if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Altos e Baixos #29 | September 2022

4 oktober 2022

Mijn maand September; Een fijn bezoekje aan Nederland, Nederlandse restaurant tips voor jou, terug in Portugal, nieuwe ontdekkingen, een behoorlijk zware en verdrietige periode én nieuwe business ideeën! Lees je weer mee?

Bezoek aan Nederland

Deze maand was het weer tijd voor een bezoekje aan Nederland. 3 september is mijn moeder’s verjaardag en dit jaar werd ze 60 jaar. Een mijlpaal en tegelijkertijd een hele moeilijke dag, haar eerste verjaardag zonder mijn vader. Er bestond dus ook geen twijfel over; wij wilden hoe dan ook deze dag bij haar zijn. We hebben achttien dagen genoten van het samenzijn en weerzien van onze vrienden en familie.

We gingen met het vliegtuig dit keer en konden de auto lekker dichtbij parkeren in de garage van een appartement van een vriendin in de prachtige wijk aan de Taag; Parque das Nações (hoe fijn!). We sloegen ontbijt en later diner over en lunchten heerlijk uitgebreid bij Da Terra. Een vegetarisch buffet restaurant waar we in Faro eerder dit jaar voor het eerst kennis mee maakten.

Gezelligheid met lieve familie en vrienden

Gedurende ons verblijf in Nederland verbleven we bij mijn moeder thuis. De eerste dagen was dat erg dubbel. De keer dat wij hier samen sliepen terwijl mijn vader voor zijn leven aan het vechten was op de IC was niet zo lang geleden en veel herinneringen uit die periode (nu precies een jaar geleden) kwamen daardoor boven. Aan de andere kant was het juist ook heel fijn om er te kunnen zijn voor mijn moeder. En het is natuurlijk heel fijn om een plekje te hebben waar je altijd welkom bent en waar alles wordt gedaan om ons thuis te laten voelen :). De verjaardag van mijn moeder was geslaagd, met lieve mensen om ons heen en een lach en een traan.

De andere dagen dat we in Nederland waren zaten ook goed gevuld. We wilden graag iedereen een keertje zien, wat resulteerde in meerdere afspraken per dag. Tel daar bij op dat we graag iedere dag sporten, nooit echt alleen waren en ook nog wat avondjes moesten werken en je hebt een redelijk overprikkelde en vermoeide Sabine :). Maar dat was het allemaal waard!

Een (zeer) kleine recap van deze dagen: Eindeloos veel etentjes, koffie dates, gezellige avondjes, wandelingen, high tea en city trips met vrienden en familie. Zo wandelden we met mijn moeder in de omgeving van ons huis en bij de Posbank, brachten we avondjes en een middagje in Utrecht door met mijn schoonfamilie, gingen we op puppy bezoek bij mijn neef die in mei ook nog gezellig bij ons op bezoek is geweest en bezochten het jaarlijks festival van Tiel Appelpop. Oja, en we hebben onwijs veel gelachen, gespeeld en gek gedaan met ons lieve neefje.

En wat betreft al die lekkere etentjes buiten de deur: Om het overzichtelijk te houden zodat je er misschien nog wat tips uit kunt halen, hieronder een lijstje van aanraders waar ik in September ben geweest.

Etentjes (tips!)

 • Restaurant van Planten – Utrecht: Hier aten we met mijn schoonouders en schoonzusje, na een middagje Utrecht. Deze stond al langer op mijn lijstje, en aangezien ik altijd wordt gevraagd of ik nog leuke tips heb, heb ik deze erin gegooid ;). Het eten was heerlijk, de sfeer heel gemoedelijk, home-made kombucha was top en alles is dus, je raadt het al; plantaardig. Top plekje!
 • Brass – Nijmegen: Na een middagje Sanadome met mijn moeder en zus spraken we hier af met de mannen (mijn vriend Dennis, de man van mijn zus en mijn neefje Dustin natuurlijk) om de dag gezamenlijk af te sluiten. Dit restaurant is gevestigd in een prachtig pand! Het eten is ook erg goed, al vond ik het wel wat prijzig (maar dan kan ook komen doordat ik Portugese prijzen gewend ben ;)).
 • Restaurant Houtplaats – Rheden: We besloten een middagje wandelen bij de Posbank samen met mijn moeder te beginnen met een lekkere lunch bij deze mooie lunchtent. Ik en Dennis zijn hier samen al eerder geweest, en eigenlijk is het eten altijd goed en de locatie dus super fijn voor als je lekker wilt gaan wandelen. Ik had de huisgemaakte falafel salade, en die smaakte erg goed!
 • Medan to go – Tilburg: Indonesisch! Dit bestelden we samen met twee vrienden waar we op bezoek waren in Tilburg. Dit heb ik nog niet vaak gegeten, maar wat is dit goed zeg! We hadden veel verschillende gerechten en alles was super goed en smaakvol.
 • Fresca – Nijmegen: Samen met mijn moeder en zus hebben we een dagje Nijmegen gedaan, welke we startten met een super lekkere high tea bij Fresca. Ik vind high-tea altijd heel gezellig en leuk omdat je zoveel verschillende dingen kunt proeven. Wat me er een beetje van tegenstaat in de hoeveelheid suiker die je normaal gesproken binnenkrijgt. Ik vind gebakjes en taartjes gemaakt met natuurlijke ingrediënten ook gewoon oprecht veel lekkerder. Fresca is een van de weinige lunchrooms waar je een suikervrije high tea kunt bestellen. Heerlijk!
 • Bomenpark – Heesch: Hier lunchte ik met een vriendin / oud-collega na een, helaas regenachtige en korte, wandeling door het gebied waar zij aan wonen. Prachtige plek, goed eten en mooi pand! Aanrader om te combineren met een wandeling in de Maashorst bijvoorbeeld.

Dramatische terugweg met happy end

De terugweg was vanuit Schiphol en was alles waar iedereen ons voor waarschuwde vlak voor we weer terug gingen (maar waar we totaal niet bij stilstonden tijdens het boeken). Wát een drukte, wat een rijen, en vooral; wat een chagrijnigheid van medewerkers en reizigers. Mensen doen de gekste dingen als ze het ergens niet mee eens zijn of als ze zich niet prettig voelen, dat hebben we hier weer eens bevestigd gekregen. We hebben 4 uur lang letterlijk in de rij gestaan en kwamen net op tijd aan bij de gate. We hadden dus stiekem nog geluk dat onze vlucht 30 min vertraging had. 🙂 Al met al goed gekomen en als 4 uur wachten het ergste is wat me de komende tijd overkomt, dan teken ik ervoor :).

Eenmaal aangekomen in Lissabon besloten we onze ‘vakantie’ nog wat te verlengen. We aten echt GODDELIJK lekker bij Honest Greens in Parque das Nações. Wát een geweldig restaurant is dat! Alles is bio, vol van smaak en super vers. Het is een self-service restaurant (in de zin van, zelf binnen bestellen, ze komen het wel brengen) met de lekkerste ingrediënten. Je kunt je eigen bowl samenstellen, die is gebaseerd op groenten en eiwitbronnen. En alles is echt enorm lekker bereid met kruiden, gezonde sausjes, marinades etc.! Helemaal mijn ding :). Dikke tip dus. Ze hebben meerdere vestigingen rondom Lissabon. We deden daarna nog een wandelingetje door het Shopping Center Centro Vasco da Gama (waar we alleen een glas kochten) en reden rustig aan naar ons huisje. Happy End :).

Home sweet home

Ik besef me ondertussen dat ik bijna iedere maand wel schrijf over “weer lekker thuis zijn” en terug “in het ritme komen”… Erg lang houden die momenten van ritme dus niet aan ;). Ach, vakantie – thuis – vakantie – thuis – vakantie… daar zit ook wel een soort ritme in, toch?

Laatste zomer oogstjes en herfstzon!

Eenmaal thuis waren we blij verrast dat het nog zulk lekker zomers weer was. We sprongen gelijk terug in ons ritme van augustus, waarbij we er helemaal een gewoonte van gemaakt hadden om na het hardlopen even langs die ene vijgenboom te gaan en wat vijgen mee naar huis te nemen. En om lekker druifjes uit de tuin te plukken, en oja, vergeet die lekkere bramen niet. Uhm… not! In die 18 dagen dat we weg geweest zijn, zijn deze zomerse tafereeltjes verleden tijd geworden. We hebben nog net wat laatste vijgjes, braampjes, en druifjes kunnen plukken, maar de echte zoete, warme, zomerse smaak was er gewoon al vanaf.

Maar, waar een deur sluit… 😉 Langzaamaan vallen er steeds meer walnoten van de bomen, worden de granaatappels aan de bomen rijp en liggen er kaki’s in de winkel! Tja, die laatste, daar moet ik nog een boom van zien te vinden. We hadden in april een boom gekocht voor in de tuin, maar die doet zo ongeveer precies niets:).

Op ontdekkingstocht in eigen land

De laatste dagen van september hebben we natuurlijk niet stilgezeten. We zijn meer aan het werk; er komen weer meer opdrachten binnen voor Saudalicious en er willen meer mensen stoppen met roken i.v.m stoptober (jup, dat werk doen wij beide ook online, voor degenen die dat niet wisten:)) Maar natuurlijk hebben we ook lekker genoten van ons thuislandje en zijn we weer op ontdekkingstocht gegaan op de vrije dagen.

Onverwachts leuk wijnfeestje!

Afgelopen Januari kwamen we voor het eerst in valada. Ik schreef toen al dat het wat saai was, maar dat ze aan het bouwen waren en we dus graag terug zouden komen in de zomer. Dat was er de hele zomer nog niet van gekomen, dus stond bij terugkomst op de planning! Valada is een leuk plaatsje aan de Taag met een mooi dijkje, leuke straatjes en in de zomer gelukkig ook gezellige terrasjes! Er is een nieuw evenementen bedrijf (Só Rio) gevestigd waar je allerlei water en sportieve activiteiten kunt doen. Ook is er een nieuw restaurant, die wij nog moeten uitproberen. Super leuk gedaan en een dikke aanwinst. Ik zag toevallig een post op Instagram dat er een wijn-feestje was in Valada (1e “adiafa do Tejo”), precies het weekend dat we wilden gaan. We hadden geen hoge verwachtingen, maar die waren zeker wel op hun plek geweest.

Adiafa is oorspronkelijk een maal met wijn die wordt aangeboden aan de wijnplukkers na de pluk. Maar die zaterdag kon iedereen lekker meegenieten en de lekkerste wijnen van de rivierenstreek de Taag proeven. Een geweldig intiatief van Vinhos do Tejo. Een heerlijke sfeer met geweldige muziek door Projecto Eden Acústico, en voor €3,- onbeperkt heerlijke wijntjes proeven. Volgend jaar weer 🙂

En een Onverwacht saaie wandeling

Zondag is onze wandeldag. Dus zondag erna besloten we naar Paul do Boquilobo te rijden. Het natuurreservaat waar we nog een stukje van de niet-circulaire wandeling PR1 in de regio Torres Novas die we o.a. ook vorige maand hadden gedaan, moesten lopen. We besloten bij het eind te beginnen, omdat ‘een natuurreservaat’ ons wel aantrok. Helaas viel dat reservaat een beetje tegen. Het was een plat gebied met heel veel gras, bomen, en een paar vogelkijkhutjes. Niet echt een ‘hike’ zoals we gewend zijn, maar prima voor een gezellige en mooie wandeling. De route richting Torres Novas liep vooral langs akkerbouw. Leuk om te zien, lekker om te wandelen, maar niet heel avontuurlijk :). We liepen het niet helemaal uit omdat dat dat iets te ver was en we ook nog terug naar de auto moesten lopen.

En zo zie je maar… soms vallen dingen mee, en soms vallen ze tegen :). Om positief verrast te worden is het noodzakelijk om dingen te doen die je niet eerder deed. Nieuwe dingen te ontdekken. Spontaan op iets af te stappen. Mét risico dat het tegenvalt. Part of the game! Maar een nieuwe ervaring levert het altijd op. Heerlijk cliché, maar er is geen wit zonder zwart en geen licht zonder donker. Even een filosofisch momentje tussendoor 🙂

Portugal meets Italia

De laatste dag van deze maand ontdekten we nog een nieuwe parel in Santarém. Restaurant Amassa. Ik heb niet echt veel goede ervaringen met Italiaanse restaurants in andere landen. Hun gerechten zijn, net als de Portugese, heel minimalistisch, waar ik van hou, maar dan is het extra belangrijk om de juiste combinaties te maken en ingrediënten van echt goede kwaliteit te gebruiken. Toen ik foto’s zag van het eten dat ze bij Amassa serveren, wist ik dat dit zo’n uitzondering kon zijn. En of het dat was!

De chef stelde een menuutje voor ons samen en alles was heerlijk! Het couvert beloofde al gelijk veel goeds; huisgemaakte broodjes (foccacia en zuurdesembrood) geserveerd met gerookte boter met honing, bio olijfolie en zout met Portwijn en heerlijke heerlijke olijfjes. Ik vond het subtiele Portugese tintje in de Italiaanse gerechten geweldig. Zoals bijvoorbeeld de Portwijn met het zout en door de bacalhau-risotto. Meer en bewegende beelden hiervan zien? Check deze reels!

Alweer een jaar geleden

In september, precies een jaar geleden, maakte ik de vreselijkste maand van mijn leven mee. Mijn vader lag op de IC. Na maanden van onzekerheid, angst en heftige klachten werd hij uiteindelijk eind augustus toch aan zijn hart geopereerd. Een operatie die slechts één keer eerder is gedaan op de wereld. Een moeilijke operatie. Een risicovolle. En een doodenge. Hij wilde zo graag leven, had nog zoveel plannen, maar was zo bang voor de ingreep. We spraken af dat we zodra hij dat weer zou kunnen, naar Portugal zouden gaan…

De operatie had hij overleefd, maar wat daarop volgde was een maand van vechten, verwardheid, verdriet en aftakeling. Die maand September werden we geleefd en wisselden gevoelens van angst, (valse) hoop en onmacht elkaar af. Totdat hij de strijd op 30 september uiteindelijk heeft moeten opgeven met ons aan zijn zijde.

Nu ik dit schrijf stokt mijn adem, krijg ik kippenvel en voel ik een brok in mijn keel en tranen in mijn ogen opkomen. Dit was daarom ook een maand van herbeleving en bezinning en dat viel niet mee. Ik mis hem zo ontzettend en de emoties van toen komen regelmatig, maar de afgelopen maand net iets vaker nog net zo levendig omhoog. Ik heb veel over hem gedroomd en ben een aantal keer erg verdrietig wakker geworden. Het hoort erbij en ik laat het er ook zijn. Ik neem er op zo’n moment juist echt even de tijd voor. Dat zijn wel extra lastige momenten om ver weg van mijn familie te zijn, maar gelukkig is Dennis een geweldige steun.

Het zal moeilijk blijven. Maar deze gebeurtenis, en zijn wil om te leven, zijn plannen die hij steeds maakte voor ‘later’, hebben me ook extra doen inzien dat we de juiste stap hebben genomen. Wij leven nu. We zijn fit, gezond, energiek. En dus extra reden om ons keiharde best te doen om onze wensen en dromen te leven.

Post!

bLIFESTYLE fashion bare foot schoenen

Dit is een duurzaam minimalistisch schoenenmerk dat voornamelijk barefoot schoenen produceert, gemaakt in Portugal! Ik mocht een paar uitzoeken om uit te proberen en ik ging voor de streetSTYLE haselnuss schoen met prachtige herfstkleuren en super zacht en warm van binnen. Overdag zijn ze nog iets te warm, maar omdat het ’s avonds al iets meer afkoelt bij ons, kon ik ze dus fijn aan tijdens een avondje naar vrienden hier in het dorp. En ze lopen heerlijk!

Aardg, kombucha

Van Aard’g ontving ik deze maand in Nederland weer een lekkere doos vol met mijn favoriete kombucha’s. Ken jij dit alcohol vrije, gezonde drankje al? Ik ben er gek op (en mijn darmen trouwens ook). Het is een drankje gemaakt van gefermenteerde theebladen met toevoegingen van lekkere smaakmakers. Doordat de thee wordt gefermenteerd, zitten er veel probiotica in, wat onmisbaar en erg goed is voor je darmen. Zo stimuleer je de groei van gunstige microflora in je lichaam, wat bijdraagt aan een gezonde darmflora en spijsvertering.

Met code SAUDALICIOUS ontvang je altijd €5,- korting op iedere bestelling bij Aard’g.

aardg-review-suikervrije-kombucha-

Nieuwe business plannen!

De afgelopen jaren heb ik de luxe gehad om te verblijven in enorm veel verschillende B&B’s, huisjes, glampings, restaurants etc. Met name in Portugal ben ik op veel plekken geweest en heb ik veel concepten leren kennen. Vaak gewoon als eigen vakantie of uitje, en soms ook in de vorm van een leuke samenwerking, waarbij ik content creëerde (foto’s of video’s maakte, posts, stories en/of blogs schreef) voor de eigenaren van zo’n accommodatie of restaurant. Ik vind het geweldig om de personen achter de toerisme onderneming te leren kennen. Hun drijfveren, hun verhaal, hun ideeën, hun concept en vaak hun passie.

Tijdens die bezoekjes gaat mijn brein onbewust altijd gelijk over in het opmerken van sterke punten en verbeterpunten. Dit komt met name vanuit mijn interesse (en studie) in de psychologie en tegelijkertijd vanuit de ervaring als ‘de gast’. Ik vind het ontzettend interessant erover na te denken hoe de beleving van de gast nóg beter gemaakt kan worden. Zowel online als offline, en zowel voor, tijdens als na een bezoek. Al een tijd voelde ik; hier wil ik meer mee doen!

Voor nu wil ik me vooral focussen op accommodatie houders en het online gedeelte, met name Instagram. Deze winter ben ik van plan om hier wat meer over te delen. Zo wil ik bijvoorbeeld een content-lijst en e-book maken over Instagram voor accommodatie houders. Hoe zet je dit het beste in? Hoe zorg je ervoor dat je gevonden wordt, dat mensen je delen en taggen en dat je uiteindelijk door een band met je volgers op te bouwen en een uniek concept neerzet, je prijs zelfs kunt verhogen. En ik heb er natuurlijk nog veel meer ideeën bij. Maar ik zal daar niet te veel over uitweiden.

DUS: Ben jij iemand met een B&B, huurhuisje, glamping, hotel etc. en lijkt je dit interessant? Meld je dan nu alvast aan voor de nieuwsbrief die ik speciaal hiervoor heb aangemaakt. Dan houd ik je via daar op de hoogte, tegen die tijd :)!

Nieuwe gastbloggers!

Kort geleden zijn Astrid en Pieter gestopt met gastbloggen voor Saudalicious. Ze hadden hun handen vol aan het verwezenlijken van hun droom in Portugal. En geef ze eens ongelijk! Jammer voor mij, maar geweldig voor hun natuurlijk!

Ik ben daarom op zoek gegaan twee nieuwe enthousiaste, leuke gastbloggers om mij te helpen jullie te voorzien van leuke content over Portugal. En dat is gelukt! Claudia en Annemijn hebben deze maand beide hun eerste kennismakingsblog geschreven. Hun eerste echte blogs komen in oktober online.

Wat er in September online kwam

Tot slot wat er naast de kennismakingsblogs met de nieuwe bloggers, allemaal nog meer online is gekomen in de afgelopen maand.

Over reizen en Portugal

Recepten

Saudalicious Steunen?

Geniet je van de content van Saudalicious via Social Media en de blog? Wil je iets bijdragen aan het platform Saudalicious zodat ik gratis content over Portugal, eten en gezondheid kan blijven maken? Dat vind ik super lief! Je kunt via deze link een symbolisch bedrag van €2,- doneren (en die mag je natuurlijk zo vaak gebruiken als je wilt).

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Geïnspireerd geraakt door iets in dit artikel? Deel het via Facebook of Instagram. Dat helpt ons enorm 🙂 En als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken! Obrigada!

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur