if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Waarom zijn tomaten gezond? (+ 10 recepten met tomaten)

24 augustus 2021

Houd je ook zo van tomaten? Zowel rauw in een salade als verwerkt in een heerlijke soep is deze groente erg gezond. Maar waarom zijn tomaten gezond? Ontdek welke voedingsstoffen je allemaal met tomaten binnenkrijgt en welke recepten je met deze veelzijdige groente kunt maken.

De voedingswaarden van tomaten

Tomaten bevatten niet alleen voedingsstoffen die energie geven. Ze herbergen ook tal van vitamines en mineralen. Dit is een overzicht van de voedingswaarde van tomaten:

Voedingswaarde rauwe tomatenPer 100 gram
Koolhydraten,2,9 gram
waarvan vezels1,3 gram
Eiwitten0,7 gram
Vetten0,4 gram
  
Vitamines 
Vitamine C16 milligram
Vitamine B10,03 milligram
Vitamine B20,01 milligram
Vitamine B60,077 milligram
Nicotinezuur0,5 milligram
Folaat (natuurlijke vorm van foliumzuur)15,7 microgram
Pro-vitamine A464 microgram
Luteïne83 microgram
Zeaxanthine4 microgram
Lycopeen2949 microgram
Vitamine E0,7 milligram
Vitamine K6 microgram
  
Mineralen 
Natrium2 milligram
Kalium246 milligram
Calcium11 milligram
Fosfor23 milligram
Magnesium8 milligram
IJzer0,3 milligram
Koper0,05 milligram
Zink0,15 milligram
Jodium2,5 microgram

Bron: NEVO-online, RIVM.

Zo gezond zijn tomaten

Tomaten bevatten veel verschillende soorten voedingsstoffen. Maar het zijn vooral goede bronnen van vezels, vitamine C, kalium, folaat en vitamine K.

Vezels

Vezels zijn niet alleen goed voor de spijsvertering. Ze dragen ook bij aan de gezondheid van ons hart en aan een evenwichtige suikerspiegel. Per dag zou je idealiter 30 tot 40 gram vezels moeten binnenkrijgen. Met tomaten ben je goed op weg.

Vitamine C

Zoals je wellicht weet, is vitamine C goed voor onze weerstand. Daarnaast wordt deze vitamine ingezet om urineweginfecties te voorkomen en te verhelpen. Ook helpt de vitamine om ons velletje een jong en strak uiterlijk te geven.

Het effect op onze huid komt van het vermogen van vitamine C om de aanmaak van collageen te stimuleren. Dit is een stof die onze huid stevig houdt. Daarnaast beschermt de vitamine onze cellen tegen schadelijke vrije radicalen.

Er zijn aanwijzingen dat vitamine C zelfs goed is voor onze botten. Ook helpt vitamine C bij de opname van ijzer uit voeding. Met tomaten profiteer je van al deze gezonde effecten van vitamine C op je gezondheid.

Kalium

Kalium is een mineraal dat vooral bijdraagt aan een gezonde bloeddruk. Je zou bijna zeggen dat tomaten niet voor iets een rode kleur hebben.

Folaat

Folaat kennen we als de B-vitamine die belangrijk is tijdens de zwangerschap. Deze vitamine is net zo goed van belang voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen. Hebben we een tekort aan deze vitamine, dan krijgen we last van bloedarmoede. Met tomaten draag je bij aan een xxx

Vitamine K

Vitamine K is van belang voor de bloedstolling en mogelijk ook voor gezonde botten.

Lycopeen

Het is vooral de antioxidant lycopeen in tomaten die vele gezondheidsvoordelen heeft. Uit onderzoek blijkt dat deze krachtige stof kan bijdragen aan gezonde cellen. Ook kan lycopeen het risico op hartaandoeningen helpen verminderen.

waarom zijn tomaten gezond tomaten recepten

Wat is gezonder: rauwe of gekookte tomaten?

De voedingswaarde van tomaten kan verschillen als je ze gaat verwerken in gerechten. Zo verliest de groente sommige vitamines en mineralen. Andere vitamines en mineralen worden juist actiever door tomaten te koken of te bakken.

Opvallend is dat tomaten die bewerkt zijn, veel meer lycopeen bevatten dan rauwe tomaten. Er wordt ook wel gezegd dat lycopeen pas actief wordt als je tomaten verhit. Vooral ketchup, tomatenpuree, tomatensaus en tomatensap zouden bijzonder veel lycopeen bevatten. Dat zijn dus goede producten om te gebruiken in de keuken als je wilt profiteren van de beschermende invloed van deze stof.

Vind je gezondheid belangrijk, let er dan wel op dat je dit niet teniet doet bij je keus voor de producten. Zo kun je bijvoorbeeld biologische ketchup kopen, welke gezoet is met agave i.p.v. suiker of ketchup zonder toegevoegde suikers.

10 recepten met tomaten

 1. Tomaten-aardbeisalade
 2. Gevulde tomaten met tijm-olijventapenade
 3. Portugese tomatenjam zonder suiker
 4. Portugese tomatensoep uit Alentejo
 5. Mais dip met zongedroogde tomaten
 6. Kruidenboter met zongedroogde tomaten
 7. Portugese tomatada: shakshuka op z’n Portugees
 8. Portugese tomaten rijstsalade met kokos en mango
 9. Açorda de Camarăo
 10. Gaspacho: de Portugese Gazpacho

Bronnen

1. Head, K.A. (2008). Natural approaches to prevention and treatment of infections of the lower urinary tract. Altern Med Rev;13(3):227-44.

2. Chuin, A. et al. (2009). Effect of antioxidants combined to resistance training on BMD in elderly women: a pilot study. Osteoporos Int;20(7):1253-8.

3. Chen, P. et al. (2015). Lycopene and Risk of Prostate Cancer: A Systematic Review and Meta-Analysis. Medicine.; 94(33):e1260.

4. Stahl, W. et al. (2012). β-Carotene and other carotenoids in protection from sunlight. The American journal of clinical nutrition.; 96(5):1179S-84S.

5. Sesso, H.D. et al. (2003). Dietary lycopene, tomato-based food products and cardiovascular disease in women. The Journal of nutrition.; 133(7):2336-41.

6. Unlu, N.Z. et al (2007). Lycopene from heat-induced cis-isomer-rich tomato sauce is more bioavailable than from all-trans-rich tomato sauce in human subjects. The British journal of nutrition.; 98(1):140-6.

Dit artikel is geschreven door Annemiek van Puur Figuur.

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Geïnspireerd geraakt door iets in dit artikel? Deel het via Facebook of Instagram. Dat helpt ons enorm 🙂 En als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken! Obrigada!

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)
 • Colorful Standard: code SAUDALICIOUSCS10 voor 10% Korting op dit duurzame kledingmerk met kleding in alle mogenlijke kleuren.
 • Organic Basics: Code SAUDALICIOUS voor 10% korting op duurzame, gezonde basic kleding en ondergoed.

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

zonnepanelen portugal plaatsen korting berekenen verbruik besparing
Op dit bedrag krijg je extra 10% korting door "Saudalicious" te noemen of mij een mail te sturen.
Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur