if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Altos e Baixos is terug! #21 Januari

15 februari 2022

Bijna tien maanden geleden, op 1 mei schreef ik de – voorlopig – laatste Altos e Baixos, nummer 20. Het was de maand vóór ons vertrek naar Portugal. Vanaf dit jaar pak ik de draad weer op! Vandaag begin ik met een inkijkje in onze maand januari; Deze maand brachten we nog wat dagen door in Nederland, na fijne feestdagen samen met onze familie, we vonden ons ritme in Portugal terug, genoten van mooie wandelingen, deden kleine binnenlandse trips die als echte vakanties voelden, ontvingen leuke post en stonden samen stil bij ons afgelopen jaar. Lees je mee?

Terug van weggeweest

Het mooie van een eigen blog ‘runnen’ is dat je eigen regels gelden 🙂 Ik heb mezelf dus even wat rust gegund en wat tijd om me te focussen op wat er komen zou. Een blog met een ‘vast’ karakter voelt dan niet zo fijn. Maar nu we alweer een tijdje gesetteld zijn in Portugal, merk ik dat ik weer zin krijg om wat meer persoonlijks te delen. Want júist nu is het ook eigenlijk veel leuker om met jullie te delen wat we hier allemaal uitspoken, hoe dit leventje in het ongerepte binnenland van Portugal ons bevalt, waar we ons mee bezig houden (én waarmee allemaal lekker niet :)). Ook voor onszelf is het leuk om dit terug te kunnen lezen.

Wat is er in de tussentijd gebeurd?

In die tien maanden is er natuurlijk een hoop gebeurd, waar ik ook het één en ander over heb gedeeld via Social Media, en dan met name Instagram. De prioriteit verschoof al snel van verhuizen en settelen naar de zorgen rondom de gezondheid van mijn vader en uiteindelijk zijn afscheid. In de Terugblik van 2021 en deze post op Instagram schreef ik hier meer over. Een poos na zijn overlijden hebben we de draad weer rustig aan opgepakt. Het leven draait door, maar alles is anders zonder hem. Het verliezen van mijn vader is het moeilijkste, oneerlijkste en verschrikkelijkste wat ik ooit in mijn leven heb mee moeten maken en nog steeds meemaak. Praten, stilzwijgend denken en herbeleven, emoties als boosheid, verdriet en angst komen en gaan, dromen, denken, huilen, lachen. Alles komt onaangekondigd langs. En ik laat het er zijn.

Naast deze heftige gebeurtenis zijn we ons ondertussen ontzettend thuis gaan voelen in Portugal. Met het integreren en ons huisje hebben we de nodige obstakels gehad – en de meeste ook weer opgelost. We hebben een fijn weekritme waar we ons een beetje aan vasthouden en verder vooral veel vrijheid. Dat waar we het allemaal voor deden. Vrijheid. En dat is precíes geworden zoals we het voor ons zagen. Heel vaak kijken we elkaar aan en voelen we de dankbaarheid en trots dat we dit samen bereikt hebben.

Nazaré tips niet missen miradouro

Dit weerspiegelt wel zo’n beetje mijn afgelopen 10 maanden. Op naar Januari dit jaar. Zoals altijd probeer ik het kort te houden, maar ik ben nog niet eens begonnen en eigenlijk heb ik nu al gefaald :). Ach dan doen we deze eerste gewoon nog lekker uitgebreid! Mijn blog, mijn regels, haha! 😉 Laat je me weten of je het hebt gered tot het einde?

Ups en downs van Januari

Bezoekje aan Nederland

De feestdagen hebben we lekker met familie in Nederland doorgebracht. Het was fijn om even samen te zijn deze dagen, vooral omdat het de eerste keer was zonder mijn vader. Daarna zijn we nog een week of twee gebleven. We hadden gezellige etentjes met lieve vrienden en maakten gezellige wandelingen in het bos met familie en deden workouts in de woonkamer met mijn moeder (en chico de kat:)).

Ook maakten we natuurlijk in Nederland fijne wandelingen en genoten we van een lekker drankje en cake bij onze favoriete lunchroom in Den Bosch; Plant. Ondertussen werkten we enkele avonden in de week gewoon door (hoera voor het internet!).

Één van de dingen die we gedaan wilden hebben voordat we naar huis gingen, was het inruilen van onze auto voor een nieuwe (tweedehandse) grotere auto. Als we resident worden in Portugal en je je auto invoert, moet je deze een aantal jaar blijven rijden. Dat zagen we niet zitten met onze toenmalige auto. Ook moet je je auto een half jaar hebben alvorens je hem zonder al te veel gedoe kunt invoeren. We wilden er dus ook niet te lang mee wachten. We wilden een wat grotere, comfortabele auto. Zo eentje waar je geen rugpijn in krijgt bij een lange rit van 2000+ km 😉 en waar de onderkant niet steeds schaaft tegen de stoepjes en ruwe oppervlaktes in Portugal. Na veel bezoekjes waren we eruit; het werd een rode Mazda CX-5.

Toen was het tijd om naar huis te rijden. Wat we meenamen vanuit Nederland? Eten natuurlijk 🙂 Zuurkool, tempeh, amandelmelk en pindakaas (Dit alles hebben ze hier ook, maar in NL is dit een héél stuk goedkoper).

De weg naar Portugal verliep voorspoedig… tot het moment dat we autopech kregen… Dat is even schrikken met een ‘nieuwe’ auto waar we juist zo blij mee waren. Gelukkig konden we er, nadat het was nagekeken, mee doorrijden naar ons huis en konden we hem bij ons dorp laten maken bij mensen die we kennen. Dat was een geruststelling!

Terug in het ritme in het lichte, fijne, mooie Portugal

En toen waren we weer in Portugal. Hallo zonnige buiten workouts, de lekkerste en goedkoopste koffietjes met kaneelstokjes, lekkere taartjes, eindeloze natuur-uitzichten en ons eigen fijne huisje. Overal waren prachtige mandarijn- en sinaasappelbomen die vol zaten met deze mooie glanzende oranje vruchten.

In de maanden dat we hier wonen (met aardig wat lange tussenpozen in Nederland) hebben we toch al een beetje ons eigen ritme in de week gevonden. Eigenlijk houden we helemaal niet van routines, maar nu we minder werken, wat normaal al wat ritme aan de dag geeft, merkten we toch dat we wel behoefte hadden aan wat structuur. Dat brengt ook rust. Structuur zit ‘m bij ons vooral in de activiteit/sport die we doen. We hebben een sport-schema waar we ons eigenlijk bijna altijd aan houden. Soms komt er iets tussen en als het niet goed voelt slaan we het over of passen we het aan, maar het geeft een fijne houvast voor de rest van de dag. Zo hebben we bijvoorbeeld op woensdag altijd een intervaltraining op de atletiekbaan in een stadje hier vlakbij. Dit combineren we dan met een lekkere lunch bij ons favoriete cafétje (woensdag is daar vega én suikervrije toetjes-dag, dus dat is helemaal mooi!) en daarna doen we onze wekelijkse boodschappen bij de lokale markt en/of de supermarkt. Ideaal gecombineerd :).

Hoe een gemiddelde dag eruit ziet?

Een véél gestelde vraag, dus een mooie gelegenheid om die eens te beantwoorden;

We slapen lekker uit (slapen zo’n 8 a 9 uur) en ik begin de dag altijd met wat stretches en mijn appelazijndrankje. Daarna drinken we samen thee en/of koffie. Soms (zo’n 3x per week) doen we dit in een cafétje/pastelaria in ons dorp tussen de locals, wel zo gezellig :). Vooral als de zon schijnt duren onze ochtenden lang; we genieten dan enorm van dat moment. Voorheen zou ik ervan balen, maar nu zie ik juist in dat dit enorm belangrijk is voor ons en ons gelukkig maakt. Mijn ochtendroutine is zéker wat veranderd sinds ik in Portugal woon.

Daarna maken we ons klaar om te gaan sporten. Na het sporten nemen we de tijd om een lekkere, uitgebreide lunch te maken (meestal havermout nu in de winter, soms eieren, een vullende salade, of een lekkere smoothie). Dan is het pas tijd voor de rest; klusjes, verbouwingen, boodschappen, regelzaken, familiebezoek, opdrachten/werk, etc. Hier vullen we vaak onze middagen mee. Dat was in januari vooral veel gedoe met de auto, kleine klusjes en aankopen voor in huis en andere regelzaken. Als we een dagje weg gaan proberen we alles iets sneller te doen, maar onze slow-mornings en sportsessies blijven staan. We vinden het belangrijk om te blijven doen waar we gelukkig van worden op de lange termijn en daar helpt consistentie zeker bij :).

’s Avonds werken we (maandag, dinsdag en woensdag) en de andere dagen zijn we ergens naartoe (samen of met anderen), liggen we lekker op de bank of doen we samen spelletjes. Dat laatste is een herontdekking:) Onze favorieten zijn beverbende en clever. Via Instagram vroeg ik mijn volgers trouwens nog om tips voor andere spelletjes die leuk zijn om met z’n twee te doen. Hierbij een aantal van de tips die ik kreeg: skipbo, azul, keer op keer, lama, qwixx, samtoska, codenames, regenwormen, lost cities en qwirkle. Genoeg keus dus 🙂 Misschien heb jij er ook wat aan!

Wandel ontdekkingen

Op zondag maken we meestal tijd voor een langere wandeling of een hike. Het gebied rondom ons huis stikt van de gemarkeerde wandelroutes. We kunnen er lopend naartoe, maar ondertussen hebben we al zoveel gehad dat we nu de auto pakken en een aantal minuutjes rijden om de routes die wat verder weg beginnen ook te ontdekken. Het is hier echt een wandelparadijs! Soms besluiten we ook om de natuur die direct aan ons dorp grenst wat beter te ontdekken zodat we nieuwe routes ontdekken en we nog meer kunnen afwisselen met onze hardlooprondjes die we vanuit huis doen.

In januari deden we één gemarkeerde wandelroute; PR11 ACN (Alcanena): Rota de Santa Marta. Het startpunt was in het dorpje Santa Marta (goh, verrassend:)) het stadje waar we onze wekelijkse boodschappen halen. Helaas was de route niet helemaal meer begaanbaar; het deel waar je langs de rotsen op naar beneden zou moeten lopen was afgezet wegens gevaar. We hebben een ommetje gemaakt en de route alsnog gelopen. Het was een hele mooie route, maar niet heel spectaculair. We hebben wel veel mooiere routes gehad. Mooie punten waren de oude molens, de prachtige fonte met de azulejos (Portugese tegeltjes) en de olijfboomgaarden die bezaaid waren met kamille, die de veel te vroeg komende lente al een beetje lieten doorschemeren. Genieten.

Vakantie in eigen land

Het laatste weekend van januari hadden we vakantie in eigen land. Het waren drie daagjes, maar het voelde oprecht als een heuse vakantie.

Cartaxo

Cartaxo, een plaatsje niet zo ver van Santarém vandaan, waar wij heel regelmatig komen. Gek genoeg hadden we dit plaatsje nog nooit bezocht. Ik kreeg dit als tip van een lezer die mij om tips vroeg over de omgeving (zo leuk!). Nieuwsgierig als ik ben, wil ik dit gelijk eens ontdekken, want ik leer de omgeving van mijn nieuwe thuis graag beter kennen. We hebben er veel gewandeld, koffietjes gedronken, heerlijk geluncht bij Caverna.

Terwijl we weer aan de wandel waren en het eigenlijk al wel zo’n beetje gezien hadden, kreeg ik een tip van een volger (iemand die uit Cartaxo kwam) om eens een kijkje te nemen bij Valada. Een leuk klein plaatsje aan de rand van de Taag met schattige straatjes, huisjes en een dijkje. Een plek met zóveel potentie! Jammer genoeg was er nu vrij weinig te beleven, maar dat schijnt in de zomer anders te zijn. Ze waren er ook druk aan het bouwen, dus wij zijn zeker van plan om een terug te gaan in het hoogseizoen!

Voor het avondeten reden we terug naar Cartaxo en aten we wat lekkers bij Café Cortesias. Voldaan reden we naar huis. Op tijd naar bed, want de volgende dag stond er nog iets leuks op de planning.

Óbidos

De dag erna vertrokken we richting Óbidos. We hadden afgesproken met Thomas en Christel om bij hun B&B Casa Simplicity te komen kijken en mochten hier ook twee nachtjes blijven slapen. We maakten gelijk gebruik van de gelegenheid om Óbidos en omgeving wat beter te ontdekken. Al maanden volgen we elkaar via Instagram en we hebben elkaar in Nederland al een aantal keer opgezocht, voordat we beide waren verhuisd naar het zonnige Zuiden. Super leuk om elkaar dan eindelijk te ontmoeten in het land waar alle gesprekken steeds weer op uitliepen :). Gesprekken die gingen over het leven en onze ideeën in Portugal. Hun droom was om een B&B te beginnen die in het teken staat van simpelheid, in de mooiste zin van het woord. Geen toeters en bellen, maar de dingen die je écht thuis laten voelen en tegelijkertijd alsof je op een luxe vakantie bent waar je even helemaal tot jezelf kunt komen. En in zeer korte tijd is dat volledig gelukt! Tjonge, wat hadden we graag nog wat daagjes blijven plakken :). Neem vooral een kijkje op hun website. Het is dé tip voor als je op zoek bent naar een mooie locatie om je komende lente- of zomervakantie door te brengen. Eens wat anders dan de Algarve :). En helemaal leuk; als je bij je boeking via hun eigen website ‘saudalicious’ benoemt in het tekstveld, krijg je 10% korting op je verblijf. Mooi meegenomen, toch?

Meer over deze B&B en alles wat wij hebben uitgespookt in Óbidos en omgeving vind je in deze blog die ik hierover schreef.

obidos tips wat te doen

Ons jaarlijks evaluatie momentje samen

Deze maand namen Dennis en ik tijd voor ons jaarlijks evaluatiemomentje samen. Dit deelde ik ook in de stories van Instagram en hier kreeg ik enorm veel reacties van op! Blijkbaar iets wat triggert, inspireert of in ieder geval interessant is, daarom deel ik dat ook hier eventjes, wie weet brengt het je op ideeën :).

Ik weet niet meer goed hoe het is ontstaan, of sinds wanneer we dit doen, maar ik vind het echt een aanrader om eens per jaar met elkaar overstijgend te reflecteren.

We maken er altijd een fijn momentje samen van. Natuurlijk in een fijn cafétje met koffie en lekkers. Onderwerpen die we bespreken zijn bijv; onze relatie, ons thuisgevoel, vrienden, levensdoel, plezier, dagbesteding, financiën, gezondheid, etc. We bespreken waar we trots op en dankbaar voor zijn, wat we graag anders willen en onze verwachtingen van onszelf en elkaar. We kijken naar individuele én gezamenlijke doelen en bespreken hoe we elkaar kunnen helpen. Dit allemaal met onze kernwaarden in ons achterhoofd (Ook een leuk onderwerp om samen eens voor te gaan zitten!)

Meestal komt er niets schokkends uit, maar dingen worden wél een stuk concreter. Hierdoor gaan we de dingen ook echt doén!

Voor mij zelf doe ik dit trouwens ook, sinds dat ik de Purpuz Planner gebruik. Naast dat het een fijne agenda is (die ik iets minder gebruik nu ik hier ben:)), begeleidt het je erin om over jouw persoonlijke doelen na te denken en deze te concretiseren.

POST!

In Januari heb ik weer een aantal leuke pakketjes mogen ontvangen. Pakketjes ontvang ik eigenlijk altijd in overleg. Ik vind het niet prettig producten te ontvangen waar ik niet op zit te wachten. Soms ontvang ik ze voor een samenwerking, soms gewoon om het uit te proberen. Meestal deel ik dit in de stories van Instagram en soms in een post. Hier nog een kleine samenvatting de leukste producten waar ik enthousiast over was. PS: Ik word niet gevraagd of betaald om deze merken te noemen, dit doe ik omdat ik het aanraders vind en het graag met je deel.

Twee die maandelijks terugkomen en die ik daarom voor het gemak maar alleen in deze maand zal noemen zijn Verum “koffie” en Koro.

Verum: De “koffie” van verum – niet voor niets tussen aanhalingstekens – is cafeïnevrij en bevat daarnaast ook vitamines en collageen. Ik probeer mijn cafeïne intake te beperken, omdat ik sinds een tijdje merk dat ik me er wat onrustiger door ga voelen. De koffiemomentjes bewaar ik voor het café en de leuke tentjes en soms onderweg, en thuis drink ik verum. En het maakt dus niet uit of dat ’s ochtends, ’s middags of ’s avonds is 🙂 Ze hebben trouwens ook lekkere mixen om latte’s mee te maken (chai en cacao boost). Ben je hier oprecht benieuwd naar? Als je hen een berichtje stuurt via hun Instagram en zegt dat je via Saudalicious komt, kun je een gratis proefpakketje ontvangen :).

Koro: De producten van Koro heb je waarschijnlijk al vaker voorbij zien komen bij de recepten op mijn Instagram pagina. Dit is officieel een Duitse een webshop waar ze biologische producten veelal in bulk verkopen. Maar in korte tijd zijn zij erg groot geworden en zijn de producten in veel landen te bestellen, waaronder Nederland en Portugal. Ik vind dit het een enorm fijne webshop met heel veel keus. Ik ben vooral fan van hun noten- en zadenpasta’s (pecannoten, amandel, hazelnoten, tahini, pompoenpitten, macadamia en ga zo maar door). Maar we bestellen hier veel meer, zoals havermout, noten, gemberdrankjes, medjoul dadels, vijgen, kruiden, specerijen etc. etc. Bestel met code SAUDALICIOUS voor korting!

Hands Off My Chocolate: Ik ontving het vegan assortiment (4 repen en 2 zakjes) van dit chocolademerk. Ik had het nog nooit eerder geprobeerd, maar ik vond het echt bijzonder lekker. Je merkt totaal niet dat het vegan is. De salted caramel was mijn favoriet.

Body & Fit: Sinds kort werk ik ook samen met dit merk waar ik ik jaren bij bestel. Ik ontving in januari een aantal zelf gekozen producten waaronder suikerarme vegan eiwitrepen (handig om mee te nemen), no-sugar en smart pasta. Ik zie nu trouwens dat er op dit moment 41% korting is op al deze genoemde producten. Met code SAUDA ontvang je 10% extra korting op je bestelling bij Body&Fit.

Captain Kombucha; Ik ben gek op Kombucha en probeer vaak verschillende merken. Dit merk kende ik al, maar de zero (zonder suiker) en winter editie kende ik nog niet. Ik vond ze erg lekker, vooral de wintereditie. De zero variant vond ik ook lekker, maar wel iets te zoet (net iets teveel zoetstoffen naar mijn mening, jammer!) Het is één van de bekendste merken voor kombucha, ook in Nederland. Fun-fact: deze kombucha wordt in Portugal geproduceerd! Deze zijn gewoon te koop in de supermarkt in Nederland, maar trouwens nu ook met 48% korting te bestellen bij Body&Fit!

Purpuz kalender: De kalender van hetzelfde merk als mijn planner waar ik eerder over vertelde. Als je nog geen kalender hebt en je vaak moeite hebt met het bedenken van leuke (bewuste :)) cadeaus, dan is dit een hele leuke! Er staan hele originele cadeautips in en leuke, mooi quotes die je aan het denken zetten.

WAT ER ONLINE KWAM in januari

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Geïnspireerd geraakt door iets in dit artikel? Deel het via Facebook of Instagram. Dat helpt ons enorm 🙂 En als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken! Obrigada!

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

 1. Terugblik 2022 | Vijf jaar Saudalicious - Saudalicious - […] en familie die in Nederland wonen. En dat is dit jaar aardig gelukt! We zijn, dit jaar naast Januari…
 2. Altos e Baixos #29 | September 2022 - Saudalicious - […] Afgelopen Januari kwamen we voor het eerst in valada. Ik schreef toen al dat het wat saai was, maar…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur