if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Altos e baixos #30 | Oktober 2022

1 november 2022

De maand oktober vloog weer voorbij voor mijn idee! Het was een maand met een onverwachte tijdelijke carrière wending, Portugese (her)ontdekkingen, herfstige tafereeltjes, leuke Portugese festivalletjes, en we vierden de eerste verjaardag van Dennis in Portugal dubbel goed!

Bekijk alle Altos e Baixos hier!

Omdoping tot tijdelijke B&B hosts

B&B Host, hoe dan?

Deze maand begon op een manier die we zelf niet helemaal hadden zien aankomen. Vorige maand schreef ik nog over hoe we op de één of andere manier toch steeds weer iedere maand ergens anders dan thuis zijn. Deze maand stond er geen uitje op de planning en tóch… 🙂

De eerste twee weken van deze maand brachten we namelijk door als kersverse B&B hosts van een prachtige B&B bij de Zilverkust, vlakbij Óbidos; Casa Simplicity. Hoe we hier nu weer in verzeild raakten…? Ik heb Christel een tijdje geleden via Instagram leren kennen, toen we beide nog in Nederland woonden. We hebben elkaar twee keer in Nederland gezien en eenmaal in Portugal verbleven Dennis en ik afgelopen winter voor een paar nachten in hun destijds pas geopende B&B; daarover lees je meer in de Altos e Baixos van Januari en in deze en deze Instagram post.

Lijkt Casa Simplicity je leuk om naartoe te gaan? Noem even via een DM op hun Insta of bij het boeking systeem via hun website, dat je via mij/Saudalicious komt, en je ontvangt 10% korting op je gehele verblijf!

Wij hadden hen een aantal maanden geleden beloofd dat, mochten zij met spoed naar Nederland willen, wij hun B&B zouden overnemen. We hebben nog nooit eerder zoiets gedaan, maar ik weet hoe belangrijk het is om er te kunnen zijn voor je familie, dus natuurlijk zei ik destijds ja! Op de eerste maandagmiddag van deze maand werden we gebeld dat zij de volgende dag vroeg in de ochtend zouden vliegen. Wij pakten onze koffers in, maakten onze online werkuurtjes en stapten in de auto om hen nog te kunnen zien en wat dingen door te nemen. Spannend, maar zo fijn dat we die flexibiliteit hebben om dit soort dingen te kunnen doen. Niet alleen om zelf in nood makkelijk weg te kunnen, maar ook om anderen te kunnen helpen in zo’n situatie.

Onze ervaring

Goed. Een B&b overnemen dus… Dat betekent bedden verschonen, wc’s schrobben, ontbijtjes maken, en andere regelzaken. En dat betekent dus ook; vroeg opstaan. En dát betekent wekker zetten. Wait. What? Wekker? Hoe werkt dat ook alweer?… Het was allemaal even schakelen voor ons haha! Maar erg leuk om eens te doen! Gelijk op dag 1 ontstond er van nature een taakverdeling. Ik bedacht, bereidde en bracht de ontbijtjes (uiteraard:)), Dennis dekte alvast de tafels en ruimde op en zo hadden we alles mooi verdeeld. Veel dingen deden we ook gezellig samen. Uiteindelijk hebben we dit twee weken gedaan.

Naast de B&B hadden we ook net aangegeven meer inzetbaar te zijn voor het bedrijf waar we als stoppen-met-roken coach voor werken (het is tenslotte Stoptober, dus onze agenda’s zaten goed volgepland) en was ik druk met opdrachten en ideeën voor Saudalicious. Oja, en we wilden natuurlijk ook nog van alles ontdekken in de omgeving. We ervaarden dus weer even hoe het is om ‘lekker druk’ te zijn. Ik wist ook gelijk weer waarom ik “druk” helemaal niet zo’n leuk woord vind :). Meer hierover deelde ik deze post op Instagram.

Maar toch, het was een super ervaring en heel fijn om Christel en Thomas te kunnen helpen. We hebben nog heel gezellig bijgekletst bij ons thuis en tijdens een lekker etentje, toen zij weer terug in Portugal waren.

Onze eigen B&B?

Vaak kregen we de volgende vraag van mensen die ons uitstapje hebben gevolgd; “En? Is het bij jullie gaan kriebelen om ook zoiets te starten?” Nou… Ik wist hierna gelijk dat we een goede keus gemaakt hebben door geen eigen B&B te starten, wat eerder voor de verhuizing, wel eens door ons hoofd gegaan was. Want hoe leuk ik het ook vond om te doen voor een keer, dit zou niets voor ons zijn. Het “werk” is geen probleem, maar vooral het steeds beschikbaar moeten zijn is wat we minder fijn vonden. Beschikbaar zijn voor als er vragen zijn, voor als er nieuwe gasten aankomen die niet precies weten wanneer, voor als er gasten weggaan etc. Even spontaan ergens naartoe is lastiger. Daarbij geniet ik enorm van momentjes voor mezelf, en dat is met een B&B aan huis een stuk lastiger.

Wat ik dan wel ga ondermen?!

Wie weet wordt het ooit een apart huisje verhuren ergens in Portugal….. 🙂 Niet de lasten, maar wel de lusten. Want het concept bedenken en neerzetten, de aankleding, de promotie, tja dat vind ik dan wel weer erg leuk :). Een stukje daarvan pak ik op dit moment op met mijn nieuwe sub bedrijf “More than a Stay”, waarvoor ik nu persoonlijke Instagram Scans uitvoer voor accommodatie houders en bezig ben met een e-book over Instagram voor accommodatie houders. Ben jij een accommodatie houder of een VA in de toerisme sector en lijkt het je interessant? Het is nog helemaal in ontwikkeling, maar je kunt me al wel vast volgen via dat account én je inschrijven voor de nieuwsbrief via deze link.

Wat deden we nog meer deze twee weken in de buurt van Óbidos?

Naast werken en hosten (en de momenten dat de gasten weg waren stiekem extra genieten van het rijk alleen) hebben we natuurlijk tijd gemaakt om de omgeving te ontdekken. We zijn een keer eerder bij hen geweest als gast, en vaker voor een dagje in Caldas da Rainha en Óbidos geweest, maar er is altijd meer te ontdekken!

Bewegende beelden en meer foto’s van deze twee weken kun je trouwens zien via de highlight “Silver Coast” op Instagram.

Eten, eten, eten en eten

Uiteraard zijn we lekker veel uit eten geweest ;). Een aantal leuke restaurantjes in Caldas die we ontdekten zijn; Safflor (simpel maar goed eten, Nederlandse eigenaar), Flavours of India (onze favoriet! Geweldig Indiaas familierestaurantje), Sabores d’Italia (Chique maar prijzig, wel lekker eten, check deze reel voor een indruk), Local café (goede koffie incl. latte art, lekkere gerechtjes en aardige medewerkers). En we gingen weer langs bij ons favoriete vegan restaurantje; Botellini. Ik merk het al; er moet een blog over Caldas komen :).

En nog een nieuw pareltje, welke nog niet vermeld staat in deze blog over Óbidos is de pizzaria A Janela, waar ze heerlijke sourdough pizza’s met verse ingrediënten maken. Wel met mooi weer gaan, want je kunt alleen buiten aan de picknicktafels plaatsnemen.

hardlopen in de omgeving

Een van onze favoriete manieren om een omgeving te ontdekken; hardlopend. We deden twee keer een prachtige run over het paadje rondom de Lagoa de Óbidos (PR4 OBS). Zeker een aanrader om dit pad hardlopend, fietsend of wandelend te verkennen! Ook om gewoon lekker te ontspannen of te picknicken trouwens! Verder liepen we nog een stuk van de PR3 langs het aquaduct en door Óbidos, en tot slot ontdekten we de afwisselende route PR9 die dwars door het dorpje A dos Negros, vlakbij de Casa loopt. Deze twee zijn ook zeker leuk om te wandelen!

Onbekendere plekjes van de Zilverkust ontdekken

Op een vrije dag besloten we na het regelen van de ontbijtjes, de zilverkust een beetje beter te leren kennen. We begonnen net onder Peniche, en stopten steeds op mooie plekjes tot aan Santa Cruz.

Zo stopten we onder andere bij praia de São Bernardino, waar we wat foto’s maakten op het piertje en de rotsen. We stopten boven Praia de Vale Pombas, waar we een mooi uitzicht hadden over dit strand, we liepen naar de Forte de Nossa Senhora dos Anjos de Paimogo, liepen over Praia de Porto Novo, stopten boven aan bij Praia de Santa Rita voor nog een mooi uitzicht, wandelden over de kliffen boven Praia do Seixo en stopten bij Miradouro da Ponta da Vigia bij A dos Cunhados e Maceira. Tot slot maakten we nog een wandeling door Santa Cruz en langs het strand Praia de Santa Cruz, waar we onze dag afsloten met een geweldig etentje bij Noah Surf House. Dat was een zéér geslaagde dag!

Krullenkapper in Caldas

Een tijdje eerder werd ik getipt door Christel van Casa Simplicity dat er waarschijnlijk een krullenkapper in Caldas da Rainha zit. Zij weet dat ik in Nederland een fijne kapper had, en hier in Portugal nog geen goede vervanging gevonden had… Toen ze me een foto liet zien kwam ik erachter dat ik deze kapster al een tijdje via Instagram volgde. Dat kon dus geen toeval zijn :). Ik pakte mijn kans toen ik hier in de buurt was en maakte een afspraak bij Studio Lovely Curls. Cristina, de eigenaresse, gebruikt de droog-knip methode, waar ik niet helemaal fan van ben, moet ik eerlijk zeggen. Maar gelukkig was het resultaat goed, en beter dan ik ooit hier in Portugal heb gehad:). Tipje voor de curly girls in die omgeving.

Herfst in Portugal

Ook hier in Portugal is de herfst aangebroken. Het wordt frisser en er valt meer regen. In huis merken we het ook al snel. De verwarming of houtkachel is nog niet aangeweest deze dagen, want meestal tikte de thermometer binnen nog wel de 20 graden aan, maar toch merken we dat het frisser is. Ik loop nu dus weer lekker veel in mijn duurzame Iron Roots hemp huispak en heb ’s avonds ook lekker mijn merino wollen sloffen aan. En zelfs deze maand hebben we zelfs veel regen gehad voor Portugese begrippen. Twee weken van bijna iedere dag wel iets van regen, meestal lichte en soms zware regenbuien hebben we vorig jaar niet gehad. Deze dagen begonnen al toen we nog in Casa Simplicity zaten en zette thuis lekker door. Gelukkig werd er steeds meer voorspeld dan dat er daadwerkelijk viel, maar toch. Hoe graag ik ook wil dat het weer geen invloed heeft op mijn stemming, dat lukt me toch niet altijd :). Ik geniet altijd zo van de zon en de warmte… Dat was dus even schakelen. Even geen ochtend stretches in de zon, goed oppassen waar je je voeten neerzet tijdens het hardlopen op onverharde wegen, sowieso minder vaak naar buiten gaan en een beetje meer plannen en timen.

Met hier en daar wat zonnestraaltjes!

Gelukkig zaten er ook een paar zonnige dagen tussen waar we gelijk gretig van geprofiteerd hebben. Dit keer waren het vooral wandelingen een wandeling in onze eigen omgeving; eigenlijk kun je bij alle uithoeken van ons dorp wel de natuur in. Geweldig is dat! Omdat foto’s meer dan woorden zeggen volgen hier wat fotootjes van de wandelingen 🙂

Dennis jarig!

Twintig oktober is Dennis’ verjaardag. Dit jaar was zijn allereerste verjaardag in Portugal. Vorig jaar waren we in verband met het overlijden van mijn vader nog in Nederland en hadden we zijn verjaardag ook niet echt goed gevierd. Dit jaar wilde ik er zeker van zijn dat hij een topdag zou hebben :). Hij is totaal niet materialistisch dus ‘iets’ geven is altijd een uitdaging. Maar ik wist dat hij nog wel een goede hike jas, die hij ook als casual- en regen jas kan dragen, kon gebruiken. Dus dat was een mooi fysiek cadeau waar hij super blij mee was :).

Omdat hij op een donderdag jarig was, en hij die avond moest werken zouden we het vrijdag samen vieren en een dagje naar Leiria gaan waar ik iets leuks had bedacht (daarover hieronder meer). Maar toen bedachten we dat de rest van de dag nog best wel wat uurtjes zijn. Dus die mocht hij helemaal naar zijn zin invullen. We hebben lekker geluncht bij één van onze favoriete restaurants in de buurt; Cova da Velha, welke we afsloten met een prachtige wandeling door de vallei bij Alvados. ’s Avonds na het werk, mocht hij kiezen wat ik zou maken voor het eten. Dat werd Bacalhau à Brás met zoete aardappel stickjes. Kon ik trouwens ook prima mee leven 🙂

Uitstapjes in eigen land

Leiria

Per ongeluk hadden we de verjaardag van Dennis dus al goed gevierd op de dag zelf, maar dat weerhield ons niet om toch naar Leiria te gaan. Ik wilde hem graag verrassen met de film Top Gun in de bioscoop, maar helaas draaide deze nét niet meer (zelf vond ik dat niet zo’n ramp:)). Het werd een comedy “Ticket To Paradise”. Dat was onze eerste keer bioscoop in Portugal. We wilden dit al een tijdje proberen en hoopten eigenlijk dat het ook nog iets bij zou dragen aan het leren van Portugees. Maar dat valt nog best tegen wanneer er Engels gepraat wordt en de ondertiteling snel gaat. Ik kon het redelijk volgen, maar voor Dennis was het iets te snel om én de film te volgen én Portugees te leren. Maar het was leuk! De bioscoop in Leiria zit in het winkelcentrum, dus dat was een leuke combi.

Daarna hebben we door Leiria gewandeld en tot slot heerlijk gegeten bij Atlas Leiria. Dit was een heel bijzonder restaurant, wat zich bevindt in een groot pand met allemaal losse kamers, alsof je in een soort hotel zit, waarbij de hotelkamers zijn omgetoverd tot eetkamers. Het eten was verrukkelijk en speciaal. Een menukaart met gevarieerde keuzes, vanuit allerlei keukens. Dikke aanrader!

Nationaal Festival van de Gastronomie in Santarém

De eerste keer dat we naar het Gastronomie festival in Santarém zijn geweest was toen we vorig jaar werden meegevraagd door twee vrienden uit ons dorp. Dit jaar besloten we om samen weer te gaan. Het is een soort feest in een grote hal wat draait om… jup je raadt het al; eten. Een festival dat op ons lijf geschreven staat dus ;). In een grote hal vestigen zich verschillende koks uit verschillende goede restaurants vanuit het hele land, inclusief eilanden Madeira en Azoren. In een andere hal zijn er allerlei bekende pastelaria’s met hun stent om je ’toetje’ te halen na het eten, en weer in een andere hal worden lokale producten verkocht door kleine ondernemers. Er is muziek, entertainment en zo verder. Dit jaar was er een extraatje, wat ik zelf heel leuk vond; vier stents die bezet werden door bekende chefkoks waar je de lekkerste culinaire petiscos kunt bestellen. Dit zijn een soort Portugese tapas. Een aantal van deze heerlijke petiscos samen werd ons diner van die avond :). Heerlijk! Het festival duurt twee weken, en is nu dus nog bezig. Het is een jaarlijks terugkerend evenement. Aanrader voor als je eens in de buurt van Santarém bent!

Feest in ons eigen dorp!

Hét feest van ons dorp wordt altijd in Februari gehouden (met uitzondering van afgelopen keer, omdat deze toen is verzet naar April vanwege covid), daar schreef ik in deze Altos e Baixos van April al over! Maar dat er nog een redelijk groot feest gehouden wordt, wisten wij eigenlijk helemaal niet, tot voor kort. We hoorden mensen praten over ‘het feest’, en aangezien Februari nog wel even duurt, kwamen we er al snel achter dat er nog iets anders op de planning stond. Het feest in Oktober staat in het teken van een markt waarin ondernemers uit verschillende sectoren in de omgeving, vertegenwoordigd zijn. De manier om zichzelf te laten zien en nieuwe contacten op te doen. Maar Amiais zou Amiais niet zijn (of Portugal zou Portugal niet zijn), om hier gelijk een feestelijke gelegenheid van te maken. Ze plannen dit sinds enkele jaren tegelijkertijd met het “festival van de soepen” (Ja, die Portugezen verzinnen het wel om maar feest te vieren). Ze regelden een grote ruimte, artiesten en dj’s, zorgden voor een hoop tafels, krijgen restaurants zo ver om lekkere maaltjes te bereiden, vragen gin en wijnleveranciers om proeverijen te verzorgen, én regelden vuurwerk om dit alles feestelijk af te sluiten, et voilá; Een 4 dagen-durend Portugees knalfeest.

Wij waren uiteraard van de partij 🙂 We liepen de marktkraampjes af, proefden soepjes en andere gerechten, aten heerlijke cakes en toetjes en maakten praatjes en dansjes tijdens de muziekoptredens. Dit soort gelegenheden zijn altijd gezellig en ideaal om nieuwe mensen te leren kennen of bij te praten met bekenden. We houden hier altijd wel nieuwe contacten aan over wat heel fijn en gezellig is voor de komende zondagochtenden in de cafés of de wandelingen door het dorp :). Grappig (en soms ongemakkelijk) is ook, dat de meesten ons wel kennen, maar andersom niet altijd. Ik krijg vaak te horen; “Ik volg jou via Instagram/Facebook”, of iets in de trant van “Ik heb met jouw opa gevoetbald”, “Jouw oma was een goede vriendin van me”, “hoe is het met je moeder?” of “Jullie zijn toch van dat gele huis in de straat van die en die?”… Dit helpt in ieder geval wel om gesprekken op gang te krijgen haha 🙂

Wat er online is gekomen in Oktober

Tot slot een overzicht van de andere artikelen die deze maand online zijn gekomen.

OVER REIZEN EN PORTUGAL

RECEPTEN

Saudalicious steunen?

Geniet je van de content van Saudalicious via Social Media en de blog? Wil je iets bijdragen aan het platform Saudalicious zodat ik gratis content over Portugal, eten en gezondheid kan blijven maken? Dat vind ik super lief! Je kunt via deze link een symbolisch bedrag van €2,- doneren (en die mag je natuurlijk zo vaak gebruiken als je wilt). Alle kleine beetjes helpen :). Oh, en let me know, zodat ik je kan bedanken :).

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Geïnspireerd geraakt door iets in dit artikel? Deel het via Facebook of Instagram. Dat helpt ons enorm 🙂 En als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken! Obrigada!

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)
 • Colorful Standard: code SAUDALICIOUSCS10 voor 10% Korting op dit duurzame kledingmerk met kleding in alle mogenlijke kleuren.
 • Organic Basics: Code SAUDALICIOUS voor 10% korting op duurzame, gezonde basic kleding en ondergoed.

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

 1. Altos e baixos #42 | November '23 - Saudalicious - […] dorp dat in het tegen staat van soep en van lokale ondernemers. Vorig jaar was dit in oktober. In…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

zonnepanelen portugal plaatsen korting berekenen verbruik besparing
Op dit bedrag krijg je extra 10% korting door "Saudalicious" te noemen of mij een mail te sturen.
Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur