if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {yoast_breadcrumb('');}

Altos e baixos #32 | januari ’23

5 februari 2023

De eerste maand van 2023 begonnen we in het koude Nederland, en eindigden we weer lekker thuis in ons (uiteindelijk toch nog) zonnige Portugal. Ik vertel je in deze blog over ons weekendje weg tijdens ons bezoek aan Nederland, thuis komen in Portugal, ons jaarlijks reflectiemomentje, mijn gezondheidscheck en nieuwe gewoontes

–> Alle Altos e Baixos

Bezoek aan Nederland

Voor de maand December hebben jullie geen update van mij gehad. Wél bestond Saudalicious in januari 5 jaar en daarom schreef ik deze terugblik op het jaar 2022). De decembermaand heb ik grotendeels doorgebracht in Nederland, bij familie. We zijn eerder vertrokken dan de bedoeling was in verband met het erg ziek worden en uiteindelijk overlijden van mijn oma. We vervroegden onze heenvlucht om bij de uitvaart te kunnen zijn. Uiteindelijk heeft mijn oma het nog een paar dagen volgehouden en heb ik haar nog héél even in haar ogen kunnen aankijken en haar kunnen vasthouden. Het voelt goed om de mogelijkheid te hebben om voor zulke situaties flexibel te kunnen zijn en eerder naar Nederland te komen. De dagen erna vulden zich met veel afspraken, etentjes en gezelligheid. Dat was fijn en gezellig en bracht automatisch wat minder tijd voor Social media en de blog met zich mee. Ook wel even lekker! We vierden er ook nog Oud & Nieuw en bleven daarna nog even hangen.

Weekendje Veluwemeer

De tweede week van januari, vlak voor ons vertrek naar huis, zijn we nog een lang weekend weg geweest met mijn moeder, zus, zwager en neefje in Europarcs Zuiderzee. Zeven januari is namelijk de trouwdag van mijn ouders en ze zouden 40 jaar getrouwd zijn. Helaas hebben ze dat niet mogen halen. Mijn vader wilde dit heel graag met z’n allen vieren in Portugal. Hij zag het al helemaal voor zich; een mooi huis waar we met z’n allen in kunnen op een mooie plek in Portugal. Toen hij ziek werd wilde hij dit idee nog naar voren halen, maar helaas ging hij zo snel achteruit dat dit er nooit van gekomen is. We hebben deze dag alsnog ‘gevierd’ met elkaar, zoals hij het voor ogen had, omdat het natuurlijk gewoon een mooie dag om naar terug te kijken blijft. Weliswaar niet in Portugal, maar het was fijn om samen te zijn.

We hebben een fijn weekend gehad, met lekker eten, mooie wandelingen, gezellige avondjes, spelletjes, veel gelachen en natuurlijk ook af en toe een traan. Een mooie afsluiter van ons bezoekje aan Nederland.

Terug thuis in Portugal

Zoals bijna alle afgelopen keren dat ik een Altos e Baixos schreef, ook deze keer weer; terug thuis van weggeweest :). En dat is altijd fijn, weer thuiskomen. Ons eigen ding, eigen dagindeling, eigen gewoontes, spulletjes, plekjes en bed.

Eindelijk weer Hiken!

Een van de dingen die ik heb gemist in Nederland is de natuur. Niet dat die er daar niet is uiteraard, maar ik neem tijdens zo’n tripje toch veel minder de tijd om daar mee bezig te zijn. De volle dagen en het sombere weer zorgden ervoor dat ik vooral veel binnen was. Veel meer dan dat ik hier in Portugal ben gewend. We minimaal voor 10 duizend stappen per dag, waarvan de meeste in de natuur zijn. Dat is hier ook een stuk makkelijker, omdat er bij ons huis gewoonweg veel meer natuur en paadjes zijn. Verder doen we iedere zondag een langere hike, in de natuur. De stilte, kleuren, dieren, ondergrond, vergezichten… ik merkte dat ik het echt miste! Dan zie je dus ook gelijk hoe snel zoiets went! We deden dus gelijk wat fijne wandelingetjes in de buurt. Dankzij de regen die er is gevallen toen wij in Nederland waren, was Portugal zo’n beetje op zijn groenst het afgelopen maand! Prachtig! Ook al regende het lang niet meer zo hard, en later in de maand helemaal niet meer, de plassen water bleven erg lang liggen op de harde ondergrond. Dit maakte het soms een uitdaging om overal langs te kunnen en droge voeten te behouden tijdens het rennen en hiken :).

Van wisselvallig naar winterse zon

Over het weer gesproken… het bleek een maand van extremen te zijn hier in het midden van Portugal. In het begin van januari heeft het heel erg veel geregend. Ongeveer net zo veel als normaal in één heel jaar. Daar hebben wij (gelukkig) een groot deel van gemist, maar het staartje hebben we nog meegepakt. Ik heb echt nog nooit zoveel dagen achter elkaar een regenboog gespot. En dat weerspiegelt ook gelijk het weer van onze eerste week in Portugal; regen, zon, regen, zon, regen… Het wisselde zich af zonder dat je kon voorspellen wanneer de één zou ophouden en de ander zou beginnen. De hoge luchtvochtigheid maakte de gevoelstemperatuur nog lager dan dat die al was (het raakte af en toe zelfs en vriespunt aan in de nacht). Maar, zodra de zon scheen was het ook gelijk héérlijk weer. Op het warmst van de dag misschien zo’n 14 graden, wat voelde als 20+.

Door al de regen was ons huis heel vochtig en koud geworden tijdens onze afwezigheid. Dat was even schrikken en het kostte heel wat energie en moeite om de ruimtes weer aangenaam droog te krijgen met een luchtontvochtiger. Het was 13 graden in huis bij thuiskomst… In de avond verwarmen we, maar dat is de volgende ochtend weer helemaal weg. Het is in de ochtend dus steeds rond de 13 a 14 graden geweest thuis. Dat is even andere koek dan dat we in Nederland gewend waren met een goed geïsoleerd huis en centrale verwarming… Één van de weinige nadelen van emigreren naar Portugal (tenminste, als je geen nieuw, geïsoleerd huis hebt).

Uiteindelijk was er steeds meer ruimte voor de zon en de laatste week was de lucht iedere dag strakblauw. Die vitamine D en een klein kleurtje waren meer dan welkom dus je begrijpt; wij zijn lekker veel buiten geweest. prachtig om te zien hoe de natuur reageert op het zonnetje na zo’n natte periode.

Bezoek uit Nederland

De laatste paar dagen van de maand kregen we ook nog bezoek uit Nederland. Drie vrienden van Dennis die aan het trainen zijn voor een triatlon en graag eens hier in Portugal wilden fietsen. Een soort trainingskamp vakantie dus. Ze verbleven hier in het dorp in een huurhuisje en zij hebben ook met onze hardloop trainingen meegedaan. Althans, we gingen iets vaker en langer hardlopen dan dat wij zelf normaal gesproken doen, dus voor mij was het soms ook net een trainingskamp :). Dennis pakte nog een paar fiets- en zwemtochtjes mee, die ik even aan me voorbij liet gaan :). Naast sporten hebben we natuurlijk ook een klein beetje vakantie meegevierd, wat mooie plekjes bezocht en hen meegenomen naar onze favo restaurants in de omgeving.

Ik vind het altijd heel leuk om de ervaring met ons dorp en de omgeving vanuit andermans ogen te bekijken, de verhalen te horen en foto’s te zien. Deze plek is natuurlijk niet direct het eerste wat je verwacht als je denkt aan Nederlanders die naar Portugal verhuisd zijn. De meeste mensen zien dan toch zon, zee, strand of een stad zoals Lissabon voor zich. En wij zitten in een dorpje, midden in het binnenland, waar de tijd soms stil lijkt te staan. Altijd leuk om dan te zien hoe enthousiast mensen reageren over de omgeving en de manier van leven hier.

Nieuwe intenties en gewoontes

Een nieuw jaar betekent voor mij ook altijd even stilstaan. Stilstaan bij hoe ik mijn leven nu leef. Stilstaan bij de gewoontes die ik me bewust of onbewust heb eigen gemaakt in de loop van de tijd en nagaan of ik hier nog wel tevreden over ben.

Uitslag van mijn EMB test

Eind vorig jaar deed ik een EMB test bij Rachel van Food Your Thought. EMB is een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest. Morfologisch slaat op de organen en weefsels van een organisme. Het lab analyseert het bloed enerzijds op microscopisch niveau en anderzijds op energetisch niveau.

Ik zat hier al een tijdje mee in mijn hoofd, omdat ik mijn hele leven al veel last heb van mijn darmen. Opgeblazen, pijn en onregelmatige ontlasting. Het speelt niet perse bij bepaalde voedingsmiddelen op, maar juist heel onregelmatig. Ik ben hiervoor al bij veel artsen geweest en eigenlijk is hier nooit iets uitgekomen. Ik wilde het daarom toch beter (en anders) laten onderzoeken. Vroeger had ik ook vaak last van klachten als vermoeidheid en migraine. Gelukkig is dit laatste alleen nog maar als ik door een moeilijke periode ga zoals het verlies van mijn vader en enkele maanden geleden van mijn oma. Tot slot slikte ik in Nederland altijd Vitaily (SUPER fijn en betrouwbaar), maar sinds ik hier woon kan ik dat niet bestellen en vind ik het lastiger wat ik moet slikken, omdat ik hier bijvoorbeeld ook veel meer buiten ben en anders eet. Omdat ik niet zomaar iets van supplementen wil nemen. al met al genoeg redenen om een check te doen. Ik had veel goede verhalen over EMB gehoord, en kende Rachel via Instagram. Toen ik zag dat zij het aanbood besloot ik contact met haar op te nemen toen ik weer in Nederland was, zodat ik mijn bloed kon opsturen. Dit is dus niet gesponsord, en helemaal zelf betaald.

Uit deze test kwamen voor mij verrassende, maar verklarende uitslagen. Ten eerste heb ik nu weer scherp welke supplementen in moet slikken en welke ik mag weglaten. Daarnaast kwam er uit de test dat het voor mijn darmen beter is om onder andere gluten, koezuivel en suiker te vermijden. Eigenlijk at ik van alles al niet veel, maar sinds ik dit weet ben ik hier wat strenger in geworden (ok, op de etentjes buiten de deur na dan ;)).

Daarnaast kwam naar voren dat mijn lichaam nog regelmatig stress ervaart. Nu had ik de test precies op het moment dat ik net in Nederland was aangekomen omdat mijn oma zou overlijden, midden in een redelijk stressvolle en drukke situatie dus, maar toch. Ik voel me over het algemeen niet gestrest, maar kan me ergens wel voorstellen dat mijn hoofd en lijf vaak “aan staat”. Ik heb vaak veel ideeën, denk aan 1040903 dingen tegelijkertijd en kan me soms veel zorgen maken om de mensen waar ik veel van houd. Meer rustmomenten en even helemaal niets was dus het advies. Dat heb ik even laten bezinken en meegenomen naar onze jaarlijkse evaluatie…

Eén heel bijzondere uitslag was een hoge score op “littekenblokkade”. Rachel vroeg me daarom of ik littekens op mijn huid heb die de laatste tijd veel aandacht hebben gekregen of misschien pas zijn ontstaan. Nu heb ik twee grote littekens op mijn knieën waar ik letterlijk drie keer op gevallen ben en die ik de laatste tijd inderdaad meer aandacht gaf omdat ik er zo van baal dat ze nog zo opvallend zijn. Bijzonder dat zelfs zoiets naar voren komt!

Ik kan nog veel meer over de EMB test vertellen, maar dat is misschien een ideetje voor een aparte blog. Lijkt jullie dat interessant? Laat het me vooral weten in een (privé)berichtje of hieronder in de comments!

–> Wil je ook een gezondheidscheck op basis van de EMB test doen? Dit kan gewoon online! Je krijgt een super uitgebreid plan en allerlei persoonlijke tips. Het kost €250 euro, en met code SAUDALICIOUS bespaar je €12,50 met 5% korting. Klik hier voor de website.

Vitaily

Wil je liever geen uitgebreide test doen, maar toch zeker ervan zijn dat je geen vitamines en mineralen te kort komt? Dan kan ik Vitaily van Drs Richard de Leth zeker aanraden. Dit zijn de belangrijkste supplementen van goed opneembare kwaliteit, verdeeld in een composteerbaar dagzakje. Vitaily is gemaakt om te gebruiken naast een gezond voedingspatroon. Puur ter aanvulling hierop. Ook hiervoor geldt kortingscode SAUDALICIOUS (-€7,50). Ik gebruikte dit in Nederland altijd graag en bij bloedtesten kwamen er bij mij mede hierdoor geen tekorten naar boven.

(uiteraard is voeding en leefstijl het állerbelangrijkst en zijn supplementen altijd een aanvulling in deze moderne wereld waar de voedingsmiddelen veel minder rijk aan goede mineralen en vitamines zijn). Klik hier voor Vitaily.

Reflectiemomentje

Zoals hierboven al aangegeven nemen Dennis en ik jaarlijks de tijd voor een reflectiedag. We houden een dag vrij om erop uit te gaan, nemen aantekeningen van vorig jaar mee en kiezen een of twee leuke eettentjes uit om onder het genot van een hapje en drankje onze belangrijkste waarden te bespreken. Zo bespreken we topics als relaties, plezier, gezondheid, thuisgevoel, reizen, financiën, werk, etc. Dit keer deden we dit in Leiria. We lunchten bij Bali Leiria, pauzeerden met een stadswandeling en eindigden met diner bij Atlas. Een aantal dingen die we sindsdien anders zijn gaan doen; iedere dag samen beginnen met een stretches en meditatie, ’s avonds na het werk nog 10 minuutjes wandelen, beter foodpreppen zodat we minder snacken, meer open staan voor leuke, grappige spontane dingen zoals bijvoorbeeld random (beach)tennissen of samen dansen als we daar zin in hebben, en zo nog veel meer.

Neem jij wel eens de tijd om stil te staan bij de indeling van je dagelijks leven, dit af te stemmen met je partner en deze zo nodig aan te passen?

Wat er nog meer in januari online kwam:

Tot slot een overzicht van de andere artikelen die deze maand (en in december) online zijn gekomen.

Over gezondheid en mindset

Over reizen en Portugal

Recepten

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Vond je dit artikel leuk of inspirerend? Deel het via Facebook of Instagram en als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken!

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Geïnspireerd geraakt door iets in dit artikel? Deel het via Facebook of Instagram. Dat helpt ons enorm 🙂 En als je @saudalicious hierin tagt, kan ik het zien en je gelijk bedanken! Obrigada!

Reistips:

Auto huren: Wij huren onze auto graag via SunnyCars, omdat we hier altijd zeker zijn van een goede all-risk verzkering, zonder onverwachte kosten achteraf. Betrouwbaar en fijn!

Hotel boeken: Ik boek het liefst rechtstreeks, maar wanneer ik kort van te voren boek of we nog niet zeker zijn, dan boek ik via Booking.com. Hierbij wordt je boeking snel bevestigd en kun je sorteren op annuleerbaar. Extra tip: Je kunt ook sorteren op duurzame plekken! Daarbij is het fijn dat als er iets misgaat vanuit de verhuurder, dit altijd goed wordt geregeld.

Tours/tickets: Mijn favoriete website voor tours en tickets voordat ik naar een stad ga is Get Your Guide. Het helpt een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is in de stad én voorkomt dat je uren in de rij moet staan omdat je – vaak ook nog goedkoper – vooraf kaartjes kunt kopen voor tripjes, bezoekjes en tours.

Kortingscodes:

Voor Portugal én Nederland

 • Duurzame sportkleding: SAUDALICIOUS voor -10% op Mijn favo duurzame sportkleding van Iron Roots (wereldwijd)
 • Supplementen: SAUDALICIOUS voor -€10,- op kwalitatieve, duurzame en voorgesorteerde supplementen om gezond te blijven van Vitaily (Europa)
 • Portugees Leren: Gebruik code SABINE15 bij de check-out voor 15% korting op alle cursussen van Mia! (wereldwijd)
 • Body & Fit: Kortingscode van 10% verkrijgbaar (vraag even via een berichtje naar mij op social media)! Hier bestel ik soms supplementen, maar vooral vegan eiwitpoeder met de minste troep die ik tot nu toe heb gevonden én stevia drops. (Europa)
 • Colorful Standard: code SAUDALICIOUSCS10 voor 10% Korting op dit duurzame kledingmerk met kleding in alle mogenlijke kleuren.
 • Organic Basics: Code SAUDALICIOUS voor 10% korting op duurzame, gezonde basic kleding en ondergoed.

Alleen voor Nederland:

 • EMB TestSAUDALICIOUS voor -5% op een gezondheidscheck op basis van energetisch morfologische bloedtest bij Food your Thought (NL)
 • Kombucha & Waterkefir: SAUDALICIOUS voor -€5,- op suikervrije kombucha’s of waterkefir van Aard’g (NL+BE)
 • Duurzame slow fashion: SAUDALICIOUS voor -15% op het prachtige duurzame slow fashion merk Common & Sense (NL)
 • Pastel de nata: SAUDALICIOUS voor -10% op Pastéis de nata uit Lissabon van Mister Nata (NL)
 • Gezond glutenvrij brood: SAUDALICIOUS voor -10% op de gezonde meelmixen van Oerchef. Super vers, simpel en snel; water, eitjes, mengen en in de oven!
 • Natuurlijke skincare: SAUDALICIOUS voor -10% op 100% natuurlijke skincare van Botanical Beauty (NL)

Alleen voor Portugal:

 • Origens bio: SAUDALICIOUS voor -10% bij deze fijne online store waar je veel biologische producten vindt!
 • Captain Kombucha: SAUDALICIOUS voor -20% korting op mijn favoriete kombucha en waterkefir van Portugal

Iets nodig van onderstaande webshops? Door deze links te gebruiken steun Saudalicious, omdat ik dan een kleine commissie ontvang. Kost jou niets extra’s.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Sabine

saudalicious over mij zijbalkOlá! Ik ben Sabine, half Nederlands, half Portugees, gek op eten, ontdekken en Portugal. Op Saudalicious.com vind je inspiratie op het gebied van food en een gezonde, bewuste en eigenzinnige lifestyle. Dit alles met een lekkere slow, positieve, Portugese vibe.

Klik hier om meer te weten te komen over mij en Saudalicious.

zonnepanelen portugal plaatsen korting berekenen verbruik besparing
Op dit bedrag krijg je extra 10% korting door "Saudalicious" te noemen of mij een mail te sturen.
Alle belangrijke hoogwaardige supplementen in één dagzakje. Verzending door heel Europa
Portugal autohuur