regelmatig wat vers geplukte eucalyptus mee. Echt een tip voor als je hier aan kunt komen, om dit in je douche te hangen. Door de stoom laat de eucalyptusgeur los en ruikt je badkamer heerlijk!

Uitstapjes in eigen land

Dit jaar zijn Dennis en ik alweer 14 jaar samen. Dat moet natuurlijk gevierd worden! We besloten het op een zaterdag te vieren met wat sightseeing, wandelen en lekker eten. De dingen die het liefste doen :). We zijn naar Torres Novas gereden, hebben hier heerlijk gebruncht bij Jasmim (waar ik over deelde in deze Instagram post) en een beetje gewandeld. Daarna zijn we met de auto gaan touren langs wat leuke dorpjes om uiteindelijk lekker te dineren bij een van onze nieuwe favoriete restaurants; Rito Hall da Serra.

Tijdens het bezoek van mijn neefje zijn we met z’n drietjes weer een dagje naar Nazaré gegaan. Een dagje naar dit kustplaatsje is eigenlijk altijd goed! Lees hier meer over deze bijzondere plek. Lekker wat uurtjes op het strand gelegen, rondgeslenterd en natuurlijk lekker gegeten. Het diner viel wat tegen, maar we hebben wel een leuke nieuwe lunchtent ontdekt: Sabor e Arte Café.

Leuke horeca ontdekkingen

Als je me kent, al langer volgt via Instagram of mijn persoonlijke blogs leest, dan weet je dat ik gek ben op de horeca :). Koffie, taart, lunch, brunch, diner, terras, you name it and I’m in! Deze maand aten we bij voor ons al bekende maar ook ontdekten we weer leuke nieuwe restaurants. Een aantal bekende die altijd leuk zijn waren onder andere; Terra Chã in het natuurpark, Cantina V in Santarém en Jasmim Brunch in Torres Novas.

Onderstaande restaurants waren voor ons nieuw én te leuk en lekker om niet te delen!

Galinha da Vizinha – Santarém

Dit restaurant bevindt zich aan de rand van Santarém, bij het zwembad. Een ietwat gekke locatie, maar daar merk je weinig van als je binnen zit te genieten (OK, als je uit het raam kijkt zie je misschien wel het binnenzwembad). Ze serveren hier gegrilde kip, wat natuurlijk één van Portugal’s specialiteiten is, en deze smaakt heel erg goed! Dit restaurantje stond al een jaar op ons lijstje, omdat we veel goede verhalen erover gehoord hadden. Zo nu en dan maak ik een uitzondering en eet ik wat vlees (vooral buiten de deur). Maar niet alleen de kip was lekker, de voor- en bijgerechtjes waren ook erg goed! Deze komt dus op de lijst in deze blog over restaurants in Santarém!

Jasmim – Torres Novas

Een nieuw lunch/brunch café in Torres Novas die we voor de eerste keer uitprobeerden toen mijn familie hier op bezoek was. Na deze eerste keer zijn we nog een aantal keer terug geweest. Ze hebben hier echt heerlijke gezondere bowls, taartjes, pannenkoeken en ook hele fijne en betaalbare lunch menu’s. Sinds kort hebben ze een nieuw brunch concept (dit is populair in Portugal!) waarvoor wij zijn uitgenodigd om te komen proeven. Het bestaat uit een plaat/dienblad vol lekkers; eieren, fruit, brood, cake, hummus, huisgemaakte jam etc. en een sapje. De trays zijn per persoon, maar als je dat wat veel vindt kun je er natuurlijk ook één delen, of zoals wij deden; een ander gerechtje+drankje erbij bestellen om samen te delen. Daar kwamen wij de ochtend en middag wel mee door haha. Alles was heerlijk! Maar heel eerlijk vonden we de brunch bij Cantina V (zie hieronder) toch de winnaar. Bij Jasmim komen we zeker vaker, maar dan vooral voor hun heerlijke lunches en taartjes!

Cantina V – Santarém

Een tijdje geleden ontdekten we dit veganistische verstopte pareltje in Santarém al eens. Zo nu en dan komen we er terug. Het is, in vergelijking met andere ‘simpelere’ restaurants wat aan de prijzige kant, maar het eten is er met zóveel aandacht gemaakt! Het is, zoals de naam al zegt, echt een soort ‘kantine’. Eerder een pastelaria/snackbar dan een restaurant dus, zoals ze dat in Portugal noemen. Maar laat je niet misleiden door het uiterlijk, want het eten is erg goed en dus helemaal vegan, wat bijzonder is voor Santarém (en sowieso dit district in Portugal). Afgelopen maand werden we uitgenodigd om hun brunch concept uit te proberen. Daar zeggen we natuurlijk geen ‘nee’ tegen. Het was één van de lekkerste en originele brunches die ik heb geproefd! Ik vond vooral de vegan kaasjes, vegan pastel de nata en de pannenkoekjes echt héél verrassend lekker. Je kunt kiezen tussen zoet en hartig (wij kregen om te proberen een mix van die twee). Dikke aanrader dus!

Rito Hall da Serra – São Bento

Dit was toch wel dé ontdekking van deze maand. Een restaurant waar we al zó ontzettend vaak langs gereden zijn, maar om de één of andere reden nog nooit naar binnen zijn gestapt. En dat terwijl ze ook erg goed scoren op Google. Het was de beste keuze om hier een hapje te eten tijdens de dag dat we ons 14 jarig samenzijn vierden. We namen de vega burger en de bacalhau com broa, welke we beide deelden. Die laatste is trouwens mijn favo Portugese gerecht, en deze overtrof alles 🙂 De bacalhau was perfect gegaard, de broodkorst lekker kruidig en het lag op een bedje van heerlijke migas met lekker veel kool (meestal is de groente ver te zoeken) en afgemaakt met ingelegde rode uitjes… Ook de vega burger was erg goed en helemaal huisgemaakt van onder andere kikkererwten, met opnieuw lekker wat groenten! Hier gaan we zéker vaker komen!

Sabor e Art café – Nazaré

Een andere leuke ontdekking was tijdens onze trip naar Nazaré. We hadden behoefte aan een pauze van het strand en wat lekkers voor de trek en na een snelle search kwam ik op dit leuke café uit. Een soort hidden vegan gem, want het cafétje is lastig te vinden (zowel online als offline) en zit wat achteraf, maar des te leuker! Nazaré heeft weinig vegan opties, dus dan is het erg leuk om zoiets tegen te komen. Ze hebben een aparte kaart met vegan opties. Op de andere kaart staan andere ‘gezonde’ opties met vis/kaas/ei. We probeerden een vegan bowl en de vegan hamburger. Beide erg lekker!

Vakanties in het vooruitzicht!

Deze maand hebben we ook héél wat leuks voor onszelf op de planning gezet. Heel eerlijk… stiekem voelt iedere dag als vakantie sinds we hier wonen. Natuurlijk op de eerste plaats omdat we onszelf meer tijd hebben gegeven (minder werken, en dus ook minder uitgeven) Maar, dit gevoel is er ook op de dagen dat we wel heel wat uurtjes aan werk besteden. De zon, de omgeving en de tranquilo sfeer geven ons zo’n fijn gevoel! Die bezoekjes uit Nederland met al die lieve mensen helpen natuurlijk ook goed mee haha. Wij gaan lekker mee in hun vakantie-flow ;).

En toch, toch begon het – vooral bij mij – weer te kriebelen. Ik had behoefte aan reizen! Niet om ‘vakantie’ te houden, bij te komen, of tot rust te komen, maar eigenlijk met name voor het ‘ontdekkingsaspect’. Lekker erop uit, nieuwe dingen zien, nieuwe mensen leren kennen, nieuwe culturen, plekken, landschappen, omgeving. Heerlijk vind ik dat! En dat kan ook gewoon dichtbij, in eigen land 🙂 Madeira stond al héél lang op ons lijstje. En vanuit Portugal is het natuurlijk helemaal gemakkelijk; een soort korte binnenlandse vlucht. We besloten dus enkele weken geleden om begin juni te gaan (volgens mij nog nooit zo last-minute geboekt, maar dat voelde goed!). Twee weken Madeira it is dus! Wil je ons volgen? Dat kan natuurlijk via Instagram waar ik onze ontdekkingen met jullie zal delen.

Na Madeira staat er nog meer op de planning, onder andere een trip met een daktent en een weekje Algarve. Genoeg te ontdekken de komende weken dus!

Post!

Nieuwe producten van BOTANICAL BEAUTY (+KORTINGSCODE)

Vorige maand vertelde ik jullie al over dit mooie merk, dat ik via via heb leren kennen en waar ik echt oprecht fan van ben geworden. Het zorgde bij mij voor een nieuwe skin care routine (die ik voorheen amper had), en daar schreef ik trouwens deze blog over. De afgelopen maand ontving ik een tweede pakketje, naar aanleiding van mijn eerste kennismaking en nieuwsgierigheid naar andere producten en natuurlijk mijn kapotte knieën waar zij gelukkig ook fijne producten voor hadden. Één keer per week maak ik van mijn douche een lekker uitgebreid ritueel en gebruik ik de heerlijke eucalyptus scrub en hun butter om me lekker mee in te smeren. Cadeautje aan mezelf 🙂
Nieuwsgierig? Bestel wat 100% natuurlijke producten met 10% korting met code SAUDALICIOUS.

Armed Angels

Ik ben me er steeds meer van bewust dat giftige ingrediënten niet alleen in ons voedsel zitten, maar ook in onze cosmetica en zelfs onze kleding. Mijn verzameling ‘gezonde’ kleding is langzaam gegroeid. Ik concentreerde me vooral op de kleding die ik het vaakst draag; sportkleding en casual kleding. In de zomer draag ik heel graag shorts, en daar kwam deze samenwerking met Armed Angels als geroepen! Ik ontving deze shorts en top zonder toxische stoffen en ben er heel erg blij mee. Ik heb natuurlijk eerst wel even research gedaan of het geen ‘greenwashing’ is, maar het is voor zover ik kan zien, oprecht een fijn en bewust merk dat heel veel keus heeft. Ik heb geen kortingscode of iets, maar deel gewoon graag deze tip :).

WAT ER IN APRIL ONLINE KWAM

OVER REIZEN EN PORTUGAL:

Over gezondheid en duurzaamheid

OVER ETEN:

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Geïnspireerd geraakt door iets in dit artikel? Deel het via Facebook of Instagram. Dat helpt ons enorm 🙂 En als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken! Obrigada!

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)
 • Colorful Standard: code SAUDALICIOUSCS10 voor 10% Korting op dit duurzame kledingmerk met kleding in alle mogenlijke kleuren.
 • Organic Basics: Code SAUDALICIOUS voor 10% korting op duurzame, gezonde basic kleding en ondergoed.

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

zonnepanelen portugal plaatsen korting berekenen verbruik besparing
Op dit bedrag krijg je extra 10% korting door "Saudalicious" te noemen of mij een mail te sturen.
Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur