if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Terugblik 2022 | Vijf jaar Saudalicious

12 januari 2023

Samen met jullie kijk ik vandaag terug op het jaar 2022, wat tegelijkertijd alweer het vijfde jaar is dat Saudalicious bestaat! Ook is het het eerste jaar dat ik als Portugese inwoner heb doorgebracht. Wat zijn mijn highlights, waar heb ik jullie mee mogen vermaken de afgelopen maanden, wat waren de best bekeken blogs van het afgelopen jaar? En wat gaat er allemaal nog komen? Je leest het in deze blog!

Vijf jaar geleden, direct aan het begin van 2018 popte het idee in me op om een website te maken. Eentje waar ik mijn recepten op kwijt kon, en waar ik meer kon delen over mijn passie voor Portugal. Niet wetende, en ooit verwachtende dat ik nu, vijf jaar later, nog steeds bijna dagelijks bezig ben met Saudalicious en nog steeds recepten aan het maken ben en mooie plekjes van Portugal aan het delen ben. Wat ik destijds helemáál niet zou geloven is dat ik vijf jaar later Portugal alweer 1.5 jaar als mijn nieuwe thuisland mag beschouwen.

Een nieuw jaar voor zowel de kalender als voor Saudalicious, betekent dus ook even terugblikken. Let’s go!

Doelen voor 2021?

De afgelopen keren dat ik een terugblik schreef, blikte ik niet alleen terug, maar ook vooruit. Ik beschreef mijn nieuwe plannen, doelen en dromen voor het komende jaar. Behalve de laatste keer, dit heb ik toen overgeslagen. Ik denk omdat ik destijds niet heel gefocust was op wat ik met Saudalicious ging doen, Ik was toen net mijn vader verloren, we woonden pas net in Portugal en de website was helemaal vernieuwd en opnieuw live gegaan. Mijn hoofd en handen waren blijkbaar al druk genoeg. Maar dat betekent natuurlijk niet dat ik helemaal heb stilgezeten het afgelopen jaar en nergens naartoe heb gewerkt. Het jaar is voorbij gevlogen en stond voor mij persoonlijk voornamelijk in het teken van me thuis voelen in mijn nieuwe thuisland, Portugal ontdekken en het creëren van een fijne thuisbasis met nieuwe, gezonde, fijne ritmes en gewoonten om op terug te vallen als we weer thuis waren. En dat is zeker gelukt! En jij als Saudalicious lezer of volger zal hier ongetwijfeld een stukje van hebben meegekregen in de vorm van veel mooie Portugese plekjes en ons “dagelijks” leventje dat ik via Social Media deelde.

Gelukkig is Saudalicious ook weer opnieuw gegroeid, meer websitebezoekers, meer volgers op Social Media, en meer mail-abonnees. en ook al gaat het niet om de cijfers, het idee dat iedere cijfer ook gewoon iemand is die ervoor kiest om mijn content te volgen, maakt me blij en geeft me het gevoel dat ik er niet voor niets zoveel tijd in steek :). Dankjewel daarvoor dus!

Persoonlijke highlights van 2022

Veel bezoekjes vanuit Nederland

Dit was het eerste volledige jaar dat we in Portugal woonden. Een thuisplek in een ander land betekent een nieuw leven creëren, inclusief een manier vinden om contact te houden met onze vrienden en familie die in Nederland wonen. En dat is dit jaar aardig gelukt! We zijn, dit jaar naast Januari (toen we met kerst en nieuwjaar ook in Nederland waren), twee keer naar Nederland geweest om mensen op te zoeken.

Maar gelukkig zijn onze vrienden en familie ons ook niet vergeten en hebben we ook veel dagen doorgebracht met mensen uit Nederland. Vooral de maanden Maart, April, Mei en Juni zaten behoorlijk vol met bezoekjes, soms zelfs met slechts twee dagen ertussen. En vaak bleven mensen bij ons thuis slapen. Super gezellig, maar het is ook nog wel even zoeken hoe dit vorm te geven, omdat we merken dat we al snel meegaan in de ‘vakantie-modus’ van iedereen die bij ons langs komt. En dat is leuk, maar niet altijd even makkelijk, handig, mogelijk of gezond (lees; veel etentjes ;)).

Thuisgevoel in Portugal

Naast connectie behouden met Nederland hebben we ons vooral gefocust op ons nieuwe thuis; Portugal. We zijn dit jaar officieel inwoner van Portugal geworden, hebben veel geklust in ons huisje om ons er steeds meer thuis te voelen. We hebben veel – héél veel – in de omgeving ontdekt. We hebben kletspraatjes met de buurtjes gemaakt en met hen groenten en fruit geruild (en vooral gekregen). Nieuwe mensen leren kennen waar we leuke avondjes, lekkere etentjes en wandelingen mee hebben gemaakt. En natuurlijk zelf veel wandelingen gemaakt. We voelen ons helemaal thuis en fijn op ons nieuwe plekje :).

Mini-vakanties in ‘eigen landen’

Nu we in Portugal wonen, is het veel laagdrempeliger om korte tripjes te maken en meer van dit prachtige land te ontdekken. De ontdekmogelijkheden zijn eindeloos! We maakten kennis met veel nieuwe gebieden en plekken en leerden andere voor ons al bekende plekken nog beter kennen. In totaal zijn we in 2022 zo’n 20 weken van huis geweest, waarvan we de meeste weken op verschillende plekken in Portugal en enkele weken ook in Nederland. In totaal zijn we zo’n tien keer voor een langere periode van huis geweest. Een bewogen jaar dus! Onze tripjes op een rij:

 • Januari: Het jaar begonnen we in Nederland, na het vieren van de feestdagen met onze familie.
 • In februari een paar dagen naar omgeving Óbidos geweest, waar we verbleven bij Casa Simplicity.
 • In juni zijn we op vakantie geweest naar Madeira, een prachtig eiland!
 • In juli zijn we een paar dagen weg geweest met een daktent om de westkust van Portugal iets beter te te leren kennen. Dat was een hele leuke ervaring die voor herhaling vatbaar is!
 • Dezelfde maand vertrokken we ook voor een weekje naar de Algarve, waar we op een mooie glamping vlakbij Faro verbleven.
 • De maand daarna, in augustus, hadden we een hele leuke samenwerking met de eigenaren van de off-grid camping fazenda pela bela vida in Castelo Branco. Dat was een bijzondere ervaring en zeker aan te raden!
 • Na weer even thuis geweest te zijn, vertrokken we in september naar Nederland, om onze familie te bezoeken en de 60e verjaardag van mijn moeder te vieren.
 • In oktober hadden we een onverwachts bezoekje aan Casa Simplicity, waar we eerder dit jaar ook geweest zijn. Dit keer echter niet als gasten, maar als hosts! Je leest daar meer over in deze blog. PS: Nog op zoek naar een prachtige vakantieplek voor deze lente of zomer? Casa Simplicity is een dikke aanrader, en boek je via mij (stuur me even een berichtje), dan ontvang je 10% korting op je gehele verblijf!
 • In november kregen we het verzoek om 10 dagen op het huis van Astrid en haar man en hun katten te passen in Olhão, een leuk stadje in Algarve vlakbij Faro. Zo deden we het bezoek aan Algarve dus nog eens over, maar dit keer plakten we er een tripje naar het Westen aan vast, waar we verliefd werden op de Zuidwest kust, waar we tot begin December verbleven in een inspirerend huis; Casa Nook. Dit huis was kort geleden nog een compleet bouwval. Helemaal onze stijl, en stiekem dromen we nu ook van het opkopen van een bouwval op een prachtige plek om dit om te toveren tot zo’n prachtige plek als dit! (Nog even sparen …). Ik ben niet meer toegekomen aan een Altos e Baixos over december, dus ik heb weinig gedeeld over onze ervaring bij Casa Nook en de prachtige omgeving van Sagres en de Westkust. Dit komt misschien nog wel een keer in een aparte blog.
 • In december zijn we naar Nederland gegaan om de feestdagen weer met familie en vrienden door te brengen. Deze laatste keer hebben we onze vlucht ook nog bijna twee weken vervroegd omdat mijn oma op sterven lag. Al met al best nog wat weekjes doorgebracht in ons kikkerlandje dus :).

Saudalicious highlights van 2022

Naast alle ontdekkingstochten, vakanties en mijn werk als online psycholoog, ben ik ook lekker bezig geweest met de blog. Misschien op een iets lager pitje dan dat de bedoeling was, maar toch is er een hoop veranderd, ontwikkeld en gegroeid!

altos e baixos weer opgestart

Zo ben ik begin dit jaar weer gestart met de Altos e Baixos. De laatste maand heb ik stiekem verzaakt, maar vanaf volgende maand ga ik hier weer lekker mee door. Deze overzichtjes kosten me altijd flink wat tijd, maar ik vind het leuk om te doen, krijg er altijd enthousiaste reacties op van jullie, én ik raadpleeg ze zelf regelmatig als ik even kwijt ben wat we ook alweer wanneer hebben gedaan :). Geen idee of het me lukt dit nog lang vol te houden, maar dat is wel het idee voor nu!

gastbloggers met Portugese vibes

Net als vorig jaar, werkte ik ook afgelopen jaar weer met leuke gastbloggers. Zij delen verschillende dingen over Portugal vanuit hun eigen perspectief. Ze nemen jullie mee op reis, wandeltochten, ervaringen, of geven tips over wat te doen en te zien op de mooiste plekjes van dit land. En daar ben ik hen enorm dankbaar voor. Want in mijn eentje kan ik lang niet zoveel moois delen over dit land!

Er is het één en ander veranderd dit jaar. Zo zijn Astrid en Pieter helaas gestopt met bloggen voor Saudalicious, maar zijn er ook weer leuke nieuwe bloggers bijgekomen, namelijk Annemijn en Claudia. Claudia zal dit jaar haar laatste blog met ons delen en Annemijn blijft nog gezellig. Isabelle, die vanaf het begin aanhaakte, is er gelukkig ook nog steeds bij!

Mocht je dit lezen en denken; dát lijkt me ook wel wat! Er is nog plek voor één blogger die voor langere tijd een aantal blogs wil schrijven op dit platform. Voor meer info mag je me een mail sturen.

More Than a Stay

Al een tijdje borrelden er een hoop ideeën op, en eind 2022 zette ik de eerste zichtbare stap; een nieuw sub-bedrijf en bijbehorend Instagram account; More Than a Stay. De afgelopen jaren heb ik de luxe gehad om te verblijven in enorm veel verschillende B&B’s, huisjes, glampings, etc. Met name in Portugal heb ik veel concepten leren kennen. Vaak gewoon voor eigen vakantie, soms ook in de vorm van mooie samenwerkingen. Ik vind het geweldig om de personen achter de onderneming te leren kennen. Hun drijfveren, hun verhaal, hun concept en vaak hun passie. En ik heb in oktober zelf een klein beetje kunnen proeven van het leven als B&B host.

Tijdens die bezoekjes merkt mijn brein onbewust direct sterke kanten en verbeterpunten op. Dit komt met name vanuit mijn interesse (en studie) in psychologie en tegelijkertijd de ervaring als ‘gast’. Hoe kan de beleving (zowel voor, tijdens als na het verblijf) van de gast nóg beter gemaakt kan worden? Om te beginnen wil ik me focussen op Instagram voor accommodatie houders. Waarom zou je er je kostbare tijd in steken? Hoe haal je er zoveel mogelijk uit zonder er téveel tijd in te steken? Hoe kan Instagram leiden tot meer zichtbaarheid, gasten en uiteindelijk zelfs het verhogen van de waarde van een overnachting? Dit ga ik gieten in verschillende diensten zoals een e-book, download lijstjes, persoonlijke scans, calls, een cursus, etc.

E-book

Ondertussen ben ik een eind met het e-book “Haal het beste uit het Instagram account van jouw accommodatie” waar al mijn beste tips van A tot Z op het gebied van Instagram voor accommodatie houders in staan (wat VEEL meer werk kost dan dat ik in eerste instantie had verwacht…). Ik hoop dit binnen een aantal weken af te hebben!

Instagram Scan

Daarnaast ben ik gestart met het uitvoeren van Instagram Scans. Bij de Instagram scan ontvang je een rapport met pluspunten en verbeterpunten op het gebied van vindbaarheid, kwaliteit en transparantie en duidelijkheid. Hierbij wordt rekening gehouden met 4 stappen om als accommodatie houder zoveel mogelijk uit je Instagram te kunnen halen: (1) Ontdekt worden via Instagram (2) Van Instagram bezoekers naar Volgers (3) Van Instagram volgers naar gasten (4) Van gasten naar online ambassadeurs.

Na het toepassen van de tips uit de scan kun je:

 • Beter worden ontdekt doordat je goede posts weet te schrijven met de juiste info, (locatie)tags en hashtags.
 • Meer volgers aantrekken door een goede eerste indruk te maken op je account middels een aantrekkelijke instagram bio, goede feed en handige highlights.
 • Een juiste verwachting scheppen voor mensen die geïnteresseerd zijn in jouw accommodatie en de drempel tot boeken vanuit Instagram verlagen doordat je de belangrijkste informatie duidelijk hebt verwerkt in je bio, story highligths, posts en/of gidsen.
 • Meer Instagram gasten verwachten en bij een positieve ervaring tijdens hun verblijf, de kans zo groot mogelijk maken dat zij vanzelf ambassadeurs worden en jullie account via Instagram delen.

Prijs: €200, nu tijdelijk voor jou als lezer met 10% korting !

–> Boek jouw IG Scan door een mailtje of DM via Instagram te sturen.

Ben jij iemand met een B&B, huurhuisje, glamping, hotel etc. en lijkt je dit interessant? Volg dan dit account (hier volgen de komende weken/maanden leuke informatieve posts) en meld je alvast aan voor de nieuwsbrief die ik speciaal hiervoor heb aangemaakt.

Favoriete Samenwerkingen

Dit jaar zijn er weer een aantal hele leuke samenwerkingen met toffe bedrijven voorbij gekomen. De samenwerkingen waar ik het meest trots op ben, zijn met name de langdurige samenwerkingen. Merken waar ik me graag aan verbindt, en waarvan ik de producten zelf ook heel graag gebruik. Als je Saudalicious via Instagram volgt zullen onderstaande merken of bedrijven je dan ook vast bekend voorkomen.

Koro

Net als vorig jaar, nog steeds één van mijn favoriete webshops voor lekkere gezonde snacks, en andere food-producten; Koro. Het fijne van deze shop is dat alle producten biologisch zijn en dat je veel in bulk kunt kopen, wat vaak een stuk goedkoper is dan bij de supermarkt bijvoorbeeld. Een aantal standaard producten die ik van hen in huis heb zijn: Medjool dadels, linzenpasta, currypasta, notenpasta’s, kokosrasp, rijstwafels, tofu, pompoenpuree, en zo kan ik nog wel even doorgaan :). Ik maak graag lekkere recepten met hun producten. Je kunt je dus wel voorstellen dat ik heel blij ben met deze samenwerking. En dankzij deze leuke samenwerking krijg je met code SABINE 5% korting op het gehele assortiment. Klik hier voor de website

Duurzame sportkleding: Iron Roots

Ook een samenwerking die ik vorig jaar al noemde; Iron Roots. Nog steeds ben ik heel blij met deze samenwerking en draag ik bijna dagelijks hun sportkleding. Ik heb bijna van ieder vrouwen/uniseks item wel een exemplaar :). Het idee dat er nul toxische stoffen zitten in de kleding waar je het meest in zweet vind ik het allerfijnst. Ook duurzaamheid en het feit dat de kleding veel minder snel stinkt zijn voor mij dikke pluspunten.

Eerder schreef ik een review over dit merk, die lees je hier. Deze sportkleding bestel je met 10% korting met code SAUDALICIOUS. Klik hier voor de website.

Duurzame kleding van Common and Sense

Waar ik ga voor duurzaam en gezond qua sportkleding, probeer ik ook steeds meer mijn casual kleding ‘gezond’ en duurzaam te houden. Ik draag nog veel van wat ik jaren geleden heb gekocht (is namelijk nog het aller duurzaamst), maar als ik nieuwe kleding koop, probeer ik dit zo veel mogelijk te doen bij duurzame kledingmerken. Eén van die merken is Common and Sense. Ik heb er twee shirtjes en twee jurkjes van die ik heel graag draag!

 Neem een kijkje op de website en bestel natuurlijk bewust 😊.

Klik hier voor het verhaal van Janine en Antonie over hoe Common & Sense is ontstaan.

Met code SAUDALICIOUS krijg je maar liefst 15% korting op je bestelling.

Learn Portuguese with Mia

Een andere hele fijne samenwerking, die ook al eerder dan het afgelopen jaar is gestart, is met Mia van  Learn European Portuguese Online. Zij heeft mij enorm geholpen om op mijn eigen tempo en manier Portugees te leren via haar online cursus. Ik heb me ingeschreven voor de cursus ‘A2 individual‘. Je krijgt hierbij in 12 lessen waarin ze met leuke voorbeelden de stof doorloopt. En ik weet dat veel van mijn volgers en lezers ondertussen ook zijn gestart met één van haar cursussen, omdat ik hier veel positieve reacties over terugkrijg!

Mia heeft een breed aanbod, van cursussen per niveau, tot een hele uitgebreide cursus waarin je vloeiend Portugees leert spreken vanaf niveau nul en van een cursus speciaal gericht op uitspraak tot aan aan combinatie cursussen. Neem vooral een kijkje op haar website voor alle mogelijkheden.

–> Gebruik deze link i.c.m code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia!

portugees leren mia

Plannen en dromen voor 2023

En dan is het natuurlijk nog tijd om vooruit te kijken. 2023. What to come? Ik ben niet zo van de grootse plannen, maar een beetje koers bepalen vind ik altijd wel fijn. Mijn persoonlijke intenties ga ik nog wat beter uitwerken, ook samen met mijn vriend Dennis. Dus ik beperk me hier eventjes tot de plannen die ik met Saudalicious heb.

Allereerst wil ik iets meer tijd vrijmaken om te besteden aan het uitbreiden van More Than a Stay. Ik wil allereerst mijn e-book afmaken, en ik hoop nog een aantal leuke Instagram Scans uit te mogen voeren en calls te mogen voeren. Daarnaast wil ik graag het aanbod verder uitbreiden en meer te bieden hebben voor de accommodatiehouders die nog helemaal from scratch met Instagram moeten beginnen. En zo’n uitbreiding vraagt ook om meer overzicht; blogs en overzichtelijke landingspagina(s) voor de verschillende producten.

Daarnaast hoop ik natuurlijk dat ik lekker door kan blijven gaan met Saudalicious, als in het delen van de mooiste plekjes van Portugal, mijn ervaring als immigrant en lekkere, gezonde recepten. Hierbij hoop ik als content creator te kunnen blijven werken met de fijne merken waar ik nu mee werk én natuurlijk nieuwe mooie samenwerkingen aan te gaan met passende merken, accommodatiehouders en ondernemers. Vamos!

Best bekeken blogs in 2022

Tot slot! Welke blogs zijn het meest bekeken door jullie? De lijst lijkt dit jaar erg op die van vorig jaar. Veel blogs van vorig jaar zijn populair gebleven! Er is wel een nieuwe nummer 1. Zouden er dit jaar dan meer mensen spelen met het idee om te emigreren naar Portugal? 😉

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Geïnspireerd geraakt door iets in dit artikel? Deel het via Facebook of Instagram. Dat helpt ons enorm 🙂 En als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken! Obrigada!

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)
 • Colorful Standard: code SAUDALICIOUSCS10 voor 10% Korting op dit duurzame kledingmerk met kleding in alle mogenlijke kleuren.
 • Organic Basics: Code SAUDALICIOUS voor 10% korting op duurzame, gezonde basic kleding en ondergoed.

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

zonnepanelen portugal plaatsen korting berekenen verbruik besparing
Op dit bedrag krijg je extra 10% korting door "Saudalicious" te noemen of mij een mail te sturen.
Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur