In dit artikel deel ik mijn favoriete Portugese souvenirs op het gebied van – hoe kan het ook anders – eten! Lees je mee wat er standaard bij mij mee terug gaat als ik met de auto ga of genoeg plek in de koffer over heb?
Culinair snuffelen in Portugal
In Portugal kom ik veel bij de locals thuis, waardoor ik de typisch Portugese producten snel heb leren kennen. In een gemiddeld huishouden in Portugal kom je namelijk niet weg zonder een complete maaltijd en wat drankjes. Daarnaast ben ik er heel vaak te vinden in de supermarkt of andere marktjes of winkeltjes die met eten te maken hebben! Ik ben dubbel gelukkig als er nieuwe producten zijn die ik lekker kan uitproberen. Ik loop ook vaak het liefst alle paden even af om te zien wat voor interessants er allemaal te koop is. Tja, zo heeft ieder zijn favoriete bezigheid op vakantie. Dan probeer ik dit lekkers natuurlijk tijdens de vakantie al, maar vlak voordat we weer naar Nederland gaan, zorg ik dat ik mijn favoriete Portugese souvenirs meeneem! Ideaal om thuis nog een beetje van Portugal na te kunnen genieten.
Afgelopen zomer waren we met de auto naar Portugal, en die konden we dus lekker volgooien. En dat liet mijn familie zich geen twee keer zeggen; of we dus ook drie flessen van dit, vijf pakjes van dat, zoveel kilo van zus en een aantal potten van zo mee konden nemen. Ja hoor! Die scheve gezichten en nieuwsgierige blikken van de kassameisjes namen we maar voor lief.
Wat ik meeneem verschilt per vakantie. Ik heb voor jullie mijn tien favoriete Portugese food souvenirs op een rijtje gezet.
Mijn 10 favoriete eetbare Portugese souvenirs
Blikjes vis
Het wémelt ervan in Portugal; vis in blik. Natuurlijk kennen wij dat in Nederland ook, maar in Portugal heb je oneindig keus; van bacalhau tot octopus en van stukjes tot paté. Wij aten afgelopen zomer vaak de bacalhau met knoflook, en hier heb ik dan ook de meeste van meegenomen. Lekker makkelijk, gezond en vreselijk lekker. Mijn favorietje was een beetje prijzig maar o-zo-lekker! Tonijn met curry bijvoorbeeld… Ook de sardientjes gaan mee in de koffer. Hier maak je bijvoorbeeld deze lekkere viskoekjes, courgetti, gevulde eieren of deze zoete aardappel toasts mee! De blikjes zijn in elke supermarkt te koop, maar in de grotere steden kom je ze ook in kleinere winkels tegen. Er zijn zelfs een hoop restaurants waar je ze kunt bestellen!
Vanuit Nederland (en Portugal) kun je nu ook erg lekkere bij prozis bestellen; bijvoorbeeld deze Portugese sardines in biologische tomatensaus (gebruik code SAUDALICIOUS voor 10% korting)
Olijven
Olijven moet je leren eten zeggen ze… Ik was volgens mij verliefd na de eerste hap. Natuurlijk omdat ik erg jong was en iedereen om me heen er enorm van smulde, maar eigenlijk denk ik dat het ook te maken had met de kwaliteit van de olijven. In Nederland is het heel lastig goede olijven te krijgen, helemaal als je in de supermarkt zoekt. In Portugal maak je iets meer kans op olijven van goede kwaliteit. Van een vriendin, olijfboomgaard houder, olijfoliesommelier en restaurant eigenaar Marije kreeg ik de tip te zoeken naar potten met olijven waar de soort op staat. De Galega of Cobrançosa moet je hebben. Ga je naar Lissabon? Neem dan een kijkje bij de winkels D’olival en Lia.
Recepten met olijven? Deze broodjes met olijven en geitenkaas zijn heerlijk! Of maak deze makkelijke olijfhummus!
Portugese kruiden
Nee, ze verkopen en consumeren niet perse hele andere kruiden dan wij hier in Nederland, maar ze hebben er wel verdomd goede kruiden! Ik ben vooral gek op de tijm die ze in Portugal hebben; “witte tijm”. Aan deze tijmplantjes groeien mooie witte bloemetjes. Deze tijm wordt in Portugal ook wel ‘sal verde’ genoemd, wat groen zout betekent. Met een snufje van de goede kwaliteit tijm in je gerecht, heb je daadwerkelijk minder zout nodig omdat het, net als zout, een smaakversterker is (dus nog gezonder ook!). Wanneer je in de Alentejo rondrijdt, ontkom je er bijna niet aan; de zigeuner vrouwen die dit bijzondere smaakvolle groene plantje langs weg verkopen, vaak met andere verse producten zoals bijvoorbeeld vijgen. Ze verkopen het zowel vers als gedroogd, en dat laatste is natuurlijk ideaal om mee terug te nemen.
Niet in Portugal of niet kunnen vinden? De gedroogde tijm kun je ook in Nederland bestellen bij de Online Drogist via deze link.
Portugees Mineraalzout
In Portugal produceren ze veel (zee)zout. Ikzelf heb altijd een voorraadje zout (of flor de sal) afkomstig uit Rio Maior, een plaatsje in de buurt van ons dorp. Daar is één van de weinige zoutwinningen in het binnenland van het land. Maar ook in Algarve zijn er bekende zoutpannen, bijvoorbeeld bij Ria Formosa. De zout die daar wordt geproduceerd kun je ook via superfoodstore bestellen voor in Nederland of België.
Olijfolie
Olijfolie, daar heb ik de laatste tijd een hoop meer over geleerd. Na een interessante workshop olijfolie tasting en een rondleiding op de olijfolie boomgaard bij Marije van Passeite ben ik heel anders gaan kijken naar dit gouden goedje. Gebruik het bijvoorbeeld door een salade, in de granola of bij deze typisch Portugese wortels.
Laat je in ieder geval goed adviseren als je in Portugal bent en een flesje wil meenemen. Ik heb in ieder geval al twee geweldige adres voor je, als je interesse hebt in een olijfolieproeverij; Passeite in Coimbra en Amor é Cego in Évora.
Piri piri
Als je, net als ik, van lekker pittig houdt is dit ook een must Portugese souvenir om mee te nemen. Ik gebruik vaak de piri piri poeder, de gemalen en gedroogde pepertjes. Je hebt zo weinig nodig om hiermee wat pit aan je gerechten te geven en zoiets is hier niet te verkijgen. Lekker om kip piripiri mee te maken of bijvoorbeeld je soepje mee up te spicen.
Bacalhau
Denk je aan een typisch eetbaar Portugese souvenir, dan denk je aan bacalhau, toch? Hiervan gaat altijd wat kilo’s mee in de koffer. Deze ruimte wordt vooraf al gereserveerd. Ken je het niet? Zorg dan dat je het bestelt in een goed restaurant, of een restaurant die er een specialiteit van heeft. Er zit qua kwaliteit nogal wat verschil in namelijk. Ik ben dol op de smaak en de structuur van deze heerlijke vis. Hij is via internet en Portugese winkels ook in Nederland te verkrijgen, maar het is een stuk goedkoper om mee te nemen vanuit Portugal. Wij nemen dan ook vaak mee voor de hele familie, waardoor iedereen weer een half jaar vooruit kan. Heb je deze vis toevallig in huis? Probeer dan eens dit recept met venkel-kikkerwtenpuree, deze pasteís de bacalhau of de bekende bacalhau à brás maar dan met extra veel groente!
Portugese kaas
Kaas? Maar als je teruggaat naar Nederland, het land van de kaas, hoef je toch geen kaas mee te nemen? Inderdaad, koop je in de Portugese supermarkt een pakje in plakjes gesneden kaas, omdat je wil vasthouden aan de Nederlandse kaas, dan word je keer op keer teleurgesteld. Maar ik heb het hier over de echte Portugese kaasjes. Mij kun je wakker maken voor Portugese schapen- en geitenkaas of de mix varianten daarvan. Je krijgt ze vaak in de iéts chiquere restaurants – die zonder TL-buizen – bij de broodjes en olijfjes vooraf aan je maaltijd. Hard, of juist heerlijk smeerbaar zacht, maar altijd super smaakvol! Ik kreeg laatst zo’n kaasje als food souvenir van iemand die naar Portugal was geweest, en maakte er deze heerlijke havermoutrisotto mee! Maar inderdaad, je moet ervan houden, bij een rondleiding in een Nederlandse geitenkaas fabriek werd ons ook verteld dat de Nederlandse consument juist van een milde geitenkaas houdt… Ben benieuwd waar jouw voorkeur naar uit gaat!
Port en andere dranken
De laatste tijd drink ik iets minder, maar een goede Port gaat er altijd wel in. Heerlijk bij een stukje goede Portugese kaas. Vooral als je een bezoekje brengt aan Porto, is het een must om een goed flesje mee te nemen na een leuke rondleiding door één van de portkelders bijvoorbeeld! Wat we verder wel eens meenemen (voor onszelf of anderen) is de Portugese likeur beirão of de bijzondere, heerlijk frisse “groene wijn” vinho verde.
Probeer in Portugal ook eens een Port-tonic of een sangría met port! Of maak je eigen aan de hand van dit recept voor de portsangría.
Servies
Tja, niet écht eetbaar, maar wel onmisbaar om al het lekkers dat je meeneemt in stijl te serveren! Helaas iets lastiger als je alleen een klein koffertje bij je hebt met maximaal gewicht, maar kleine tapasschaaltjes, olijvenbakjes of espressokopjes kunnen er vast nog wel bij. Portugezen zijn dol op servies en het leuke is dat je tegenwoordig steeds meer keramisch servies in een modern jasje tegenkomt, zoals deze soep kommetjes waar ik heerlijke Portugese gaspacho in serveerde. Ik ben helemaal fan!
Past het servies of de andere Portugese souvenirs echt, écht niet in je koffer, neem dan eens een kijkje bij de webshop van lá e cá en je begrijpt gelijk waarom ik fan ben. Wist je trouwens dat ze bij de HEMA ook Portugees servies verkopen?
Verse vijgen
Verse vijgen in overvloed in Portugal! Vaak gingen we in augustus/september op vakantie en aten we ze iedere dag. We plukken ze hier van de bomen die er helemaal vol mee staan. Als we dan ruimte hadden in onze bagage namen we aantal van deze heerlijkheden mee. Natuurlijk wel het makkelijkst als je met de auto naar Portugal gaat.
Er zijn ook een aantal lekkere recepten te vinden op Saudalicious.com met verse vijgen. Denk bijvoorbeeld aan olijventapenade met vijgen van de BBQ, zomerse salade met vijgen en frambozen, hapjes van vijgen, geitenkaas en champignons, een smoothiebowl met vijgen en pompoen of dit feestelijk voorgerecht met kalettes en vijgen.
Nog meer eetbare Portugese souvenirs…
Ik had me voorgenomen me tot tien Portugese souvenirs te beperken en dat bleek best lastig. Wat er verder nog wel eens mee teruggaat zijn tremoços, vers geplukte vijgen (gewoon in een bakje), pickles (ingelegde groente die gebruikt worden bij bijvoorbeeld pica pau of carne à Portuguesa), boullionblokjes en de Portugese marinade pimentão.
Ik ben benieuwd naar jouw favoriete eetbare Portugese souvenirs uit Portugal!
Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!
Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!
Dit artikel bevat affiliate links.
Allemaal hele lekkere typisch Portugese lekkernijen…mmmmm
Het enige wat ik niet kende was de kauwgom met kaneel!
Zelf vind ik ook de bouillontabletten heel smaakvol van Knor o.a marisco, alho& controle en peixe .
Heerlijk als je arroz de mariscomaskt, of risotto.
Was weg leuk om te lezen!
Allemaal hele lekkere typisch Portugese lekkernijen…mmmmm
Het enige wat ik niet kende was de kauwgom met kaneel!
Zelf vind ik ook de bouillontabletten heel smaakvol van Knor o.a marisco, alho& controle en peixe .
Heerlijk als je arroz de mariscomaskt, of risotto.
Was weg leuk om te lezen!
Dankjewel Edith! En ook voor je toevoeging. Bouillontabletten, daar had ik nog niet aan gedacht! Ga ik zeker onthouden voor de volgende keer!
Graag gedaan en sorry voor de schrijffouten!
Mijn woorden worden vaak automatisch overgenomen, als het o bekend is!
Het moet zijn alho & coentros!
Groet Edith Touw.
Graag gedaan en sorry voor de schrijffouten!
Mijn woorden worden vaak automatisch overgenomen, als het o bekend is!
Het moet zijn alho & coentros!
Groet Edith Touw.
Ik ben eigenlijk wel benieuwd waar je de blikjes tonijn met currykruiden en kokos voor gebruikt.
Hoi Yvonne,
Daar kun je van alles mee… Wij deden het in Portugal vaak door de salade tijdens een pickick. Maar ook kunnen ze heerlijk door de (courgette)pasta. Of gemengd met een lepeltje yoghurt op een broodje. Heb jij ze wel eens op?
Lekker hoor. Tijdens onze vakantie in Portugal heb ik tomatenjam gekocht. Meer uit nieuwsgierigiheid dan dat ik weet hoe ik het eet.
Ken jij het? Hoe eet je het? Op brood of kun je er nog wat anders mee?
Hi Hannah! Wat Leuk dat je dat gekocht hebt. Die nieuwsgierigheid herken ik haha. Ik heb een artikeltje met gezond recept voor de tomatenjam toevallig! https://www.saudalicious.com/tomatenjam-zonder-suiker-doce-de-tomate/
Het is lekker op (geroosterd) brood of bij een stukje kaas… 😋